Bakanlık, yurt dışında özel sektör aracılığıyla gerçekleştirilmesi planlanan tarımsal yatırımlarına ilişkin vizyonuyla ilgili açıklama yapma ihtiyacı duydu.
Basın açıklamasında, tarım politikalarındaki öncelikler ve uygulanan politikalardan bahsedildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yurt dışında arazi kiralanmasının söz konusu olmadığı kaydedildi.
Kurum, politikalarındaki asıl amacın, tüm tarım alanlarını randımanlı kullanmak ve çiftçilerin desteklenmesi olduğunu ifade etti. Terk edilmiş verimli arazilerin, üretim sürecine yeniden dahil olması için gerekli çalışmaların ve planlamaların yapıldığını belirtti.
Türkiye’nin Tarım Vizyonu Belli Oldu
Açıklamada, “Bakanlığımız yabancı ülkelerde özel sektör aracılığıyla yatırım imkanları geliştirme konusunda da yeni bir vizyon belirlemiştir.” sözlerine yer verildi.
Bu kapsamda özel sektörün tarımsal kalkınma sürecine dahil olması için teşvik edilmesinin önemine vurgu yapıldı.
Öte yandan Türkiye’nin yurt dışı yatırımları konusunda gelen açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
“Yurt dışında tarımsal yatırım yapmak konusunda Tük şirketleri, yani özel sektör nihai karar verici olacaktır. Bakanlık olarak görevimiz, yatırımcı firmalarımıza yatırım yapılacak ülke ortamı hakkında bilgi vermek ve yatırımcıların haklarını koruyacak şekilde hukuki bir zemin oluşturmaktır.”
Özellikle soya ve ayçiçeği gibi ürünlerin büyük oranda ithal edildiği ancak bu ürünler için yeterli arazi bulunsa bile iklim ve coğrafi koşulların, iç talebe yetecek kadar üretime el vermediği söylendi.
Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığı bildirilirken; “ülkemizin planladığı bu vizyoner yatırımlar, ithal edilen ürünlerin azalması ve cari açığın kapatılmasında da önemli bir rol oynayacaktır.” dendi.
Türkiye’nin kendi teknolojisini ve bilgi birikimiyle tarım alanında diğer ülkelerle yapacağı iş birliğinin, büyük potansiyeli hayata geçirme fırsatı sunacağı dile getirildi.
Türk yatırımcıların böylelikle bilgi birikimlerini ve tecrübelerini ihraç edebilecekleri savunuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın duyurusunda, Türkiye’nin birçok sektörde olduğu gibi tarımda da bilgili, tecrübeli ve gelişmiş bir altyapıya sahip olduğu ileri sürüldü.
Diğer Ülkelere Bağımlılık Azalacak
Belirlenen vizyon sayesinde gerekli ve stratejik ürünlerin temininde belli başlı ülkelere bağımlılığın azaltılacağını aktardı.
Planlanan vizyoner yatırımların, ithal edilen ürünlerin azalması ve cari açığın kapatılması için de önemli olacağını söyledi.
Vizyonun bir diğer faydasının iklim politikaları olduğunu belirtti. Yatırımların, çevreyi korumak ve karbon ayak izini azaltma konusunda önem taşıyacağını kaydetti.
Türkiye Tarım ve Gıdada Önde Gelen Ülkelerden!
Bakanlık, Türkiye’nin tarım ve gıdada önde gelen ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020 istatistiklerine atıfla ülkemizin dünya bitkisel ürünler üretiminde on ikinci, sebze üretiminde dördüncü ve meyve üretiminde altıncı sırada yer aldığını aktardı.
Türkiye’nin tarımsal hasıla bakımından da Avrupa’da ilk sırada geldiğini ekledi. Çok sayıda tarım ürününde liderliğin sürdüğünü ve sektörle ilgili tarım ekipmanlarının üretilmesinde potansiyelin büyük olduğunu savundu.
Pek çok ülkeye bu alanlarda ürün, hizmet ve teknoloji ihracatı gerçekleştirildiği bilgisini de paylaştı.
Tarımsal Üretim Hayati Önem Taşıyor
Tarımsal üretimin; pandemi, savaş , küresel iklim değişikliği ve artan nüfus nedeniyle daha da hayati bir hal aldığının altını çizen kurum, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin tecrübesine ve üretkenliğine sonuna kadar güvenen ve tarımsal yatırımlara ihtiyaç duyan ülkeler, Türkiye’ye bizzat kendileri yatırım teklifinde bulunmaktadırlar. Nüfusu 2050’li yıllarda 100 milyonun üzerine çıkması beklenen Türkiye’nin, 2053 vizyonunun da bir gereği olarak tarımsal üretimini artırması aklın ve bilimin bir gereğidir.”
Bakanlık, daha önce olduğu gibi ileride de hem yurt içine hem de yurt dışına yönelik tarımsal yatırımların yanında olmaya devam edeceğini ekledi.