
Nissan’ın elektrikli aracı Leaf, 2018 model yılı için tüm hazırlıklarını tamamladı. Yeni yüzüyle karşımıza çıkan Leaf, eskisine nazaran atletik ve daha çok göze hitap ettiğini görüyoruz. İlk olarak 2010 yılında çıkışı gerçekleşen Nissan’ın elektrikli arabasının, karoser yapısı oldukça eleştirilmişti. Çünkü yapı olarak Micra modelinden üstündü ancak far ve iç mekana verilen şekillerden dolayı fazla beğenilmemişti.
Aslında her ne kadar beğenilmediğini söylesekte satış rakamlarına baktığımızda rekor kırdığını görüyoruz. Japonya’nın Oppama tesislerinde üretilen yeni Leaf, güç ve menzil bakımından Tesla ve Toyota dahil birçok firmaya göz dağı veriyor. Yeşil Araba Vizyon Ödülü’nü de alan Nissan Leaf, gördüğümüz kadarı ile Renault ortaklığında teknoloji unsurlarını dikkat çekecek noktaya getirmiş. Japonların sevdiğim noktası; Leaf dahil birçok modelinde Yeşil Araba Ödülü ve ardından Yılın Otomobili ödüllerini almış olsa da rehavete kapılmadan çalışma ve geliştirme programlarını ileri seviyeye taşıyorlar.
Eski Leaf’in elektrikli araçlar dünyasında ilk adımlardan birisi olmasından dolayı normal olarak eksik kısımları vardı. Nissan’ın 2018 Leaf için o eksik kalan yanlarını tamamladığı ve yapısında bir öncekine göre grafiklerinde ciddi gelişmeler olduğunu gördük.
Leaf’in ön kısımda yapılan yeni grafik stilleri bizden tam puan alıyor.

* Yazar Yorumu
Satış rekorlarıyla ünlenen Leaf’in 2018 model yılına dair neler yapılmış incelemiş olduk. İlk başta Nissan’ın yeni aracının dış karoserini yorumlamak istiyorum. Eski jenerasyona göre fazlaca yol katedildiği fazlasıyla belli oluyor. Nissan, insanların görmek istediği grafik tarzını daha öncesinde X-Trail ve Pulsar modellerinde yakalamıştı. Hazır beğenilen bir yapı ortaya çıkarmışken, Leaf’e de aynı şekillerde aktarımlar yapılmış. Aracın genel hatlarının V tipi parçalardan oluşması en azından diğer firma modellerine benzeteceğimiz durumları ortadan kaldırıyor.
İlginizi Çekebilir :

Bana göre dış kısımdan çok yeni elektrik ünitesinde ve Leaf’e aşılanan teknolojik paketler dikkatimi çekti. Leaf’in ProPilot ile otonom sürüş sağlayabilmesi sınıfında tek olma özelliğini taşıyor. 30 ile 100 km arasındaki kontrolü, yerleştirilen 12 sensörle sizden alarak Tesla gibi gidiş özelliği de oldukça dikkatimi çekti. Güvenlikte aktif safe kontrollerin neredeyse hepsi standart olarak geliyor. Bunları bir arya topladığımızda neden Avrupa ve Amerika pazarlarında tutulduğunun nedenleri çıkıyor. Ayrıca Toyota Prius gibi segmentinde ilklerden olması da haliyle etkili oldu.
Yeni Leaf‘in çok satmasından sonra yeni haliyle liderliğine devam edeceğini düşünebilirsiniz! Ancak bana göre son zamanlarda farklı kıtalardan gelen bu tarz elektrikli araçlar Leaf’in 2010 ile 2017 yılları arasında gerçekleştirdiği satış rakamları gibi olmayacaktır. Rekabet düzeyinin seviyesi gün geçtikçe artıyor ve menzil-batarya faktörleri için yatırımlar yapılıyor. Son zamanlarda Tesla’nın dünyanın en büyük batarya fabrikası Gigafactory buna örnek olabilir. Sizler 2018 yeni Nissan Leaf’in tasarım ve donanımlarını nasıl buldunuz?