Zorlu Enerji, 2020 yılında sermaye kuvvetliliğini artırmayı hedefliyor ve bunun yanında sahip olduğu varlıkları en verimli biçimde değerlendirmek istiyor. Bu kapsamda portföyünde faaliyetlerini sürdüren Zorlu Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretimi A.Ş.’nin hisselerinin tamamını Akfen Yenilenebilir Enerji’ye satma kararı aldı. Bir süredir büyüme stratejisi oluşturmaya odaklanan şirket, bu sayede ek sermaye yaratmayı hedefliyor.
Şirket ayrıca 135 MW’lik kurulu güce sahip olan Gökçedağ Santrali’ni işletmeyi aynı şekilde sürdürecek. Önüne çıkan yatırım fırsatlarını ise büyümesine katkı sağlaması için değerlendirmeye alacak. Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, söz konusu bu satışla birlikte şirket için oldukça ciddi bir sermayenin dönüşümüne imza atılacağını açıkladı.
Ak, şu anda RES geliştirme ve işletme alanlarından çıkma yönünde stratejik bir karar almadıklarını belirtti. Gelecek dönemlerde rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim projelerini incelemeye alacaklarını duyurdu.Zorlu Enerji’nin yapılacak bu satış sayesinde daha güçlü bir sermaye tablosu oluşturacağını ifade eden Ak, sermayenin geri dönüştürülmesinin şirketin değer kazanması açısından önemli olduğuna işaret etti. Şirket olarak 2019’da yalnızca elektrik dağıtımı için 1 milyar TL yatırım yapıldığını; yatırımları hem yurt içinde hem yurt dışında jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi alanında sürdüreceklerini belirtti.
Zorlu’nun Pakistan’da yer alan rüzgar santraline ek olarak güneş enerjisi yatırımı yapacağını, Filistin’de de güneş santrali kurmak amacıyla faaliyetleri sürdürdüklerini duyurdu. Bunun yanı sıra ikincil halka arz konusunun da konuşulduğunu açıkladı.
Ak, şirketi büyütmenin yanı sıra değerini artırmayı, çevresel ve sosyal alanda yapılan yatırımların çeşitlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.Şirketin elektrikli araç şarj istasyonları ve elektrikli araç paylaşım platformu alanında da gelişmeyi hedeflediğini ekledi. Diğer taraftan Zorlu Enerji’nin satış sonrası üretim portföyünde bulunmak üzere 7 hidroelektrik, 1 rüzgâr, 4 jeotermal ve 3 doğal gaz santrali yurt içinde ve Pakistan’da 1 rüzgar ve İsrail’de de 3 doğal gaz santralinin bulunacağı açıklandı.
Şirketin 1,006 MW büyüklüğünde toplam kurulu gücü bulunuyor. Bu miktarın %61’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşurken, Türkiye’de bulunan kurulu gücünün 85’lik kısmı yenilenebilir enerjiden meydana geliyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.