Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Londra Metal Borsası’nın Anketi 2Ç20’de Bakır ve Nikelde Fiyat Artışı Öngörüyor!

Londra Metal Borsası tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre, 2020 yılının ikinci çeyreğinde bakır fiyatlarında %9 ve nikel fiyatlarında %18 artış olacağı tahmin ediliyor.
Londra Metal Borsası’nın Anketi 2Ç20’de Bakır ve Nikelde Fiyat Artışı Öngörüyor!
HABER GİRİŞ

Londra Metal Borsası (LME) tarafından her yıl düzenlenen sektör etkinliği Londra Metal Haftası’nda gerçekleştirilen bir anketin sonuçları 2020 yılında bakır ve nikelin parlayacağını söyledi. Ankete katılan uzmanlar 2020 yılının ikinci çeyreğinde bakır fiyatlarının %9 ve nikel fiyatlarının %18 oranında artacağını öngördüler.

Bakırda şu an için arz açığı gördüklerini söyleyen katılımcılar, küresel bakır arz rakamının şu an 4.4 milyon metrik ton olduğunu ve bunun birkaç yıl önceki seviyenin altında kaldığını belirttiler. Uzmanlar ankette kurşun ve çinko fiyatları için öngörülerinde karamsar kaldı.

BMO emtia stratejisti Comil Hamilton, bakırda bu yıl görülen küresel arz açığına işaret ederek gelecek dönemlerde daha çok arz projesine ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Bakırda Arz Açığı VarBakır fiyatlarının elektrikli araçların şarj altyapıları ve diğer elektrikli projelerin artırdığı talep doğrultusunda uzun vadede %22 yükseleceğinin öngörüldüğünü söyleyen Hamilton, Londra Metal Haftası’nda yapılan ve uzmanların tahminlerini ortaya koyan ankete işaret etti.

Hamilton, şu anki bakır arz seviyesine değinerek, sırada birkaç proje daha olduğunu ve bakır arzının 2 milyon metrik tona daha ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ankette bakır ve nikel fiyatlarının 2020’nin ikinci çeyreğinde yükseleceği tahmininin güçlü geldiğini anımsattı. Ardından aynı dönemde çinko ve kurşunun talepteki zayıflama ve arz fazlası sebebiyle fiyatı düşen metaller arasında bulunacağını belirtti.

Şu an yasal olmayan gösterilerle ekonomisi çöküntüye uğrayan Şili, en büyük bakır üreticisi ülke konumunda bulunuyor. Uluslararası Bakır Çalışma Grubu’nun verileri Şili’de bakır üretiminin bu yıl 2018’in aynı dönemine göre %1,3 düştüğünü gösterdi.

GCM Yatırım Banner

BMO Capital Markets ise arzdaki kısıntılardan kaynaklı olarak bakır fiyatlarında artış olacağını tahmin ediyor. Aralık vadeli Comex bakır %1.22 artarak 269.75 dolar/Ib’ye çıktı. LME’deki üç ay vadeli bakır ise ton başına 5932 dolar civarından işleme alınıyor.

BMO’nun yürüttüğü tahminler, 2019 yılında 160 bin metrik ton olan bakır arzı açığının 2020 yılında 290 bin metrik tona yükseleceğine işaret ediyor. Bunun yanında bu açığın 2021 yılında 115 bin metrik ton arz fazlasına dönebileceği de tahminler arasında bulunuyor.

LME üyesi Amalgamated Metal Trading araştırma direktörü Tom Mulqueen, bakırda yüksek fiyatların yeniden görülmesinin çok kuvvetli bir ihtimal olduğunu açıkladı.

Bakırda Yüksek Fiyatlar GörülebilirÇin, her yıl 3 milyon metrik tonluk bakır ithalatı gerçekleştiriyor. Buna vurgu yapan Mulqueen, ülkenin bakır fiyatlarındaki değişikliği yakından takip etmesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan BMO Capital Markets tarafından endüstriyel metallere yönelik yapılan söz konusu bu yatırımcı anketine katılan uzmanların favori metalinin nikel olduğu görülüyor. Nikel fiyatları 2014 yılında Endonezya’nın nikel cevheri ihracatını yasaklamasından kaynaklı olarak yükselmişti.

Endonezya’nın geçtiğimiz hafta 2020 yılında nikel cevheri ihracat yasağının yürürlüğe gireceğini bildirmesi haberi hızlıca yayıldı. Ancak sevkiyatlarda görülen ciddi düşüşler sebebiyle bu yasağın bir süreliğine askıya alındığı dün açıklandı. LME’de üç ay vadeli nikel 16,330 dolardan işleme alınıyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın