Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2023 Yılının Gelir Dağılımı Rakamları Açıklandı

2023’ün gelir ve yaşam koşulları araştırması geldi. Yüksek enflasyon ve döviz kuru ile geçen yılda vatandaşların gelir ve yaşam koşulları çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
2023 Yılının Gelir Dağılımı Rakamları Açıklandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında vatandaşların gelir dağılımında yer aldığı konumu gösteren gelir ve yaşam koşulları araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırmalara göre en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 49,8’lik oranı oluşturdu. 2022 yılında en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48 olmuştu.

Böylece TÜRK-İŞ verilerine göre 2023 sonunda 47 bin TL’yi aşan yoksulluk sınırının üzerinde geliri olan grubun pastadan aldığı payın arttığı görüldü.

TÜİK’in araştırma sonuçlarına göre 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay ise 0,1 puan azalarak yüzde 5,9 oldu.

Gelir ve yaşam koşulları araştırmasından elde edilen sonuçlar bir önceki yıl referans alınarak hesaplanıyor. Baz alınan temel başlıklar arasında; hanehalkının yıl içerisindeki gelirleri, büyüklüğü ve kompozisyonu yer alıyor. Söz konusu başlıklar dikkate alınarak eş değer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülüyor.

Gelir Türlerine Göre Dağılım ve Geçen Yıla Göre Fark (2022-2023)
Kaynak: TÜİK

Gelir Dağılımında Eşitsizlik Sürdü

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan ve sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımındaki eşitliği, bire yaklaştıkça ise gelir dağılımında bozulmayı simgeleyen Gini katsayısı, 2023 yılında bir önceki yıla göre 0,018 puan artışla 0,433 olarak tahmin edildi.

GCM Yatırım Banner

2022 yılının araştırma sonuçlarında Gini katsayısı yıllık bazda 0,014 puan artış göstererek 0,415 olarak tahmin edilmişti.

Verilere göre 2023 yılında Türkiye’de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri yüzde 70,7 yükselerek 167 bin 983 TL olarak kayda geçti.

2022 yılına göre yüzde 72,3 artan yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 48 bin 642 TL’den 83 bin 808 TL’ye çıktı.

En Düşük Gelir Doğu İllerinde

Geçen yıl Şubat ayında meydana gelen depremler nedeniyle TR63 bölgesinde yer alan Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’nin dahil edilmediği istatistiki bölge birimleri sınıflandırmasında (İBBS) en düşük gelir TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesinde görüldü.

Ülkedeki yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en yüksek olduğu bölge 114 bin 634 TL ile TR10 (İstanbul) oldu.

Ardından 108 bin 036 TL ile TR51 (Ankara) bölgesi ve 101 bin 372 TL ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) bölgesi geldi.

Gelir eşitsizliği en az TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) izledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.