Türkiye’de gıda ürünlerindeki yıllık artış 2021 sonbahar aylarından itibaren tırmanışa geçmiş durumda. Süt, peynir ve yumurta gibi temel gıda ürünlerinde son 1 yılda yüzde 60’lık fiyat artışı gerçekleşti.
kolayca yatırım yapın
Rekabet Kurulu, geçtiğimiz hafta yumurta üreticileri hakkında soruşturma başlattı. Açılan soruşturmada, yumurta üreticilerinin rekabeti kısıtlayıcı eylemlerde bulunup bulunmadıklarının tespit edileceği bildirildi.
Dünya’ya konuşan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) yetkilileri, soruşturmaya itiraz ederek sektördeki yapısal problemler hakkında açıklama yaptı.
Alım Gücü Düşük Tüketiciler Daha Fazla Etkilenecek
Rekabet Kurulu’nun açtığı soruşturma sonrası Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre fiyatı en çok düşen ürünler listesinde yumurta ikinci sırada yer aldı. Yumurtadaki fiyat düşüşü Mayıs ayında yüzde 13,13 oldu.
Ancak sektör temsilcileri, girdi maliyetleri yüzünden yumurta üretiminin düşeceği, arz-talep dengesine bağlı olarak yumurta fiyatlarının daha da artacağı uyarısında bulundu. İlerleyen süreçte ise bu durumun alım gücü sürekli düşen tüketicileri daha fazla etkileyeceği aktarıldı.
YUM-BİR’e üye birlik başkanları ve firma yetkilileri, darboğaz halindeki sektör için çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığına dikkat çekti. Yumurta üreticileri, sektörde sürekli zarar, küçülme ve iflasların yaşandığını ifade ediyor.
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon da Rekabet Kurulu’nun yürüttüğü soruşturma için asıl araştırılması gereken konunun maliyetlerdeki artış olması gerektiğini savundu. YUM-BİR yetkilileri, soruşturmanın gerçekle ilgisinin olmadığını ve karşı dava açacaklarını bildirdi.
Yumurta Maliyeti 1,4 Lira, Satış Fiyatı 0,90 Kuruş
Bandırma YUM-BİR Başkanı Mehmet Aytekin, artan emtia fiyatlarına ek olarak döviz kuru maliyetlerinin yükselişte olmasının yumurta üretimini durduracağını ifade etti.
Güncel yumurta maliyetinin 1,4 lira olduğunu söyleyen Aytekin, satış fiyatının ise 0,90 kuruş civarında olduğunu bildirdi. Yem, enerji, nakliye maliyetlerinin düşürülmediği sürece yumurta üretiminin sürdürülemeyeceğini aktardı.
Gaziantep YUM-BİR Başkanı Ömer Marakoğlu ise bir süredir zararına satış yaptıklarını, önümüzdeki hafta geçmiş dönem fiyatlarına ilişkin bir rapor hazırlayıp, Rekabet Kurulu’na sunacaklarını söyledi.
“Yumurta Üreticileri Batıyor”
Tavşanlı YUM-BİR Başkanı Kemal Öztürk, son dönemde üreticilerin zararının 4 kat arttığına dikkat çekti. Öztürk, fiyatlar üzerinde bir anlaşma yaparak tüketiciye daha yüksek fiyatta satış yapmalarının söz konusu olmadığını iletti.
Öztürk’ün ifadesi şöyle: “Üreticiler sürekli kümes kapatıp, tavukları kesime gönderip küçülüyor. Yumurta üreticileri batıyor. İflaslar ve sektörden çıkan firma sayısı artıyor. Piyasada yumurta tavuğu kalmayacak ve vatandaş 30’lu koliyi 100 liraya alacak.”
Has Tavuk Beyaz Et Genel Müdürü Şahin Aydemir de üreticilerin ciddi zararda olduğuna dikkat çekerek, “Herkes kendi gemisini kurtarmaya çalışıyor. Hiç kimsenin yanındakine bakacak, bir araya gelip iş birliği yapabilecek durumu yok” dedi.
Kubatoğlu Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, zor bir dönemden geçen üreticinin küstürülmemesi gerektiğini savundu. Yumurta üretiminin ülkemizde ekonomik değerinin çok düşük olduğunun altını çizen Özkubat, yumurtanın kartelleşme grubuna girme şansının olmadığını söyledi.
Özkubat’ın açıklaması şöyle:
“Eğer kartelleşme aranıyorsa yabancılaşmış gruplarda aranmalı. Türkiye’nin yumurta sektöründeki firmaların yüzde 99’u yerli ve milli üretici. Şu an büyük zararlar ediyoruz ama hiç sesimiz çıkmıyor diye üreticilerin üzerine geliniyor. Çorum’da geçmişte 174 yumurta üreticisi varken şu anda sadece 24 tane kaldı. Üretici olarak, 3-5 ay sonra veya yılbaşında yumurta üretiminin azalacağını ve yumurta fiyatının artacağını düşünüyorum.”