Kripto para piyasasında uzun süredir ayıların hakimiyeti söz konusu. Yükseliş bekleyen yatırımcılar ve değerini yukarıya çekmek isteyen kripto projeleri için pek iyi geçmeyen bir yılın sonuna yaklaşırken, gözler 2023’e çevrilmiş durumda. Yatırımcılar, özellikle olası Noel rallisinin de etkisiyle kripto yatırımlarını şu sıralar yeniden gözden geçiriyor.
Kripto yatırımcılarının çoğu uzun vadede yükseliş için deflasyonist kripto para birimlerini tercih etme eğiliminde. Deflasyonist kripto para birimleri, zamanla azalan toplam token arzına sahiptir. Bu, teorik olarak arz azaldıkça kripto para biriminin değerinin artacağı anlamına gelmektedir.
2023’e Girerken Umut Veren Kripto Paralar
Kripto stratejistleri, 2023’ten önce satın alınması gereken en iyi 5 deflasyonist kripto para birimini analiz etti:
- XRP – En iyi deflasyonist altcoinlerden biri.
- CRO – Yatırım yapmak için uygun, gelişmekte olan bir kripto varlık.
- SHIB – 2023 öncesi yatırım yapmak için en iyi deflasyonist memecoin.
- CAKE – Kripto uzmanların favori kripto paralarından biri.
- SOL – Portföylerde bulunması tavsiye edilen popüler bir kripto para.
Ripple (XRP)
XRP, 2023’ten önce satın alınabilecek en iyi deflasyonist kripto paralardan biridir. Proje 2012’den beri faaliyettedir ve bu da onu sektördeki en köklü kripto para birimlerinden biri yapmaktadır. Yenilikçi ödeme ağı teknolojisi ile öncelikle bankalara ve finans kurumlarına hizmet vermektedir. Dijital para, haber yazımı esnasında 1 dolardan daha düşük bir fiyatla, 0.38 dolar civarında fiyatlanırken, büyüme potansiyeli göstermeye devam ediyor.
XRP’nin uzun vadeli hedefi, SWIFT ağının yerini almaktır. Proje, sınır ötesi ödeme yapması gereken kurumlara hitap etmektedir. Çünkü işlemlerin tamamlanması saniyeler almaktadır. Ayrıca Ripple ağı, transferde hangi para birimlerinin kullanıldığına bakılmaksızın şu anda saniyede 1.500’e kadar işlem gerçekleştirebilme potansiyeline sahiptir.
Standart işlem ücreti 0.00001 XRP tutarındadır ve ağ, işlem ücretleriyle ilişkili tokenları otomatik olarak yakmaktadır.
Cronos (CRO)
Cronos, Crypto.com ekosistemini destekleyen dijital para birimidir. İşlemlerin hızlı, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli olmasını sağlayan bir yetki ispatı (Proof of Authority) mutabakat mekanizması üzerinde çalışır. Ripple’ın XRP tokenına benzer şekilde, Crypto.com takası yapanlara indirimli işlem ücretleri sunmak gibi birçok kullanım durumu sunar.
Token sahipleri, Crypto.com kripto faiz hesaplarını kullanırken daha yüksek APY’lerden (yıllık getiri yüzdesi) veya borç alırken daha düşük APY’lerden de yararlanabilir. Bununla birlikte, CRO’nun deflasyonist olmasının genel nedeni, Crypto.com’un düzenli olarak token yakma işlemine girmesidir.
Bugüne kadar milyarlarca Cronos tokenı yakıldı. CoinMarketCap, Cronos’un 2018’de halka açık borsalara çıktığında başlangıçta 0.02 dolardan işlem gördüğünü belirtiyor. Token, 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0.97 doların biraz altına ulaştı ve bu da 47 katın üzerinde bir büyümeyi temsil ediyor. Şu anda token 0.06 dolardan işlem görüyor ve bu da yatırımcılara 2023’ten önce girmeleri için çok cazip bir fiyat noktası sunuyor.
Shiba Inu (SHIB)
Shiba Inu, 2020 yılında Dogecoin’e alternatif bir meme parası olarak yaratıldı. Proje, sosyal kanalları aracılığıyla çok hızlı bir şekilde büyük bir topluluğa evrildi. Bu süreç, tüm zamanların en hızlı büyüyen kripto para birimi haline gelmesiyle sonuçlandı.
Shiba Inu’nun yükselişi büyük ölçüde spekülasyon ve FOMO (kaçırma korkusu) üzerine inşa edilmiş olsa da proje, meme coin statüsünden uzaklaşmak istiyor. Bu yolda en başta, projenin kendi metaverse dünyasını geliştirmesi gelmektedir.
Deflasyonist kripto para politikaları söz konusu olduğunda, Shiba Inu dolaşımdaki kaynağından düzenli olarak token yakmasıyla gündeme gelmektedir. Dijital paranın fiyatı hala oldukça düşük, bir doların oldukça altında ve potansiyeli göz önünde bulundurulunca çoğu kripto stratejistine göre yatırım için birinci sınıf konumda.
PancakeSwap (CAKE)
PancakeSwap, BNB Chain üzerinde çalışan, token ticareti için kullanılan popüler bir merkezi olmayan borsadır (DEX). Yalnızca son 30 gün içinde 1 milyondan fazla tüccar tarafından kullanıldı ve 3.9 milyar dolardan fazla değerde kripto varlık, staking havuzlarında kilitlendi. Bu alandaki çoğu borsa gibi, PancakeSwap’in de kendi yerel tokenı vardır: CAKE.
CAKE token sahiplerinin yararlanabileceği birkaç kullanım durumu vardır. Buna, yatırımcıların borsa tarafından toplanan herhangi bir ticaret komisyonundan pay kazanmalarını sağlayan PancakeSwap havuzlarına likidite dahildir. Ayrıca, CAKE sahipleri daha yüksek yield farming (çeşitli ödüller karşılığında sisteme token kilitlenmesi) APY’lerine erişebilir.
PancakeSwap’te amaç, dolaşıma girenlere kıyasla daha fazla tokenın yakılmasını sağlamaktır. Bu, birçok akıllı sözleşme mutabakatına dayanan otomatik bir süreçtir. Örneğin, PancakeSwap’te piyango bileti satın almak için kullanılan CAKE tokenlarının yüzde 10’u daha sonra yakılır. Bu faktörler, CAKE’i 2023’ten önce satın alınacak en iyi deflasyonist kripto paralardan biri yapıyor.
Solana (SOL)
SOL gibi hem enflasyonist hem de deflasyonist özelliklere sahip olabilen kripto varlıklar da bulunmaktadır. Tokenın sonsuz arzı olduğundan, enflasyonist bir token olarak kabul edilir. Bununla birlikte, değerini korumak için ödenen işlem ücretlerini alarak deflasyonist bir mekanizma da kullanır.
Ek olarak, ekosistem, yönetim tokenının değerini sürdürmek için düzenli olarak SOL dijital paralarını yakar. Bir kripto paranın deflasyonist bir token olarak nitelendirilmesinin birkaç yolu vardır ve token yakımı, arzı düzenli olarak azalttığı ve ardından kriptonun talebini ve değerini artırdığı için buna dair kanıtlanmış yollardan biridir.
Bu unsurlar, SOL’u 2023 yılından önce satın alınabilecek en iyi deflasyonist kripto paralardan biri yapıyor.