QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, 2023 yılını değerlendirerek 2024’e yönelik ekonomik beklentilerini paylaştı. Yeni ekonomi yönetimiyle değişen politikalar hakkında konuşan Tan, uygulanan politikaların orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar vereceğini savundu.
kolayca yatırım yapın
2024’te küresel ekonomide büyümenin yavaşlayacağını söyleyerek; merkez bankalarının faiz indirimi sürecine girebileceğini, jeopolitik risklerin azalacağını ve küresel risk iştahının toparlanacağını öngördü.
TL mevduat faizlerindeki artışın politika faizindeki artışla paralel devam ettiğine dikkat çekerek, mevduat faizlerinin Haziran itibarıyla arttığını ve şu anda 1-3 ay arası vadelerde yüzde 50 seviyesine yaklaştığını vurguladı.
TL Mevduatının Cazip Hale Gelmesi İsteniyor
Ekonomide istenilenin, liralaşma hedefleri çerçevesinde standart TL mevduatın cazip hale gelmesi olduğunun altını çizdi.
Mevcut enflasyon oranı dikkate alındığında 1 yıllık vadede TL mevduat için pozitif bir reel faizin oluşmasının muhtemel olduğunu bildirdi.
TL’ye güvenin artması ve TL varlıkların daha çekici hale gelmesi için paranın enflasyon karşısında ezilmemesi gerektiğini belirten Tan, bu sebeple artışın normal olduğunu savundu.
Söz konusu artışın bir noktada dengeleneceğini ileri sürerek, gelecek süreçte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan (TCMB) ek faiz artışları gelirse mevduat faizlerinde yukarı yönlü bir hareket olabileceğine işaret etti.
2024’te Atılan Adımların Sonuçları Görülecek
Halihazırdaki faiz seviyesinin korunması durumunda, TL mevduat faizlerinin en yüksek seviyeye yaklaştığını kaydetti. Artan faizler ile standart TL mevduat talebinin arttığını ve müşterilerin de artık TL mevduatı tercih ettiğini söyledi.
Yeni ekonomi yönetiminin faiz artırımı, makro ihtiyati tedbirler ve sadeleşme adımlarıyla enflasyon ve cari açık sorunlarını çözmeye yönelik politikalar uyguladığını dile getiren Tan, şöyle devam etti;
“Orta ve uzun vadede atılan adımların daha fazla karşılığı olacağına ve bu adımların sürdürülmesi gerektiğine inanıyorum. Önümüzdeki yılda şu an atılan ve atılmaya devam edilen adımların sonuçlarını daha net bir şekilde göreceğiz.”
2024 yılı için atılan sıkılaştırıcı adımların iç talebin azalmasıyla enflasyonda kalıcı düşüşe neden olacağını, TL cinsinden araçlara olan talebin artacağını ve cari açığın azalacağını ileri sürdü.
Ömür Tan, 2024 yılında ekonomiye güvenin artacağını ve küresel koşullara bağlı olarak sermaye akımlarının başlayabileceğinin altını çizdi.
Enflasyon Beklentileriyle Paralel Kredi Büyümesi Olabilir
Bankacılık sektörüne yönelik 2024 beklentilerinde, mevcut para politikasının uygulandığı ve alınan aksiyonların devam ettiği sürece enflasyon beklentileri paralelinde bir oranda kredi büyümesi öngörüldüğünü ifade etti.
Artan faizlerle birlikte TL mevduata talebin artacağı yönünde görüş bildiren Tan, faiz marjında daralma ve kısa vadede negatife dönme riskine dikkat çekti.
Tan, “Bu koşullar altında son birkaç yıldaki yurt içi ve yurt dışı piyasa şartları çerçevesinde daha olumlu bir yıl yaşamamız mümkün ama bankalar açısından artan borçlanma maliyetleri ile birlikte kredi büyümesinin yavaşlaması, batık kredi oranının artması gibi riskler de var.” dedi.
QNB Finansbank’ın Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Proparco ve EFSE ile iş birliği yaparak Türkiye’de 2023 Şubat ayındaki depremden etkilenen iller için 110 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladığını anımsattı.
Tan açıklamalarında, söz konusu anlaşmanın deprem bölgesindeki bireylerin ve KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığını aktardı.