
İçinde bulunduğumuz zamanda tasarruf etmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, değil mi? Keza tasarruf denildiğinde aklımıza gelen ya da gelmesi gereken iki önemli kavramın para ve zaman olduğunun da farkındayız. Evet, hemen hepimiz bu durumu biliyor ama ne yazık ki pek çoğumuz bu gerçeğin fakındaymışız gibi davranmıyoruz. Zira çoğu zaman her ikisini de düşüncesizce harcıyor, sık sık bizi zor duruma sokacak davranışlarda bulunuyoruz.
Hem paradan hem de zamandan tasarruf etmenin çok zor olduğunu düşünüyor ve genellikle anlık dürtülerimizle hareket ediyoruz. Sırf o an mutlu olmak için savurganlık yapıyor, ne alnımızın teriyle kazandığımız paranın ne de geri dönüşü mümkün olmayan zamanın kıymetini biliyormuş gibi yaşıyoruz. Doğal olarak da yarınımızı düşünmeden yaptığımız bu hataların sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyoruz. Özellikle de gençliğimize güvendiğimiz yıllarda yaptığımız bu hatalardan pişman olana kadar gerçeklerin farkına varamıyoruz.
Para da zaman da elimizden uçup gidene kadar onların ne kadar önemli olduklarını anlayamıyoruz. Anlasak bile tasarruf etmenin çok zor ve sıkıcı olduğunu düşündüğümüz için bunu hep daha sonraya erteliyoruz. Değerini bilerek yaşamanın hiç de sıkıcı bir yaşam tarzı olduğunu göremiyor, tasarruf etmeyi bilenlerin hiç para harcamayan, hiç eğlenmeyen kişiler olmadıklarını anlayamıyoruz. Oysaki bu gerçeğin farkında olanlar eğlenmeyi bilmeyenler, kişisel hiçbir zevki için para harcamayanlar değil bilakis neye ne kadar para harcayacağını bilen kişiler. Ve eğer isterseniz siz de onlardan biri olabilirsiniz. Her bir dakikası önemli olan zamanınızın da her bir kuruşunda emeğinizin geçtiği paranızın da hakkını vermek için aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz. Çünkü bugün sizlerle hem zamandan hem de paradan nasıl tasarruf edebileceğiniz hakkında konuşacağız.
İşte hemen şimdi öğrenmeniz ve uygulamaya başlamanız gereken tasarruf önerileri:
En Çok Neye Para Harcadığınızı Bulun!
Öncelikli olarak yapmanız gereken şey harcamalarınızı düşünmek ve en çok neye para harcadığınızı bulmak. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Hem elinize geçen parayı hem de elinizden çıkan parayı tek tek düşüneceksiniz. Mesela; 2000 lira kazanıyorsunuz. Her ay düzenli olarak 1000 lirayı evinizin kirası, kredisi ve faturaları gibi düzenli masrafları için ödüyorsunuz. Geriye kana 1000 liranın 300’ünü mutfak masrafı için, 200’ünü ulaşım masraflarınız için, 500’ünü ise ekstra giderleriniz için kullanıyorsunuz.
Hazırladığınız bu tabloda en çok para harcadığınız şey ekstra masraflarınızsa o zaman bunları azaltmayı düşünmelisiniz. Ya da ev için yaptığınız harcama çok fazlaysa, daha küçük bir eve taşınmayı çözüm yollarını arasına eklemelisiniz. Sonuçta neye ne kadar para harcadığınızı bilecek kişi sizsiniz. Ve en çok neye para harcadığınızı bulduğunuzda yapmanız gereken şey onu azaltıp azaltamayacağınızı düşünmek olmalı. Çünkü genellikle en çok para harcanan yerler aynı zamanda en gereksiz harcamaların da yapıldığı yerlerdir.
Hangi Giderlerinizden Kısabileceğinizi Düşünün!
Hangi giderlerinizi kısabileceğinizi hiç düşündüğünüz mü? Neden mi bunu soruyorum? Hemen açıklayayım. Hani tasarruf etmenin sıkıcı olduğunu zannediyorsunuz ya, hani giderlerinizden kısınca çok boş bir hayatınız olacağından korkuyorsunuz ya, işte hemen şimdi düşüncenizin aslında ne kadar saçma olduğunu göreceksiniz. Peki, ne yapmalısınız? Öncelikli olarak daha önceden hazırlamış olduğunuz gider listenize bakmalısınız. Listede hem en çok para harcadığınız yerleri hem de görünmez küçük harcamalarınızı incelemelisiniz. Evet, görünmez küçük harcamalar. Gün içinde 3-5 3-5 derken sonunda belimizi bükecek kadar yüksek olan gereksiz harcamalar. Bu harcamaların farkına varabilmek için bir hafta boyunca yaptığınız her harcamayı tek tek yazmanızı öneriyorum. Böylelikle görmezden geldiğiniz ya da “aman birkaç liradan ne olur ki” dediğiniz harcamaların ne kadar çok olduğunu anlayabileceksiniz.
Daha sonra da bu gereksiz harcamalarınızdan vazgeçmenin ne kadar mantıklı olduğunu anlayacaksınız. Mesela; her gün markete girip sadece ıvır zıvır için cüzdanınızdan çıkan 10 liranın bir ayda 300 lira ettiğini göreceksiniz. Nitekim 300 lirayı abur cubura saçmak yerine bu parayla daha akıllıca harcamalar yapabileceğinizi kabul edeceksiniz. Yani giderlerinizden kısmayı öğrendiğinizde aslında hayatınız daha sıkıcı değil daha eğlenceli olmaya başlayacak. Çünkü sizin için önemli olan şeylere para harcamaya başlayacaksınız. Mesela; çikolata dondurma için değil de düşlediğiniz tatil için para harcayacaksınız. Ve tercihinizden asla pişmanlık yaşamayacaksınız çünkü hem paranızı hem de zamanınızı bu ikisine değecek bir şey için harcamış olacaksınız.
Televizyonunuzu Kapatın!
Her evin başköşesini süsleyen televizyonlar. Adeta bizi saatlerce karşısından ayrılmamız için hipnoz eden renkli ekranlar. Evet, siz de büyük ihtimalle bir sürü zamanınızı televizyon karşısında pinekleyerek geçiriyorsunuz. Ama bu alışkanlığınızla ne sağlığınıza ne cüzdanınıza ne de geleceğinize iyilik etmiş olmuyorsunuz. Televizyon izlemek yerine yapabileceğiniz çok daha faydalı şeyler olduğunu biliyor ama o aptal kutusu karşısında vakit öldürmekten yine de vazgeçemiyorsunuz.
Oysaki yapabileceğiniz şeylerin size ne kadar iyi geleceğini bilseniz, değil televizyonu açmak o teknolojik aleti evinizde bile bulundurmazdınız. Neden mi bu kadar kesin konuşuyorum? Çünkü hem zamanınızın hem de paranızın televizyon izlemek için harcanamayacak kadar kıymetli olduklarından adım kadar eminim. İsterseniz, siz de buraya tıklayarak hayatınıza televizyondan çok daha fazla şey katacak yararlı aktiviteler hakkında fikir edinebilirsiniz.
Fatura Tutarlarınızı Düşürün!
Gider listenizde büyük bir yer kaplayan harcamalarınızdan bir tanesi de faturalarınız. Ancak isterseniz fatura tutarlarınızı da büyük oranda azaltabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz o kadar çok farklı yöntem var ki, yapmanız gereken tek şey eskisine göre daha bilinçli davranmak. Mesela; kullanmadığınız elektrikli ev aletlerinin fişlerini çekmek. Kışın ısınma masrafınızı azaltmak için kalın perdeler kullanıp, bunları kapalı halde bırakmak. Evin bütün odalarının ışığını yakmamak. Banyoda saatlerce kalmamak. Çamaşır, bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmamak. Daha söylenebilecek o kadar çok şey var ki. Dilerseniz, gider listenizde baş köşedekilerden biri olan faturalarınızı azaltmanın yollarını aşağıdaki yazılardan daha detaylı biçimde öğrenebilirsiniz. Yapılabilecek ne kadar çok şey olduğunu, bir yandan dünyanın kaynaklarını korurken bir yandan da kendinize iyilik yapmak için ne kadar farklı yöntem olduğunu göreceksiniz.
- “Su Faturamı Nasıl Azaltabilirim” Diyenler için Etkili Öneriler
- “Doğalgaz Faturamı Nasıl Azaltabilirim” Diyenler için Etkili Öneriler
- Elektrik Faturasından Tasarruf Etmek için 10 Kolay İpucu
Otomatik Ödeme Talimatı Verin!
İşte size hem zamandan hem de paradan tasarruf edebileceğiniz bir diğer yöntem. Biliyorsunuz ki, bankalar müşteri kazanmak adına bir sürü farklı kampanya ve kolaylık yaratıyor. Otomatik ödeme talimatı da bunlardan bir tanesi. Bu yöntem sayesinde hem faturalarınızı daha kolay takip edebilir, hem de fatura ödeme noktalarına gidebilmek için zamanınızı ve paranızı harcamamış olursunuz. Ayrıca son ödeme tarihini unuttuğunuz için yatırmadığınız faturalarınız yüzünden gecikme faizi ödemek zorunda kalmazsınız. Zaten düşünmeniz gereken bir sürü şey varken bir de fatura ödemeyi düşünmek zihninizi kurcalamamalı, öyle değil mi? Kısacası hala bu yöntemi kullanmaya başlamadıysanız, bir an önce otomatik ödeme talimatı vererek siz de bu kolaylıktan faydalanmaya başlayın derim.
Her Ay Ne Kadar İlerleme Katettiğinizin Farkında Olun!
Hem zamandan hem de paradan tasarruf etmeye başladınız diyelim. Ama bu noktada yapmanız gereken bir şey daha var. O da her ay ne kadar yol katettiğinizin farkında olmanız. Neden mi? Çünkü bu şekilde tasarruf etmekten sıkılma ihtimalinizi ortadan kaldırmış olursunuz. Hani para biriktirme kararıyla yola çıkıp en başta gayet güzel ilerleyen ama sonra aniden eski kötü harcama alışkanlıklarına dönen sayısız insan var ya! İşte onlardan biri olmak istemiyorsanız, her ay ne kadar ilerleme kaydettiğinizi bilmelisiniz.
SONUÇ:
Gereksiz şeyler için para harcamayı bıraktığınızda elinizde ne kadar çok para kaldığını bilmeli, kazanımlarınızla yaşamınıza ne gibi artılar kattığınızı anlamalısınız. Mesela; birkaç ay tasarruf edip çok istediğiniz bir tatile gitme fırsatı buldunuz. İçinizden savurganlık yapmak geldiği anlarda bunu hatırlamalı, şimdi kendinizi tutarsanız yarın çok daha güzel bir şeye ulaşabileceğinizi düşünerek kendinizi motive etmelisiniz. Bu aşamayı da başarıyla tamamlarsanız, ileride ne boşa harcadığınız zamanlar ne de har vurup harman savurduğunuz paralar için üzülmek zorunda kalmazsınız.