
Dünyanın en büyük video paylaşım platformu olan YouTube her gün milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Sayısız içeriğin yer aldığı platformda çok sayıda yayıncı bulunuyor ve sürekli yeni içerikler yükleniyor. YouTube’da izlenme sayısı yüksek rakamlara ulaşan videolar yayıncısına büyük gelirler kazandırıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de YouTube üzerinden büyük gelirler sağlayan yayıncılar var. Bugüne kadar yayıncılar vergi ödemeleri gerektiğine dair sıkça gündeme gelmiştir.
Yapılan son açıklama ile önümüzdeki günlerde yayıncılara vergi yükümlülüğü geleceği ortaya çıktı. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, YouTube yayıncılarının öncdeden bari vergi yükümlülüğü olduğunu ancak telif kazançlarının bu yasanın dışında tutulduğunu belirterek yeni bir düzenleme yapılacağının sinyalini verdi. Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile 500 bin TL üzerinde gelir sağlayan yayıncıların defter tutması ve fatura kesmeleri istenecek. Bununla beraber ilgili yayıncıların şirket kurmaları gerekecek.
Vergi Kapsamı Genişliyor
Halihazırda YouTube yayıncıları vergi mükellefi konumunda ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan telif kazançlarından yana muaf tutuluyorlar. Telifli kazançlara sınırlama getirileceğini söyleyen Çağşırlı, yeni düzenlemeye dair önemli açıklamalara yer verdi.
Bu konuya yönelik açıklamalarda bulunan Çağrşırlı, yeni düzenleme yapılacağını belirterek, “Bu madde yanlış yorumlanıyordu. Yeni değişiklikle 37. madde açıklayıcı oldu. Telif kazançları 500 bin TL’yi geçenler normal gelir vergisi mükellefi olacak. Tüccar gibi gelir defteri tutacak, fatura ve fiş düzenleyecek. Bu sadece YouTuber’ları değil bütün telif kazancı sağlayanları kapsıyor. Yönetmen, sinemacı, senaryo yazarı, şair, yazar gibi telifle çalışanlar buna dahil. Önceden bunlar kapsam dışındaydı. Telifli kazançlara sınır getirildi. 500 bin TL’den fazla kazananlar mükellef oldu. Önceden 1 milyon TL de kazansanız telif sayılıyordu” ifadelerine yer verdi.
Fenomenlerin uzun zamandır vergi yükümlüsü olduğunu söyleyen yetkili, “Maliye’nin görüşü ilk YouTuber’lık ortaya çıktığından beri ticari kazanç olduğu yönündeydi. Kanunen de destekleniyordu. Ancak inceleme ve denetim azdı. Şimdi Maliye incelemeleri artırdı. Hatta geriye dönük de vergi alınıyor. 2016, 2017 ve 2018 kazançları da denetime tabi tutuluyor” diye konuştu.
Şirket Kurmaları Gerekecek
YouTube yayıncılığına yönelik önemli bilgilerin yer verildiği bir açıklama ise Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan’dan geldi. Ercan daha önce YouTube yayıncılarının serbest çalışma yoluna gittiğini ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile şirket kurmaları gerektiğini söyledi. Dolayısıyla yayıncıların artık kurdukları şirket bünyesinde fatura kesecek, beyanname hazırlayacak ve defter tutmaları gerekecek.
Viral reklamlara dair çeşitli yöntemler kullanıldığının altını çizen Ercan, “Viral reklamlar, reklam olduğunu hissettirmeden doğal olarak yapılan reklam türü. Kayıtdışı da böylece önlenmiş olacak. YouTube’da 100 bin abone ve aylık milyonlarca izlenme varsa kazanç 40-50 bin TL’yi buluyor. Türkiye’de iyi bir YouTuber’ın aylık kazancı 100-500 bin TL arasında. 500 bin TL’lik kazancı geçen 10’dan fazla kişi vardır. Bin abone ve 4 bin izlemeyi geçince YouTube size ödeme çeki gönderiyor. Bunlar da artık yeni dönemde Maliye’nin takibinde olacak. Yeni kanunla herkesin kazancı kayıt altına alınıp vergilendirilecek.” açıklamasında bulundu.
Önümüzdeki günlerde bu konuya dair yapılacak değişiklikler ile yayıncılar için yeni bir dönem başlayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar Türkiye’de vergi yükümlülüğü olan yayıncı sayısının 1000 civarı olduğunu tahmin ediyor. Bunların ayda 10 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişen kazançları mevcut. Ortalama kazançlarının ise 100 bin TL olduğu ifade ediliyor.