Yunanistan gösterge endeksi olan ASE Hisse Senedi Endeksi, 5 hafta sonunda açılan borsa ile birlikte %11 düşüş gösterdi. Ardından kayıplarını genişleterek % 23’e kadar düştü. Sermaye kontrollerine bağlı sınırlandırmalar ve Yunan hisselerinde açığa satış yasağı devam ediyor.
ASE Endeksi % 23 geriledi ve 615.61 puana geldi. Piraeus Bank SA ve National Bank of Greece SA % 30 düşüş gösterdi. Bankacılık hisselerinde ise kayıp alt limit % 30’u buldu. Yunanistan hisse senetleri 2007 yılından bu yana % 85 oranında değer kaybetmesi sonrasında artan iyimserlikle olumlu seyretmeye başlamıştı. Ardından borsa askıya alındı ve değer kayıpları artmış oldu.
Endeks, Haziran ayındaki kapanışa kadar yaklaşık olarak 3 yılın en düşük seviyelerinden % 17 oranında yükselmişti. 26 Haziran’da ise bu sayede yıllık bazda % 3,5 oranında gerilemeye işaret etmişti.
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın kreditörlerle yapılan kurtarma görüşmeleri referandum kararı ile sonlandırıldı ve ardından piyasalar işlemlere kapatılmıştı. Ülke, bankaları kapatmak ve sermaye kontrolleri uygulamak zorunda kaldı. Hisse senedi piyasası, 70’li yıllardan bu yana en uzun süreli arayı verdi. Kapanan bankalar, sınırlı hizmet ile 20 Temmuz’da yeniden açıldı. Yunan yetkilileri, sermaye kontrollerinin sürmesi ile borsayı yeniden açabilmek için kurallar belirlemek üzere çalıştı.
Bankalardan çekilen mevduatlara sınırlama getirildi. Yunan traderler yurtdışından transfer edilen fonlar, nakit mevduat, Yunan aracı kurumlarındaki yatırım hesabında tutulan para ile hisse senedi, tahvil ve türev ürün alımı yapabilecekler.
Reuters tarafından yapılan habere göre Yunan hisselerinde açığa satış yasağı uzatılıyor. 29 Haziran’da getirilen yasal normalde Pazartesi günü sona erecekti; ama Yunanistan’ın menkul değerler regülatöründen adını açıklamayan bir kişi kaynak gösterilerek yasağın uzatılacağı haberi alındı.
Başbakan Alexis Tsipras ise büyümeyi canlandırmada zorlanıyor. Yunanistan’ı koruma çabalarında IMF, Euro Bölgesi liderleri ve hatta kendi kanun yapıcıları ile karşı karşıya geldi. Ülke ekonomisi büyük bir sorun teşkil etmeye devam ediyor. Nüfusun % 25’i işsiz ve fiyatların gerilemesi, imalat sanayinin daralması ile ekonominin canlandırılması oldukça zorlu görünüyor. Son işsizlik istatistikleri, sanayi üretiminin rekor seviyede gerilemedi ve bu hafta açıklanacak diğer ekonomik veriler, kötüleşen ekonominin deflasyona battığını onaylayabilir.