Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2017 Yılında 75 Ton Altın Ekonomiye Kazandırıldı!

2017 yılında bankalar dahil olmak üzere, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programının da katkısıyla, 75 tona yakın altın finansal sisteme kazandırıldı.
2017 Yılında 75 Ton Altın Ekonomiye Kazandırıldı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) CEO’su Ayşen Esen tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl bankaların topladığı ve Hazine’nin altın tahviliyle birlikte yastık altından finansal sisteme katılan altın miktarı 75 tona yaklaştı. Bu rakam 2016 yılında 60 ton civarındaydı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz aylarda, vatandaşa evdeki altınlarını Merkez Bankası’na getirmeleri konusunda çağrı yapmıştı.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

Şimşek’in bu çağrısına kulak veren binlerce kişi yastık altında duran altınlarını hazineye getirip, karşılığında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası aldı. Bu çalışma doğrultusunda ilk etapta 2,5 tona yakın altın Hazine’ye dahil edildi. İAR CEO’su Ayşen Esen bu çalışmanın da etkisiyle, 2017 yılında altın bankacılığının ivme kazandığını ifade etti.

Altın Fiyatlarını Canlı Olarak Takip Etmek için Tıklayın!

Ayşen Esen, 2018 yılında altın ihracının ön planda olmasını beklediklerini söyledi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

GCM Yatırım Banner

Esen’e göre; Türkiye’nin altın ithalatı bu yıl altın fiyatlarının dış pazarlara göre yüksek olması ve vergi artışları nedeniyle Dubai’deki kuyumcuların altın ticareti olarak İstanbul’u tercih etmeleri gibi faktörlerden dolayı artış gösterdi. Esen, yastık altında atıl halde bulunan 2,5-5,0 ton arasındaki altını da çıkarmak için uğraştıklarını söyledi.

Hazine’nin yastık altındaki altının çıkarılması için tahvil çalışmasına devam etmesinin faydalı olacağı belirtildi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

Geçtiğimiz yıl 11 bankanın topladığı altın miktarının 60 ton olduğunu söyleyen Esen, bu yıl getirilen yeni teşvikler sayesinde 75 tona çıkarıldığını dile getirdi. Fakat bu rakamın yeterli olmadığını belirten Esen, hükümetin munzam karşılıklar üzerinde çalışmaya devam ettiğini, yastık altındaki altınların daha fazla çıkarılabilmesi için, önümüzdeki yıl daha fazla çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hazine Ekim ayında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası kapsamında 1,5 ton altın tahvili, 1,32 ton altına dayalı kira sertifikası olmak üzere toplamda 2,47 ton altın karşılığı senet ihraç etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.