Kasım aynın gelmesiyle başlayan indirim günlerine ilişkin Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Çevikoğlu, indirimlerin bu sene geçen yıllardan farklı olarak tek bir güne sığdırılmadığını bildirdi.
Bu yıl Kasım indirimlerinin bir aya yayıldığına işaret ederek, Türkiye’de elektronik ticarette Kasım ayı çılgınlığının yaşanacağını öne sürdü.
Çevikoğlu; 11 Kasım’da Bekarlar Günü, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Alışveriş Cuması ile 30 Kasım’da Siber Pazartesi sebebiyle e-ticaret sitelerinde alışveriş oranlarının artacağına dikkat çekti.
Söz konusu indirimlerin ardından Türkiye’de Kasım ayında 300-400 milyar liralık alışveriş yapılacağı yönünde tahminini bildirdi.
Lojistik Altyapılar Üzerindeki Yük Azalacak
E-ticaret günlerinin Kasım ayının tamamına yayılmasına ilişkin de konuşan Çevikoğlu, lojistik altyapılar üzerindeki yükü azaltmak ile tüketici şikayetlerine ve gecikmelere sebep olmamak için ay boyunca indirimlerin devam edeceğini kaydetti.
Belirli saatlerde yapılacak özel indirimlerle tüketicilerin en iyi fırsatları yakalayabileceğini dile getirerek, “Bu yıl geçen yılın kampanya dönemine göre yüzde 110’un üzerinde toplam bir hacim artışı bekleniyor. Türkiye’de beklenen toplam kampanya hacmi ise 300-400 milyar liranın üzerinde.” dedi.
E-ticaret sektörünün 2023 yılını yaklaşık 1,3 trilyon lirayla kapatacağı yönündeki öngörüsünü de bildirdi.
Dolandırıcılara Dikkat!
E-ticaret sitelerinin farklı indirim kampanyaları düzenleyeceğini aktaran Çevikoğlu, teknolojiden modaya, anne/bebek ürünlerinden süpermarkete, ev dekorasyondan yapı marketine kadar birçok farklı kategoride saat başı indirimlerin yanı sıra sepet indirimlerinin planlandığını belirtti.
Dolandırıcılara karşı da tüketicilere uyarıda bulunan Çevikoğlu, alışverişin en ideal olduğu zamanlarda spam ve kimlik avı uygulamalarının arttığına dikkat çekti.
E-posta aracılığıyla iyi bir teklif veya indirim alındığında, gömülü bağlantının mutlaka incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bazen görünen bağlantının yönlendirilen adresten farklı olabildiğini de ekledi.
Bahsi geçen durumla karşılaşıldığında teklif sayfasına resmi web sitesi aracılığıyla doğrudan erişim sağlanmasını önerdi.
Resmi Pazaryerlerinden Alışveriş Yapın
Sadece resmi pazaryerleri aracılığıyla alışveriş yapılmasını tavsiye eden Çevikoğlu, farklı açılış sayfalarına yönlendirilme durumunda web adreslerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Adresin satıcının resmi adresinden farklı olması durumunda, yönlendirilen sitedeki teklifin gerçek olup olmadığını resmi web sayfasında arayarak kontrol edilebileceğini kaydetti.
Alışveriş yapılacak siteler için mutlaka SSL sertifikasının kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Çevikoğlu, sertifikanın güvenli alışveriş için önemli bir gösterge olduğunu vurguladı.
Alışveriş yapılacak internet sitesinin Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve güvenilir e-ticaret sitelerine verilen güven damgasına sahip olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
KAYNAK: AA