
Yüksek volatilitenin görüldüğü küresel hisse senetleri, Asya piyasalarında tatil dönüşü sert düşüşlerin devam etmesiyle artmış durumda. Asya piyasalarındaki sert düşüşlerin etkisiyle Japonya hisse senetleri yaklaşık sekiz yılın en kötü haftalık performansına yöneldi. Yatırımcılar ise yükselen volatilite ve sert satışlar karşısında riskten kaçınıyor. Ayrıca ham petrol, küresel hisse senetlerinde görülen sert satışlardan destek bularak bu hafta toparlanmaya başladı ve 30 doların üstündeki seyrini sürdürüyor.
Asya hisselerinin göstergesi olan MSCI Asya Pasifik Endeksi, 2016 yılının en sert düşüşüyle haftalık kayıplarını gerçekleştirmeye yöneldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugünkü işlemlerde yüzde 2.2 oranında aşağı yönlü seyrini sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca Endeks, bu haftaki işlemlerde yüzde 5.4 oranında değer kaybetmiş durumda bulunuyor. Japonya’da Topix Endeksi ise bugünkü işlemlerde yüzde 4.1 oranında değer kaybetti. Ayrıca Topix Endeksi bilindiği üzere bu hafta sert düşüşler yaşamış ve hafta boyunca yüzde 11.4 oranında değer kaybetmişti.
“Regülatörler piyasa volatilitesine tepkide bulunabilir,”
Bilindiği üzere yeni yılın başlangıcından bu yana küresel hisse senetlerinde görülen sert düşüşler, özellikle Asya piyasalarında derin kayıplar yaşanmasına yol açmıştı. Çin ekonomisinde büyümenin beklenenden yavaş gerçekleşmesi, tüm Asya piyasaları üzerinde negatif etki yaratıyor. Özellikle Japonya ekonomisi, tarihinin en zor günlerini geçirmeye devam ediyor. Bilindiği üzere yaklaşık iki hafta önce Japonya Merkez Bankası (BOJ), ekonomiyi desteklemek ve negatif seyri durdurabilmek adına, negatif faiz kararı almıştı. Ancak alınan karar sonrası işler istenildiği gibi gitmedi ve Japonya hisse senetleri oldukça sert düşüşler yaşadı. Bu işlem haftasında ise Japonya hisse senetleri yaklaşık sekiz yılın en kötü haftalık performansını gösteriyor.
Japonya ekonomisinde işlerin istenildiği gibi gitmediği bu günlerde Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, bugün kamuoyuna Japonya hisse senetlerinde görülen sert düşüşlerle ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Yaptığı değerlendirmede Aso, BOJ’un ekonomiyi desteklemek adına negatif faiz kararı aldığını; ancak bu kararın beklenildiği düzeyde olumlu sonuçlar doğurmadığını söyledi. Açıklamalarının devamında ise Aso, Japonya ekonomisinin zor günlerden geçtiğini ve seyrin bu şekilde sürmesi halinde regülatörlerin piyasa volatilitesine tepkide bulunabileceğini ifade etti.