Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yurt Dışı Üretici Enflasyonu Mart’ta Düşüş Seyrini Sürdürdü

Yurt içi veri gündeminin beklenen verilerinden olan yurt dışı üretici enflasyonu açıklandı. İhracat yapan üreticilerin Mart ayındaki maliyet değişimleri haberde;
Yurt Dışı Üretici Enflasyonu Mart’ta Düşüş Seyrini Sürdürdü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verileri paylaşıldı. Yayımlanan verilere göre YD-ÜFE Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,65, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 40,35 artış kaydetti.

TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre YD-ÜFE Mart ayında önceki yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 6,16, on iki aylık ortalamalara göreyse yüzde 79,20 yükseldi.

Geçen ay açıklanan Şubat raporunda YD-ÜFE aylık bazda yüzde 0,42, yıllık bazda ise yüzde 48,13 oranında artmıştı. Endeks Şubat’ta bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 4,44 ve on iki aylık ortalamaya göre yüzde 85,79 yükselmişti.

YD-ÜFE Yıllık 25 Alt Sektörde de Yükseldi

Yıllık değişimlerin 25 alt sektördeki etkilerine bakıldığında yurt dışı üretici enflasyonu 9 alt sektörde daha düşük, 16 alt sektörde daha yüksek artış kaydetti.

Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri incelendiğinde madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 33,63, imalatta yüzde 40,48 artış görüldü.

GCM Yatırım Banner
YD-ÜFE Yıllık Değişim Oranı Mart Ayı
KAYNAK: TÜİK

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimlerine bakıldığındaysa ara malında yüzde 39,26, dayanıklı tüketim malında yüzde 42,80, dayanıksız tüketim malında yüzde 39,44, enerjide yüzde 23,04, sermaye malında yüzde 44,24 artış bildirildi.

YD-ÜFE Aylık İmalatta Yüzde 1,66 Arttı

Yurt içi üretici enflasyonunun 25 alt sektördeki aylık değişimleri incelendiğinde 15’inde daha düşük, 10’unda ise daha yüksek değişim bildirildi. Aylık azalışın yaşandığı tek alt sektör ise yüzde 0,10 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler oldu.

YD-ÜFE aylık değişim oranları ise Mart ayında sanayinin iki sektöründe madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,35, imalatta yüzde 1,66 artış görüldü.

Aylık değişimlerde ana sanayi grupları incelendiğinde ara malında yüzde 1,69, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,35, dayanıksız tüketim malında yüzde 1,42, enerjide yüzde 2,79 ve sermaye malında ise yüzde 1,25’lik artış olarak hesaplandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.