Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Yurt İçi Piyasalar TCMB’nin Mart Toplantısına Odaklandı!

Uzmanlar, TCMB'nin Mart toplantısı öncesi olası gelişmeleri değerlendirdi. Detaylar haberde...
Yurt İçi Piyasalar TCMB’nin Mart Toplantısına Odaklandı!
Son Güncelleme: 
Yorum

Yurt içi piyasalarda bugün haftanın en önemli gündem maddesi olarak kabul edilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK toplantısı saat 14.00’te sonuçlanacak. Uzmanlar yaptıkları değerlendirmelerde; TCMB’nin politika faizini ve alt bantını sabit tutmasını beklediklerini belirterek, üst bantta ise indirim gelebileceğini ifade ediyorlar.

Anket sonucu faiz koridorunun alt bantta tutulacağını işaret ediyor…

Reuters TCMB toplantısı öncesi birçok uzmanın ve kurumun katıldığı bir anket gerçekleştirdi. Toplamda 26 kurumun katıldığı ankette katılımcıların tamamı TCMB’nin faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını ön gördüklerini ifade etti. Reuters’in açıkladığı anket sonuçlarına göre yalnızca 1 katılımcı politika faizinde artış beklediğini belirtti. Ayrıca ankete katılan 26 kurum arasından 19 kurum üst bandın sabit tutulmasını beklediğini belirtirken, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılabileceğini belirttiler. Son olarak ise analistler, kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağını beklediklerini belirterek; çift hanenin hemen altında seyreden manşet ve çekirdek enflasyon ile ileriye dönük enflasyon beklentilerinin enflasyonda faiz indirimini halkı çıkartabilecek bir trende girmediğini ifade ettiler.

Politikacılar, TCMB’nin faizleri düşürmesi yönünde baskı uyguluyor!

TCMB’nin PPK toplantısı bilindiği üzere bugün 14.00’da kamuoyuna açıklanacak. Ancak toplantı öncesi Türkiye’deki politikacıların açıklamaları ve yönlendirmeleri, TCMB’nin üzerinde bir baskı oluşturuyor. En büyük yönlendirme ise devletin zirvesinden, yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan yaptığı açıklamada, TCMB’nin faizleri daha düşük seviyelere çekmesi gerektiğini söyledi. Bunun nedeni olarak ise Erdoğan, Türkiye’de yatırımların artması için TCMB’nin böyle bir karar alması gerektiğini savunuyor.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de TCMB toplantısı öncesi bir açıklamada bulundu. Ertem yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçtiğimizi işlem haftasında gerçekleşen Mart ayı toplantısında aldığı faiz kararı sonrası oluşan küresel iyimserliğe TCMB’nin de faiz koridorunun üst bandında bir indirim yaparak kulak vermesi gerektiğini söyledi. Açıklamalarının devamında ise Ertem, özellikle gecelik borç verme yani banka sistemini finanse etme faizi olan üst bantta bir indirimin gelmesi gerektiğini belirterek, mevcut koşullar içerisinde Türkiye’nin böyle bir fırsatı bulunduğunu ifade etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu