Uzun geliştirme ve test süreçlerinin ardından nihayet Porsche Taycan tüm donanım ve teknik bilgileriyle tanıtıldı. Farklı bir alanda yeni bir soluk olarak görebileceğimiz Taycan, memnuniyet düzeyinde çığır açacak gibi duruyor. Nihayetinde o bir Porsche ve hızlı olduğu kadar lüks yaşam alanlarını da verebilmekte. Alman marka aracının çıkış zamanını çok iyi ayarladı ve Audi’nin E-Tron GT’sini kendinden sonraya attı.
Resme baktığımızda, Tesla geçilmesi gereken bir marka ve Model S alanında bir süredir kendisiyle rekabet etmek zorundaydı. Gerçekleri konuşursak; premium firmalardan gelen ve gelecek olan her bir model aslında Model S, Model X gibi araçların tahtını almak için çalışacak. Bu gerçeği değiştirmek isteyen Porsche, grubundaki nimetlerden faydalanarak, artık elektrikli araç dünyasında da anılacak. İşte karşısında Taycan!
Taycan için gelen son dijital özel çizimlerde nasıl olacağı açıkça belli edilmişti.Aracın tasarımından birçok kere söz ettik. Vardığımız sonuç ise Taycan’ın gelecek marka modellerinin yüzü olacağı. Bir yerde de baktığımızda Panamera veya Cayenne çizgisinden gidilerek yeni bir yüz oluşturulmuş.
Yer yer karbon fiber parçalarla detaylandırılan Taycan, düz ve net hatlara sahip. Geniş duran yapısı, tavan kısmında alçak bir konuma geçerek C sütunda coupeye dönüştürülen bir otomobil olmasını sağlamış.
Taycan’a verilen duruş biçiminde aracın sürtünmeye bağlı verimliliği en iyi şekilde hesap edilerek planlanmış.Porsche’nin ilk EV arabası olduğu için kusursuz olması önceliklerden olacaktı. Sonucunda ise aracın genel karoserinde 0.22’lik sürtünme katsayısı onun performans ve yakıt verimliliğinde kullanıldı. Porsche, Taycan’ın gerçek zamanlı şasi ve yol durumu izleme teknolojilerini de aktarmış.
Bir ağ kontrol sistemiyle PASM (Porsche Aktif Süspansiyon Management) elektronik amortisör kontrolü, uyarlanabilir hava süspansiyon sistemler ayrıca Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) özellikli isteğe bağlı Porsche Dinamik Şasi Kontrol Sporu (PDCC Spor) elektromekanik rulo stabilizasyon sistemleri aracın gidişi için çalışacak sistemler.
Normal, Sport, Sport Plus ve Range olmak üzere 4 farklı sürüş modunda hareket edebilecek Taycan, isterseniz kendinizin oluşturacağı bireysel ayarlı bir modu da kabul edecek.
Porsche, gelenekleri bu aracında da bozmayarak, Turbo ve Turbo S ile fosil alandaki namını elektrikli araç klasmanında sürdürecek.Birinci giriş seviyesi olan Taycan Turbo’da ayrı akslara monteli iki elektrikli motor görev alacak. Adını performans dünyasında layıkıyla sürüdüren Porsche, yeni nesil aracına verdiği 625 beygir güç ile 3.2 saniyede kalkış yaptırmayı başarıyor. Bunu okyanus üzerindeki heyecanlı testinde görmüştük. Taycan’ın Turbo seçeneğinde aktif sistemler sayesinde beygiri 680‘de tutabiliyorsunuz.
Alman marka Turbo ile Turbo S arasında “Launch Control” sistemini sıkıştırarak, S’te fırlatma modu aktif oluyor. Süper spor otomobillerde gördüğümüz fırlatma kontrol sistemi sayesinde Turbo S 761 beygir gibi çılgın bir güce çıkıyor. Bu kısım diğerleri için tehlikeli ve Turbo S 0-100 km aralığını 2.8 saniyede tamamlıyor. Bunun 2.6 sn olduğu da söyleniyor. Diyelim ki drag yarışına girdi, o zaman 400 metre mesafeyi 10.8 saniyede geçecek. Bu arada Turbo S’teki bu belirsiz gücün aktarım kısmında lastiklere 1.000 nm tork iletiliyor.
Taycan’da kullanılan mıknatıslı senkron motorları günümüzde EV bir araca verileceklerden en iyisi.Bu şirket için bir fazladan maliyet demek olsa da Taycan’ın kilo sorunu olmamasını sağlıyor. Muazzam bir sisteme oturtulmuş EV modelin ön aksa yerleşik motoru, arka aksa yerleşik motordan daha az güç üretiyor. Buna göre Turbo’da öndeki hafif motor 240 ps ve 300 nm torka sahip. Turbo S’te işler biraz daha renklendirilerek ön elektrikli motor 260 ps ve 400 nm tork, arkaya yerleştirilen daha ağır olanı 455 beygir ve 550 nm tork getiriyor.
Porsche, sağladığı gücü tekerleklere iletmek için de benzersiz bir şey kullanmış. Arka aks üzerine yerleştirilmiş yenilikçi bir iki vitesli şanzıman yardımı ile yola enerji gönderiyor. Birinci vitesin hızlanmaya odaklandığı söylenirken, ikinci vites yüksek verimlilik ve eşit derecede yüksek güç rezervi sağlamak için uzun bir orana sahip olduğu aktarıldı.
Taycan’ın WLTP standartlarında yapacağı menzil rakamı tatminkar.Taycan’ın 93.4 kWh‘lık bataryaları 800 voltluk bir mimariye sahip. Buda bir ilk! Teorik olarak piller, %80 oranına 22,5 dakikada getiriliyor. 96 km’lik bir menzil almak için de sadece 5 dakika gerekecek. 150 kW DC hızlı şarj cihazı kullanarak, 36 dakikada% 80’e ulaşabilir, 9.6 kW’da 240 voltluk basit bir priz ile 11 saat beklemek zorunda kalır.
Değerlerin ve pil özelliklerinin sonucuna baktığımızda ise Taycan Turbo 450 km, Turbo S ise WLTP döngüsünde 412 km menzile sahip olacak.
Tesla Model S ile Taycan’ın ölçü karşılaştırmasında Tesla öndeçTaycan’ın beklenen uzunluğu 4.963 mm, genişliği 1.966/2.144 mm (ayna genişliği) ve 2.900 mm dingil aralığı. Tesla Model S’in uzunluğu 4.998 mm, genişliği 1.964 mm ve dingil aralığı 2.960 mm. Vücut ölçüleri bakımından aslında birbirlerine çok yakın olduğu söylenebilir. Rekabet kısmında boyutlarda birbirlerine üstünlük sağlayamayacaklar.
Tasarımına, ölçülerine, motorlarına, güçlerine, lüks yaşam alanına baktığımızda Taycan’ın çok çalışılmış bir dersin başarı ile sonuçlanmış sıvan sonucu diyebiliriz. Eksik bir taraf bırakmadan en yakın rakiplerine farklı açılardan kendisinin eşsiz olduğunu söylemiş.
İlginizi Çekebilir :
Aracın şekli ortada olduğu ve önceki yazılarımızda çok bahsettiğimiz için tanıtım kısmında en çok iç ve alt kısmında neler yapılmış onların üzerinde durduk. Lansmanı ile birlikte Taycan’ın fiyatları da belli oldu.
Turbo’nun satış fiyatı 153.310 dolar olarka belirlenirken, Turbo S versiyon 187.610 dolardan satışa çıkmış. Porsche’nin uyguladığı fiyat politakası, Tesla’nın gerisinde kalıyor. Zira almaya gelen niyetli müşteriler Turbo S’te kapıyı 187 bin dolarla açmış olsa da sunulacak onlarca opsiyonla birlikte kendilerini tutamayarak en son Taycan’larını 200.000 doların üzerinde çıkarmak zorunda kalabilirler. Sonuç olarak Porsche, Taycan’ı yaptıkları karşısında biraz pahalı tutmuş olabilir ancak bu paraları gözden çıkartan insanlar da bize göre yapısı artık eskiyen Model S yerine Taycan’ı tercihlerine ekleyecekler. Sizce Porsche ne kadar iyi bir iş çıkarmış?