Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Millet İttifakı’yla ilgili bir karar alındı. Cumhuriyet Halk Partisi (GHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Gelecek Partisi arasında seçim ittifakı olarak kurulan Millet İttifakı’nın, seçimde fermuar modeli uygulama kararını reddetti.
kolayca yatırım yapın
CHP ve İYİ Parti 16 ilde fermuar modelinde anlaştıklarını açıklamıştı. YSK ise ittifakın fermuar modeli ile seçime gitme kararı aldığı 16 ilde Millet İttifakı ismini kullanamayacağına karar verdi.
Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre fermuar modelinin uygulanacağı iller şu şekilde sıralanmıştı;
“Çorum, Düzce, Batman, Van, Bartın, Adıyaman, Çankırı, Amasya ve Hakkari illerinde CHP logosu ile seçime gitme kararı alınırken; Gümüşhane, Bayburt, Aksaray, Yozgat, Muş, Bitlis, Erzurum illerinde ise İYİ Parti logosu ile seçime gidilmesi konusunda mutabık kalınmıştı.”
Her İki Başvuru da Değerlendirildi
Millet İttifakı’nın YSK temsilcileri bu illerde oy pusulalarında Millet İttifakı isminin kullanılıp kullanamayacağına dair YSK’dan görüş talep etmişti.
Adalet ve Kalkınma (AK) Partisi YSK Temsilcisi Recep Özel konuya ilişkin, “Bu illerde ittifakla seçime gidilememesi nedeniyle Millet İttifakı adının kullanılamayacağını.” duyurdu.
YSK’nın dün yaptığı toplantıda her iki başvurunun da değerlendirildiği, yapılan müzakereler sonucunda karara varıldığı belirtildi.
Aday Gösteren Partinin Logosu Bulunacak
Yüksek Seçim Kurulu’nun söz konusu 16 ilde Millet İttifakı adını kullanamayacağına karar vererek, bu illerde sadece aday gösteren partinin logosunun bulunacağı ifade edildi. Bahsi geçen partinin logosunun üzerinde Millet İttifakı ibaresinin yer almayacağı da vurgulandı.
YSK’nın aldığı kararı takiben Millet İttifakı seçmenleri 14 Mayıs’ta Çorum, Düzce, Batman, Van, Bartın, Adıyaman, Çankırı, Amasya ve Hakkari’de sadece CHP logosunu görecek. Gümüşhane, Bayburt, Aksaray, Yozgat, Muş, Bitlis ve Erzurum illerinde ise sadece İYİ Parti logosu bulunacak.
Millet İttifakı’nın listesindeki her iki parti adaylarının birbirini izleyeceği fermuar yönteminin ağırlıklı olarak milletvekili sayısı 5 ve altında olan küçük illerde uygulanacağı planlanmıştı.
Fermuar modeliyle seçime girilecek illerde aday liste sıralaması, CHP ve İYİ Parti’nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenecekti.