Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2018 Yılı Kıdem Tazminatı Tavan Tutarı Belli Oldu!

Ocak ve Haziran aylarında geçerli olan kıdem tazminatı tavan tutarı belli oldu. Bu yıl kıdem tazminatı alacak olanlar, haklarını geçen yıla göre %5,6 zamlı alacaklar.
2018 Yılı Kıdem Tazminatı Tavan Tutarı Belli Oldu!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

2018 yılının Ocak ayından itibaren uygulanmak üzere, kıdem tazminatı tavan tutarında değişiklik yapıldı. Yapılan %5,6 oranındaki zamla birlikte 4.732 lira olan kıdem tazminatı, 5.001 liraya yükseldi. Bu rakam 1 Ocak ve 30 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak. Haziran ayının tamamlanmasıyla birlikte de kıdem tazminatı tavanında yeniden artış olacak.

Çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri olan kıdem tazminatı, 2018 yılında daha yüksek miktardan ödenecek.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

Öncelikle kıdem tazminatı almak için bir iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmak ve işveren tarafından işten çıkarılmak gerekiyor. Kendi isteği ve kararıyla işten ayrılanlar kıdem tazminatından faydalanamıyor. Elbette bunun da istisna olduğu durumlar var.

Örneğin; askerlik vazifesi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalanlar kıdem tazminatından yararlanabiliyor. Kadınlar ise evlilik sebebiyle işinden ayrılmak mecburiyetinde kalırsa kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır sorularına daha detaylı bilgi almak istiyorsanuz, bu haberimize göz atabilirsiniz.

Geçen yıl 4.732,48 lira olan kıdem tazminatı, 1 Ocak – 30 Haziran tarihleri arasında 5.001,76 lira olarak ödenecek.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

GCM Yatırım Banner

Yani bu yıl emekli olanlar, geçen yıl emekli olanlara kıyasla kıdem tazminatlarını %5,6 fazla alacak. Tazminat her bir yıl için bir aylık brüt ücret kadar oluyor. Peki, memur maaşına yapılan zamlarla doğru orantılı olan kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor? Örneğin, aldığınız brüt ücret 2.500 lira ise ve aynı iş yerinde 5 yıldır çalışıyorsanız, sizin alacağınız kıdem tazminatı miktarı 12.500 lira oluyor. Bunun içinde yer alan; yol, yemek, prim gibi ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.

Fakat her maaş miktarında hesaplama bu şekilde yapılmıyor. Yani alınacak olan kıdem tazminatının bir üst sınırı var ve buna da tavan tutarı deniyor. Örneğin 7 bin lira brüt ücret alan biri, aynı iş yerinde 7 yıldır çalışıyorsa, alacağı kıdem tazminatı 49 bin lira değil, 35.007 lira olacaktır. Bu noktada çalışanların en çok düştüğü hata ve göz ardı ettiği şey kıdem tazminatı üst sınırının 5.001 lira olduğudur.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın