Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2023 Petrol Talebindeki Artışı Çin Yönlendirecek

Önde gelen araştırma firması, Çin'in yeniden açılmasına atıfla petrol talebi için iyimser tahminlerde bulundu. Küresel talep artışının yüzde 40'ını Çin oluşturacak...
2023 Petrol Talebindeki Artışı Çin Yönlendirecek
HABER GİRİŞ

Wood Mackenzie, Çin’in 2023’te küresel petrol talebindeki artışın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturacağını tahmin etti. Önde gelen araştırma şirketi bugün yayımladığı bir raporda, Çin’in yeniden açılmasını bu yıl petrol talebindeki toparlanma için tek ve en büyük talep faktörü olarak gördüğünü bildirdi.

Faiz oranlarındaki artışların ardından küresel ekonomiye ilişkin yorumlar giderek kasvetli hale gelirken Çin yorumu dikkat çekti.

Firma, Çin’de olağan mobiliteye dönüşün talebin en büyük itici gücü olacağını belirtti. Bu, 2023’teki günlük 2,6 milyon varilin 1 milyon varilini oluşturacak. Bu, küresel petrol talebi toparlanmasının yüzde 38,5’inin Çin’den geleceği anlamına geliyor.

Firma, önemli bir durgunluk olmazsa, Brent petrol için mevcut seviyelerden 2023 için ortalama 89,40 dolara yükseleceğini öngördü.

Bu arada Brent petrol, Mart ortasından bu yana 80 dolar altında seyrediyor. Dünkü işlemlerde 75 dolar altına düşen Brent, bugünkü seansta 75-76 dolar civarında hareket ediyor.

GCM Yatırım Banner

Wood Mackenzie Bu Yıl Küresel Durgunluk Beklemiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın aksine küresel ekonomi için iyimser olan Wood Mackenzie, “Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşünün ardından küresel finans piyasalarında yaşanan son çalkantıya rağmen, bu yıl küresel bir durgunluk beklemiyoruz” dedi.

Bununla birlikte Batı ekonomilerindeki ekonomik yavaşlamanın 2023’ün ikinci yarısında bir dönüm noktasına ulaşmadan önce birkaç ay daha devam etmesini bekliyor.

Wood Mackenzie, özel tüketimin Çin’in petrol talebindeki artışın önde gelen faktörü olacağını söylese de ekonomik büyümenin bunun yerine endüstri liderliğinde olması durumunda tahminlerinin yukarı yönde değişeceğini belirtti.

Yüksek büyüme senaryosunda firma Çin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 7 büyüyeceğini düşünüyor.

Bu arada Çin, bu ayın başlarında yayınlanan en son hükümet çalışma raporunda ekonomi için temkinli bir yaklaşım benimsedi ve GSYİH için 2023’te yaklaşık yüzde 5 gibi muhafazakar bir hedef belirledi.

Ancak Wood Mackenzie, “Çin’in tarihsel GSYİH büyümesi, hükümetin tahminlerini geride bırakma rekoruna sahip ki son 18 yılın 12’sinde büyüme resmi hedefi aştı” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın