Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan “Yenilenebilir Enerji Finansmanı Küresel Görünümü 2023″ raporuna göre geçen yıl enerji verimliliği dahil enerji geçiş teknolojilerine yapılan küresel yatırım rekor kırdı.
kolayca yatırım yapın
1,3 trilyon dolarlık rekora, 2021 yatırım seviyelerine göre yüzde 19 ve 2019’daki pandemi öncesine göre yüzde 50 artışla ulaşıldı.
Ancak yenilenebilir enerjiye küresel yatırım 2022’de 0,5 trilyon ABD doları gibi rekor bir seviyeye ulaşmış olsa da IRENA’nın 1,5°C senaryosuna göre bu, 2021 ile 2030 arasında her yıl ihtiyaç duyulan ortalama yatırımın yüzde 40’ından daha azını temsil etti.
Öte yandan, ülkeler ve bölgeler arasında yenilenebilir enerji finansmanını karşılaştıran rapor, bariz eşitsizliklerin son altı yılda önemli ölçüde arttığını ortaya serdi.
Çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde ikamet eden dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i, 2020’de küresel yatırımların yalnızca yüzde 15’ini aldı.
Örneğin Sahra Altı Afrika, 2000 ile 2020 arasında küresel olarak yatırılan miktarın yüzde 1,5’inden azına tekabül ederken Avrupa’da kişi başına yatırım, Sahra Altı Afrika’dakinin 127 katı ve Kuzey Amerika’da 179 katı oldu.
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, rapora ilişkin şöyle değerlendirmede bulundu:
“Enerji geçişinin yaşamları ve geçim kaynaklarını iyileştirmesi için hükümetlerin ve kalkınma ortaklarının farklı bağlamları ve ihtiyaçları tanıyarak daha adil bir finans akışı sağlamaları gerekiyor. Bu ortak rapor, kamu fonlarının kullanılmayan yenilenebilir enerji potansiyeli olan ancak yatırım çekmenin zor olduğu bölge ve ülkelere yönlendirilmesi gereğinin altını çiziyor.”
İklim Politikası Girişimi’nin Genel Müdürü Barbara Buchner de rakamların, geçen yıl yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik rekor düzeyde yatırım olduğunu gösterse de özellikle gelişen ülkelerde tehlikeli iklim değişikliğini önlemek için daha büyük bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ortaya serdiğini bildirdi.