Dolar kurunun rekor seviyelerde seyretmesi akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. Üst üste gelen zamlar ve enerji maliyetlerindeki artış, araç sahipleri kadar akaryakıt sektöründe bayileri de zora soktu. Maliyet artışının yanında POS işlemlerinde bankalara ödenen komisyon, nakliye ve personel giderleri olmak üzere birçok faktör akaryakıt bayilerinde kapanmalara yol açtı.
Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre geçen yılın sonlarından bu yana 2 bine yakın bayi kapandı. 13 binden fazla bayinin yer aldığı sektörde, rafineri çıkışı ve pompa satış fiyatı arasındaki brüt karın yüzde 8 olduğu, bu payın yarısının istasyona yarısının ana dağıtım şirketine gittiği açıklandı.
Benzin istasyonları akaryakıt satışından elde ettikleri yüzde 4’lük brüt karın ise yüzde 1’ini nakliyeye, yüzde 1.5’ini POS işlemlerinde bankalara ödüyor.
Kalan yüzde 1,5’lik kar vergi, fatura ve personel giderleri gibi harcamalar için kullanılıyor.
TABGİS Başkanı: Ciddi Bir Sermaye Erozyonumuz Var
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Murat Bilgin, 7/24 çalışarak ülkenin en büyük vergi dairesi niteliğinde olduklarını söyledi.
“Bu vergileri toplarken maalesef yaşama şansı verilen bir kar marjımız yok. Ciddi bir sermaye erozyonumuz var.” diyen Bilgin, sıkıntıların kaynağının geçmişten geldiğini, son zamanlarda yapılan zamlarla ile de erozyonun had safhaya ulaştığını belirtti.
Bayilerin mali yükünün arttığını, büyükşehirlerdeki istasyonların bile maliyetleri kurtaramaz hale geldiğini, kendileri için 1 kuruşluk artışın bile çok önemli olduğunu ifade etti.
En önemli gider kalemlerinden birinin kredi kartı POS komisyonları olduğunu söyleyen Bilgin, Merkez Bankası’nın faiz artış kararıyla takas komisyonlarının arttığını, bunlar artınca bayilerin maliyetlerinin de arttığını söyledi.
İstasyonlarda nakit paranın dolaşmadığını, bu nedenle de bu maliyetlere katlanmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
2022 yılında fiyatların anormal şekilde artış gösterdiğini belirten Bilgin, “Vereceğimiz teminatın miktarı da çok arttı. 31 Ağustos’ta, 2022 baz alınarak yeni teminat mektupları vereceğiz. Sadece ÖTV, KDV’de yüzde 21’in üzerinde fiyat artışı oldu. 31 Ağustos’ta vereceğimiz teminat mektuplarının uyumlu mükelleflerden alınmaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuru yapmaya hazırlanıyoruz.” dedi.