Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Zorlu Enerji’den Bir İlk: Hibrit Enerji Santrali

Zorlu Enerji, Manisa'daki Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’nde jeotermal ile güneşten enerji üretebileceği bir tesisi devreye aldığını açıkladı. İşte detaylar;
Zorlu Enerji’den Bir İlk: Hibrit Enerji Santrali
HABER GİRİŞ

Zorlu Enerji tarafından yapılan açıklamayla Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 100’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacakları duyuruldu. Şirket yenilenebilir enerji bilinciyle jeotermalden güneşe, rüzgardan elektrikli araç şarj istasyonuna kadar üretim yapacak.

Geniş bir yelpazede faaliyetlerin sürdürüleceği bildirilirken, Manisa’daki Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’nde aynı anda jeotermal ile güneşten enerji üretileceği söylendi. Bu kapsamda şirketin, Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi’ni devreye aldığı belirtildi.

Zorlu Enerji’nin açıklamasında, söz konusu kapsamda Manisa’daki Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’nin 3,75 megavat pik (MWp) gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) desteğiyle hibrit santrale çevrildiği vurgulandı.

Jeotermal Ana Kaynak, Güneş Yardımcı Kaynak Olarak Kullanılacak

Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla inşa edildiği bildirildi. Tesiste, jeotermalin ana kaynak, güneşin ise yardımcı kaynak olarak bir araya getirildiği paylaşıldı.

Söz konusu tesisin, 6,2 hektar alanda her biri 115 Wp gücünde olan toplam 31 bin 200 adet ince film güneş paneli kullanılarak inşa edileceğinin bilgisi verildi.

GCM Yatırım Banner

Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kındap, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kındap, Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi ile Türkiye ekonomisine 4,5 milyon liralık katkı sağlanacağını öngördü.

Kındap, “Türkiye’de birleşik enerji santrallerine öncülük edecek Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin arazi kurulumunu geçtiğimiz yılın Aralık ayında tamamlayarak, Ocak ayında devreye aldık ve sisteme elektrik vermeye başladık.” ifadelerini kullandı.

9 Bin Ağacın Yapmış Olduğu Karbondioksit Azaltımına Eş Değer

Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’nin şu andaki kurulu günün 45 megavat olduğunu söyleyen Kındap, Güneş Enerjisi Santrali’nin de devreye alınmasıyla yılda yaklaşık 6 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlanacağını kaydetti.

Tesis ile 17 bin hanenin elektriğinin temiz enerjiden sağlanabileceğini aktaran Kındap, böylece yılda 3 bin 600 ton karbondioksit (CO2) salınımının da önüne geçileceğini savundu.

Bahsi geçen miktarın, yaklaşık 9 bin ağacın bir yılda yapmış olduğu karbondioksit azaltımına ve 570 kişinin ürettiği karbondioksit salınımına eş değer olduğuna dikkat çekti.

Kındap değerlendirmelerinde, Zorlu Enerji’nin enerji sektöründe büyük kazanımları beraberinde getiren hibrit enerji santralleri üzerine yatırımları sürdüreceğine işaret etti.

Gelecek projelerinden de bahseden Kındap, “Sırada Kızıldere 2 ve 3 santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru gerçekleştiriyoruz.” dedi.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.