Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yeni Varlık Barışı Düzenlemesi Uygulamaya Girdi

Gelir İdaresi Başkanlığı, “Yeni Varlık Barışı” düzenlemesinin TBMM’de kabul edildiğini duyurdu. Detaylar haberde;
Yeni Varlık Barışı Düzenlemesi Uygulamaya Girdi
HABER GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Yeni Varlık Barışı” düzenlemesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildiğini duyurdu. Düzenlemenin 31 Mart 2023’e kadar geçerli olduğunu belirtti.

GİB, yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin banka ve aracı kurumlara bildirileceğini söyleyerek 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi gerektiğine değindi. Bildirilen varlıklara da değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödeneceğini ekledi.

Düzenlemeye göre, 30 Eylül 2022 tarihine kadar yapılan bildirimlerde varlıkların değeri üzerinden yüzde 1 vergi ödenecek. Aynı zamanda Ekim ila Aralık 2022 tarihlerindeki bildirimlere yüzde 2, Ocak ila 31 Mart 2023’te ise yüzde 3 vergi ödemesi yapılacak.

Vergi Mükellefi Olan da Olmayan da Yüzde 3 Ödeyecek

Gelir Dairesi Başkanlığı, mükelleflerin kayıtlarda yer almayan varlıklarının ve taşınmazlarının vergi dairesine beyan edilmesi şartıyla değerleri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyeceğini söyledi. Aynı zamanda bu varlıkların kayıt altına alınacağını ekledi.

Vergi yükümlülüğü olmayanlar, varlıklarını banka veya aracı kurumlarına yatırırlarsa yüzde 3 vergi ödeyecekler.

GCM Yatırım Banner

Türk Vatandaşı Olma Şartı Zorunlu Değil

Yeni Varlık düzenlemesine göre, yurt dışından getirilen varlıkların banka ve aracı kurumlarda en az bir yıl süreyle tutulursa bildirim esnasında alınan vergi iade edilecek.

GİB, söz konusu yurtdışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olmanın zorunlu olmadığını bildirdi. Varlık barışı bildirim ve beyanlarından hareketle vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacağının da altını çizdi.

Varlık Barışı Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı, resmi sitesinde “Varlık Barışı” düzenlemesini; gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermayelerini yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması olarak açıklamıştır.

Başkanlık, yurt içinde bulunan ancak gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan sermaye araçlarını ve taşınmazlarını vergi dairesine bildirilmesi ve kayıt altına alınması olarak ifade etmiştir.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.