Tehlikeli meslekler; kirli, karanlık, soğuk, derin gibi ölüm riskinin yüksek olduğu koşullar için kullanılan bir kavramdır. Bu nedenle çalışırken güvende olmazsınız; ancak oldukça iyi paralar kazanabilirsiniz. Bu meslekler sahip olunabilecek en kötü meslekler arasında yer almasalar da çalışma şartları oldukça zordur. Fakat bu durum tabi ki yurt dışındaki sektörlerde geçerlidir. Çünkü ülkemizde bu sektörlerde iyi paralar kazanmayı bırakın, çalışanların hakkını bile zor aldıkları bilinmektedir. Bir de üstüne üstlük denetimsiz alanlarda çalışarak ölüm riskinizi daha da yükseltmektesiniz. Bu nedenle de yapılan işler, ölüm riski en yüksek olan meslekler olarak anılmaktadır.
İş kazalarını önlemek için ülkemizde çoğu şirket hiçbir tedbir almıyor. Üstüne üstlük bu tedbirsizlikten dolayı hayatını kaybeden insanların birçoğu da suçlu görülüyor. Kısacası bu durum akıllara “hırsızın hiç mi suçu yok?” sorusunu getiriyor. Bu nedenle yazımızı okurken, az da olsa ülkemizde insana verilen değerin nasıl olması gerektiğini de görebilirsiniz. Trafiğin kontrolünü sağlayıp bir sürü insan hayatının elinizde olması ya da insanların karanlıkta kalmalarını önlemek için yağmurda, karda elektrik direklerinde çalışmak… Bazense ummadığınız bir anda iş sahasında altınızda çalışan işçileri denetlerken, kötü bir sonla karşılaşabilirsiniz. Yaralanmayı, hatta ölümü bile yüksek miktarda para kazanmak için göze alabilir misiniz?
Huzurlarınızda yurt dışında yüksek maaşlar alabileceğiniz tehlikeli 10 meslek:
10 Elektrik İletim Hattı Tamircisi
58 Bin Dolar
Elektrik tamircileri; kış aylarındaki fırtınalarda, yıldırımların düştüğü sağanak yağışlı günlerde ve bunaltıcı derecede sıcak havalarda güneşin altında insanların karanlıkta kalmamaları için çalışmalarını sürdürürler. Bu zorlu işte çalışan insanlar, bir hayli uzun direklere tırmanırlar ve gece-gündüz demeden yüksek voltajlı elektrik ile çalışırlar. Enerji hatları, doğal ya da insan kaynaklı nedenlerden dolayı hizmet veremediğinde; elektrik teknisyenleri o alana giderek arızayı giderirler.
Hepimiz elektrik kesintisine maruz kalmışızdır ve birçoğumuz için bu durum felç edici olmuştur. Günümüzdeki sağlık üniteleri, televizyonlar, cep telefonları, bilgisayarlar, buzdolapları, üretim fabrikalarındaki makineler gibi daha birçok gereç elektrik bazlıdır. Çoğu elektrik kesintisi çok hızlı bir şekilde onarılsa da fırtına gibi çeşitli yıkıcı doğa olaylarından kaynaklanan arızanın giderilmesi birkaç gün sürebilmektedir. Bu nedenle de elektrik tamircilerinin çalışırken hayati tehlikesi her zaman vardır.
9 İnşaat Ustası
60 Bin Dolar
Onlarca ve hatta yüzlerce insanın yaşamış olduğu binaların, dairelerin başlangıcından bitişine kadar düzgün ve dayanıklı bir şekilde oluşturulması için bir ekip kuran ve bu ekibi yönetip, denetleyen inşaat ustalarının üzerlerindeki sorumluluk oldukça fazladır. Projenin bütçesinden tutun da kullanılacak malzemelere ve hatta planlamaya kadar birçok yükü üstlenmişlerdir.
Binaların en az sağlamlığı kadar, yüksek kaliteli yapılar olmaları da inşaat ustalarının sorumluluğu altındadır ve en ufak bir hata dahi inşa edilmekte olan binanın yerle bir olması, hatta çalışan işçilerin yaralanması veya hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir. Bu projeler küçük veya büyük yapılar ya da tek katlı veya yüzün üzerinde katı olan plazalar olabilmektedir. Bu nedenle inşaat ustalarına ödenen maaşlar, evin boyutuna göre farklılık göstermektedir.
8 Koruma Görevlisi
70 Bin Dolar
Kişisel korumalar insanları kaçırılma, gasp, hırsızlık, taciz, tehdit ve hatta ölümlerden bile korumakla yükümlülerdir. Bir koruma görevlisi ayrıca mekanları da güvende tutmak için görev yapabilir. Çoğunlukla ünlü ya da önemli insanların güvenliklerini sağlamak için çalışan bu insanlar, koruma sağladıkları insanların gezecekleri yerleri, odaları, binaları ve arabaları; adına çalıştıkları insanlar gitmeden önce kontrol ederler ve bu insanların güvenliklerini biraz olsun sağlamış olurlar.
Koruma görevlileri genellikle uzun saatler, hafta sonları, gece saatleri ve tatillerde de çalışırlar. Bu meslekteki insanların aldıkları maaşlar, işte ne kadar iyi olduklarına ve koruma sağlayacakları insanın önemine göre değişiklik göstermektedir.
7 Dublör
70 Bin Dolar
Dublörlere filmlerde ve televizyon şovlarında ihtiyaç duyulmaktadır. Para kazanmak için oldukça zor bir meslek olsa da bir kez bu işe girdiyseniz; mesleğinizde başarılı olup, filmlerin ve dizilerin aranılan isimlerinden biri olabilirsiniz. Genellikle takip, atlama, dövüş, dalış, tırmanış gibi tehlikeli sahnelerde çalışan bu insanların fiziksel kondisyonları oldukça iyi olmalıdır. Çoğu dublör becerilerini geliştirmek için karate, tırmanış, atış eğitimleri gibi uzun süreli dersler alırlar ve genellikle evlerinden uzakta filmlere güzellik katmak için en tehlikeli sahnelerde yüzleri görünmese bile rol alırlar.
Dublörlük eğlenceli bir meslek gibi görülebilir ama oldukça da tehlikelidir. Hollywood ise onlara maddi anlamda en yüksek ücretlerin ödendiği sinemanın kalbidir. Eğer dublörlük ilginizi çeken bir alansa Film Tarihinin Pahalıya Patlayan Dublör Sahneleri isimli yazımızı takip edebilirsiniz.
6 Asansör Teknisyeni
70 Bin Dolar
Bir asansör tamircisi; küçük, karanlık, sıkışık alanda elektrik tesisatları ile zorlu bir iş çıkarır. Bu sektörde çalışan insanlar; günde yüzlerce ve hatta binlerce insanı taşıyan asansörlerin çalışmalarını sürdürebilmeleri ve arıza çıkarmamaları için bu araçların ve yürüyen merdivenlerin bakımından, onarımından sorumludurlar.
Bu sektörde hizmet veren teknisyenlerin en azından alan ile ilgili yüksek öğretim diplomalarının ya da sertifikalarının olması gerekmektedir. Ancak ülkemizde bulunan çoğu teknisyen bu mesleğe usta-çırak ilişkisi ile başlamıştır. Bazı işlerin zorluğuna göre bu tamirciler tek başlarına ya da bir ekip olarak çalışabilir.
5 Demir İşçisi
70 Bin Dolar
Demir işçileri, çelik ve demirlere farklı boyutlar kazandırmak için çalışırlar ve yaptıkları işlerin ürünleri; inşaatların, köprülerin, stadyumların ya da basit gereçlerin inşasında kullanılır. Bu sektörde çalışan insanlar genellikle yevmiyeli işçilerdir ve asansör teknisyenliğinde olduğu gibi usta-çırak ilişkisiyle görevlerini icra ederler. Fiziksel olarak yorucu bir iş olan demir işçiliğinde üzerinde çalışılan ekipmanlar ve malzemeler oldukça ağırdır. Bu meslekte yer alan insanların dengeyi iyi sağlamaları gerekir ve sektördeki bazı işçiler ticari inşaat firmaları ya da metal fabrikalarında çalışabilirler.
4 Nükleer Enerji Operatörü
75 Bin Dolar
Nükleer enerji operatörleri, bir nükleer enerji santralinde elektrik enerjisinin dağıtımının sağlandığı ekipmanların kullanımından ve kontrolünden sorumludur. Nükleer enerji santralleri genellikle yerel yönetimlere ya da özel şirketlere aitlerdir. Ölüm riskinin ve çevre kirliliğine neden olan faktörlerin bu santrallerde oldukça yüksek olması, operatörlük yapan insanların iyi bir eğitimden geçmelerini mecburi kılmaktadır.
Operatörler, enerji seviyesini değiştirebilecek nükleer reaktörlerin kontrollerini ve monitör sistemlerini denetlemekle yükümlüdürler. Gerektiğinde bu sistemleri ayarlamaları ve rutin bakımlarını yapmaları gerekmektedir. Enerji santralleri yüksek güvenlik önlemlerine sahip tesislerdir ve sürekli olarak izlenmeleri gerekmektedir. Güç santrali operatörleri en çok kazandıran rahat meslekler arasında yer alırken, oldukça da tehlikeli bir iştir.
3 Hava Trafiği Denetleyicisi
122 Bin Dolar
Hava trafiği denetleyicileri, kulenin ve uçakların güvenli bir şekilde olduklarından emin olabilmek için uçak trafik monitörlerinin kontrollerinden sorumlu insanlardır. Hava trafiği denetleyicileri pilotları hava koşulları hakkında bilgilendirir, uçağın hedefi ve hızı konusunda ayarlama yaparlar, pilotlar ile iniş sırasında iletişim kurarlar ve acil durumlarda görev alırlar.
Hava trafiği denetleyicileri işteyken tehlike içerisinde olmasalar da uçaklardaki birçok insanın hayatı onlara bağlı olduğu için işleri oldukça streslidir ve fazlasıyla sorumluluk gerektirir. Bu sektörde hizmet veren insanların havacılık idaresi tarafından sertifikalandırılmaları ve 31 yaşın altında olmaları gerekmektedir. Bu nedenle hava trafiği denetleyiciliği uzun yıllar çalışabileceğiniz en güvenilir meslekler arasında yer almamaktadır.
2 Petrol Mühendisi
130 Bin Dolar
Petrol mühendisleri sondaj ve diğer yöntemler ile yeryüzünden ham petrol ve doğalgaz çıkarabilmek için uğraşırlar. Petrol mühendislerinin fizik, kimya, mühendislik ve madencilik konularında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu sektördeki insanlar çöl sıcağında, kutup soğuğunda ve okyanusun derin sularında görev yapmaktadırlar.
Petrol mühendisleri yeni sondaj alanlarının potansiyellerini belirleyebilmek için jeologlar ile çalışırlar ve bu alanların verimliliğine göre çalışmaya başlarlar. Eğer alanlarda yeteri kadar potansiyel yoksa, yeni bölgeler bulup araştırmak için başka alanlardaki insanlarla da çalışmaları gerekmektedir. Petrol mühendisleri ayrıca çevre mühendisleridir ve hem sondaj alanlarında hem de laboratuarda görev alırlar. Dünyanın en çok mutlu eden meslekleri arasında yer alsa da petrol mühendisliği oldukça riskli bir iştir.
1 Uçak Tahsilatçıları
200+ Bin Dolar
Uçak tahsilatçıları, birçok tipte uçuş lisansına sahip pilotlardır ve genellikle uçak sahipleri borçlarını ödemediklerinde bankalar tarafından kiralanırlar. Tahsilatçılar kullanabilir bir uçak bulmak zorundadırlar ve temelde banka için bu araçları geri çalarlar.
Uçak kredisi veren birçok banka vardır ve bu krediler bankaya geri ödenmediği taktirde, bankalar kendi uçak tahsilatçılarını devreye sokarlar. Bu tahsilatçılar sürekli olarak dünyayı dolaşmak ve uçakları geri alırlarken çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle mükemmel detektif becerileri, çelik kadar sağlam sinirleri ve sağlam uçuş becerileri olması gerekmektedir. Bu nedenle oldukça zorlu ve yeni bir meslek olan uçak tahsilatçılığı ülkemizde görülmemesine rağmen, yurt dışında bankalar tarafından fazlasıyla rağbet gören bir meslektir.
Hepimiz zaman zaman yaptığımız işten veya karşılığında aldığımız ücretten hayıflanıyoruz. Doğal olarak insanız ve hep en iyisini arzularız. Ama özellikle bu tür durumlarda, başımızı kaldırıp etrafımıza bakmamızda yarar var. Zira yapılan meslekleri gördünüz. Yapacağınız küçücük bir hata kendi canınızla birlikte, yüzlerce kişinin hayatına mal olabilir. Peki, listemizde bulunan mesleklerden sizce en tehlikelisi hangisi?