Önceki Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, ülkesinin Çin ile ilişkisinin son yıllarda “çok etkileşimsel” hale geldiğini ancak Asya’nın süper gücü ile ilgili endişelerini dile getirmesi gerektiğini söyledi.
Asya Kalkınma Bankası’nın Fiji’deki yıllık toplantısında konuşan Clark, Çin teknoloji devi Huawei’in ülkenin 5G ağında geçici olarak yasaklanması sonrasında Yeni Zelanda-Çin ilişkilerinin nasıl gerginleştiğine işaret etti. Toplantıda CNBC’ye konuşan eski Yeni Zelanda Başbakanı; Başbakan Jacinda Ardern hükümetinden önce ilişkinin muhtemelen çok etkileşimsel hale geldiğini ve maddi faydaya çok odaklandığını vurguladı.
Kendisinin ülkeye önderlik ettiği 1999-2008 arası görev süresi boyunca, Pekin’i ziyaret ettiği sıralarda Çin’le aralarındaki zor konuları açtığını belirtti.Ayrıca yönetiminin her zaman endişe meselelerini ortaya atabilecekleri bir noktada durmayı başardığını aktardı. “Küçük bir Batı demokrasisinin bu sorunları gündeme getirebilmesi gerekiyor ve elbette Çinliler cevap verecektir ve bu güçlü bir cevap olacaktır” diyen Clark, Çin’in Yeni Zelanda’nın dış politikadaki pozisyonunu koruması gerektiği yorumuyla ilgili de görüş bildirdi.
“Yeni Zelanda konuştuğunda kimse, onların kim için konuştuklarını düşünmüyor. Hayır, Yeni Zelanda kendi adına konuşuyor” ifadelerini kullanan Clark, ticaret cephesine gelindiğinde ise Yeni Zelanda için çok geniş bir ticaret ilişkisi çemberi tutmanın inanılmaz derecede önemli olduğunu anlattı. Böylelikle Yeni Zelanda, kim olursa olsun hiçbir ülkeye aşırı derecede bağımlı hale gelmezdi. Sonuçta Çin, Yeni Zelanda’nın en büyük ticaret ortağı ve ekonomide büyük bir paya sahip.
Öte yandan Wellington ve Pekin şu sıralar 2018 yılında imzalanan iki taraflı serbest ticaret anlaşmasını güncellemek için müzakereleri sürdürüyordu ki Clark’a göre bu müzakereler hızlı sonuçlanmayabilirdi.
Eski Yeni Zelanda Başbakanı, Çin-Yeni Zelanda müzakereleriyle ilgili düşüncesini şöyle açıkladı: “Anlaşmaların iyileştirilmesi her zaman güzeldir, ancak bu, kimin ne istediği sorusudur. Yeni Zelanda’nın uyum sağlayamayacağı sonuçlar ve Çin’in uyum sağlayamayacağı sonuçlar olabilir. Bunların aceleye getirilmesi gerektiğini düşünmüyorum ve eğer daha iyi bir anlaşma yapılabilirse bu harika olur. Yapılamazsa da sadece beklemeye alın ve daha sonra tekrar bakın.”
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.