Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Yılmaz, söz konusu teklifin dirençli şehirler, dirençli ekonomi ve dirençli toplum öncelikleri ile hazırlandığını bildirdi.
Bu dönemde temel önceliğin depremle yıkılan şehirlerin daha iyi şekilde ayağa kaldırılması olduğuna işaret ederek geleceğe dönük afet risklerini azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Bir diğer temel önceliğinse mali disiplini esas alan, maliye ve para politikaları koordinasyonunu güçlendiren bir anlayışla makro finansal ve fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı.
Deprem için 1 Trilyon Liralık Kaynak
2024 bütçesinde giderlerinin 11 trilyon 89 milyar lira, gelirlerininse 8 trilyon 437 milyar lira olarak öngörüldüğünü açıklayan Yılmaz, bütçede deprem için 1 trilyon liralık kaynak ayrıldığının altını çizdi.
2024 yılı bütçesinde en çok payınsa 1 trilyon 90 milyar lirayla Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrıldığına dikkat çekti.
Küresel sıkıntılara rağmen Türkiye’nin 2022’de yüzde 5,5 ile kuvvetli büyüme hızına ulaştığını söyleyen Yılmaz, böylece kesintisiz büyüme sürecinin 13 yıla çıktığını belirtti.
Türkiye Ekonomisi Yüzde 4 Büyüyecek
Küresel iktisadi faaliyetlerdeki yavaşlama ve 6 Şubat’taki depremlerin etkilerine rağmen 2023 yılının genelinde ekonomik büyümenin yüzde 4,4 olarak gerçekleşeceğini öngördü.
Türkiye ekonomisinin 2024’te daha dengeli bir talep kompozisyonuyla yüzde 4 oranında büyüyeceği ve enflasyondaki düşüşün de etkisiyle diğer ülkelerden olumlu yönde ayrışacağı yönünde görüşünü bildirdi.
2023 yılında ekonomideki canlılığın devam etmesiyle yıl sonu itibarıyla istihdamdaki yıllık artışın yaklaşık 900 bin kişi olacağını öngördü.
İşsizlik Artacak
Türkiye’de işsizlik oranınınsa yıl sonu itibarıyla yüzde 10,1’e gerileceğini ileri süren Yılmaz, 2024’te ise parasal sıkılaştırma koşullarının etkisiyle işsizlik oranının hafif bir yükselişle yüzde 10,3’e çıkabileceğini belirtti.
Yıllıklandırılmış ihracatın Eylül ayı itibarıyla 253 milyar doları aştığını anımsatan Yılmaz, küresel mal ticaretinde Türkiye’nin aldığı payınsa yüzde 1’in üzerinde olduğunu bildirdi.
2023 yılındaysa 255 milyar doların üzerinde ihracat ile bir önceki yılın üzerinde bir ihracat performansı yakalamayı, 2024 yılı için de 267 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.