Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2008 Krizini Öngören Yatırımcı Uyardı: Tarih Tekerrür Edebilir

2008 krizini tahmin eden yatırımcılar arasında yer alan Dave Burt, tarihin tekerrür edebileceği konusunda uyardı. Kriz, yine en savunmasızları vuracak...
2008 Krizini Öngören Yatırımcı Uyardı: Tarih Tekerrür Edebilir
HABER GİRİŞ

Yatırım araştırma şirketi DeltaTerra Capital’in CEO’su Dave Burt, konut piyasasının 2007’de çöküşün eşiğinde olduğunu fark eden birkaç şüpheciden biriydi. ABD’de açıklanan birçok veri, dünyanın en büyük ekonomisi için resesyon korkularını artırırken 2008 krizinin ardından yeni bir mali felaketin kapıda olduğu söylendi.

ABD’de konut kredisi balonu patlamasının küresel finansal sistemi yok etmekle tehdit etmesinden on yıldan fazla zaman sonra, konut piyasasında yeniden bir mali felaket için uyarı geldi.

2007’de konut piyasasının çöküşün eşiğinde olduğunu fark edenler arasında yer alan ve yatırım araştırma şirketi DeltaTerra Capital’in CEO’su olan Dave Burt, gözden kaçan bir iklim riskinin tarihin tekerrür etmesine neden olabileceğini savundu.

CNBC’ye konuşan Burt, “Bu büyük sistemik sorunlara karşı her zaman tetikteyim ve bunun birkaç nedeni var” diyerek gerekçelerini açıkladı. Öncelikle profesyonel açıdan bir şeyin yanlış fiyatlandırılması durumunda bir yatırımcı olarak bunu belirlemenin yıllardır yaptığı iş olduğunu söyledi. Burt, şöyle devam etti:

“Kişisel bir bakış açısından ve bu kısmen profesyonel bakış açısına dayanıyor, işler ters gittiğinde bunun ekonomiler, toplum ve en savunmasız durumdakiler üzerinde ne kadar etkili olabileceğini gördüm. Ve gerçekten burada, ABD’de 2008’den 2012’ye kadar büyük miktarda insanın acı çektiği küresel mali kriz sonrası dönemi düşünüyorum.”

GCM Yatırım Banner

Burt, DeltaTerra Capital araştırmasının, ABD’deki evlerin yüzde 20’sinin sel riski nedeniyle yanlış fiyatlandırma sorununa önemli bir şekilde maruz kaldığını gösterdiğini aktardı.

Bunun, gerçekleşmesi durumunda serpintilerin küresel mali kriz sırasındaki olağanüstü düzeltmeye benzeyebileceği konusunda uyardı.

Ancak olası krizin 2008 krizine kıyasla daha küçük olacağı bilgisini paylaştı. Burt, söz konusu yeniden fiyatlandırma sorununun toplamda küresel mali kriz boyutunun ve büyüklüğünün belki dörtte biri olduğunu düşündüklerini bildirdi.

“Ancak elbette maruz kalan topluluklar için çok ama çok zarar verici” ifadelerini de ekledi.

Küresel krizi tahmin eden isimlerden olan yatırımcının yorumları, konut piyasasının şu anda yüksek mortgage oranları nedeniyle büyük bir temel değişim yaşadığı ve küresel merkez bankalarının faiz oranlarını artırarak enflasyona karşı mücadeleyi sürdürdüğü bir zamanda geldi.

Mart sonunda açıklanan veriler ABD konut sektöründeki daralmanın sona erdiğini göstermişti. Bekleyen konut satışları Şubat’ta üçüncü kez yükselerek yüzde 0,8 artarken Eylül 2022’de gösterge rakam, ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaşma politikasını yansıtarak yüzde 7,6 düşmüştü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.