
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ile ateşkes anlaşması için tartışılan konuların, Ukrayna halkı tarafından referandumla belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ateşkes konuları hakkında “Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım.” dedi. Ukrayna’nın NATO ülkesi olmadığı halde üyelik şartlarında desteklemeye hazır ittifak ülkeleri olduğuna dikkat çekti.
Zelenskiy, Rusya’nın öne sürdüğü şartları ve ültimatomunu yerine getirmeyeceklerini belirtti. Açıklamasında “Her şeyden önce bunu fiziksel olarak yapamayız. Bunun için herkesi yok etmek gerekiyor. O zaman ültimatom otomatik olarak yerine getirilecek.” ifadesini kullandı.
Rusya’nın kendilerinden Harkiv, Kiev ve Mariupol’u istediğini söyleyen Zelenskiy, bunu ne şehirde yaşayan sakinlerin ne de kendisinin yapacağını belirtti. Bu ültimatomun ancak tamamen yok olduklarında uygulanmış olacağını ekledi. Söz konusu ültimatomların savaşta herhangi bir sonuç getirmeyeceğini aktardı.
Donbass Bölgesi’nde 16 Bin Kişi Tahliye Edildi
Rusya Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Başkanı Mikhail Mizintsev’in açıklamasına göre bugün Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinden, Rusya’ya 16 bin kişi tahliye edildi.
Operasyonun başından bu yana 3 bin 614’ü çocuk olmak üzere 346 bin 740 kişinin tahliye edildiğini, 40 bin 392 adet özel aracın Rusya sınırını geçtiğini söyledi. Ukrayna’dan gelen mültecilerden 9 bin 500 kişinin geçici konaklama merkezinde kaldığını aktardı.