Küresel risk iştahında toparlanma dedik. Toparlanmada da katılaşma diyoruz. ABD borsa endeksleri Nisan ayının ilk işlem gününde %1’in üzerinde primlenmeler kaydetti. (S&P 500 %1.16, Dow Jones %1.27, Nasdaq %1.29)
kolayca yatırım yapın
Avrupa tarafına geldiğimizde haftanın ikinci işlem günü görüntü pozitif bir tavır sergiliyor. Fransa CAC 40 %0.12, Almanya DAX %0.15 ve İngiltere FTSE 100 %0.42 değer kazanımında ve endekslerin yatay banttan ayrılma çabaları sürüyor.
Asya tarafında Salı günü Tokyo hariç kazanımla kapandı. Nikkei 225 endeksi yatay seyrinden negatif sıyrılarak hafif bir kayıp verdi ve %0.02 değer kaybetti. Güney Kore KOSPI’si %0.41, Hong Kong Hang Seng’i %0.21 ve Çin SSEC %0.20 artış gösterdi.
Küresel İştah Katılaşıyor, Ama?
Küresel piyasalarda artan risk iştahı güncellenen verilerin ardından destek buluyor. Görece riski düşük varlıklar olan tahvil kanadından çıkışlar, varlık fiyatlarını çekerken verimi artıyor ve tablo ekonomik hareketi teyit ediyor. Ancak Türk varlıklarında duruş hala bozuk.
Dün haftanın ilk işlemleri Nisan’a negatif giriş ile kaydedildi. Endeks aşağı yönlü hareketi derinleştirmişti. Ancak ani bir değişim sert bir yukarı yön oluşturdu. Bu sefer de pozitif kanat katılaştı derken kazanımlar iade edildi. Gün renk değişimleri ile geçti ve son işlem BIST 100 endeksinde %0.34 genişlemeye işaret ederek 94.101 puandan kapanışa neden oldu.
İştah kabarıyor ama dedik. Aması Türk varlıklarındaki yön bulma arzusu. Yerel seçim tarafında 31 Mart atlatıldı derken, seçim sonuçlarında itiraz süreçleri ve gelişmeye tam olarak hakim olamadığımız yakından takip ettiğimiz gündem. Varlıklara bakarsak swap savaşlarının ardından tahvil, CDS ve borsa kanadında kan kayıpları gözlemiştik.
BIST 10 bin puan döktü. Risk primi CDS geçtiğimiz yıl uçuk seviyelerinden 298 seviyelerine gerilemişti derken geçtiğimiz hafta 458,5 tepe noktasına ulaştı ve an itibarıyla yeniden 379,66 seviyesine dönmüş durumda. Dönmüş ancak rakamlar hala ciddi boyutta. 10 yıllık Hazine tahvillerine bakarsak 2018 Ekim seviyelerinin ardından 16,920 verimine geriledi.
MSCI Türkiye Endeksi TL’den Destek Aldı
Yerel seçimi sindiren varlıklar karışık görüntüsünden sıyrılamadı. Türk lirası tarafında ise kazanım göze geldi. %1.4’lük prim gösteren TL MSCI Türkiye endeksini itti ve %3.0 civarında değerlenen endeks güçlü bir yükseliş çizdi.
1.245 seviyesinde son zamanların dibinden dönen endeks 1.272 puan civarında. Dip görülmeden önceki yatay bantlı yüksek seyirde ise 1.450 puan civarında grafikler kaydediyorduk.
Türk lirası an itibarıyla %1.88 değer kazandığı ABD doları karşısında 5,5884 TL’den ticaret görüyor. Kur üzerinde görülen performans yatırımcı kanadında güven vermiyor. Çünkü yüksek dalgalanma mevcut. Ani değişen hareketler terste kalınan işlemleri tetikliyor. Ön görüde bozulmalara yol açıyor. Kaynak ise politik gelişmelere bağlanıyor tabi…
USD/TRY’de 50 Günlük Hareketli Ortalama Önemli
USD/TRY’de 5,4314 seviyesi günlük bazda gözlenen 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu seviye olarak karşımızda. Geçtiğimiz hafta düşüş gösterisinde 5,30’lu seviyeler kaydedilmişti ve sıçramada 5,43 civarında testler olmuştu.
Bu seviyenin aşılması ile tekrar 5,72 tepelerine sıçranmıştı. Yani günlük baz 50 günlük h.o.’nun bulunduğu konum önem arz ediyor. Aşağı yünde kırılırsa ve gün sonları bu seviyenin altında alınırsa, TL kazanımlarını artırabilir.