Nissan’ın elektrikli aracı Leaf, 2018 model yılı için tüm hazırlıklarını tamamladı. Yeni yüzüyle karşımıza çıkan Leaf, eskisine nazaran atletik ve daha çok göze hitap ettiğini görüyoruz. İlk olarak 2010 yılında çıkışı gerçekleşen Nissan’ın elektrikli arabasının, karoser yapısı oldukça eleştirilmişti. Çünkü yapı olarak Micra modelinden üstündü ancak far ve iç mekana verilen şekillerden dolayı fazla beğenilmemişti.
kolayca yatırım yapın
Aslında her ne kadar beğenilmediğini söylesekte satış rakamlarına baktığımızda rekor kırdığını görüyoruz. Japonya’nın Oppama tesislerinde üretilen yeni Leaf, güç ve menzil bakımından Tesla ve Toyota dahil birçok firmaya göz dağı veriyor. Yeşil Araba Vizyon Ödülü’nü de alan Nissan Leaf, gördüğümüz kadarı ile Renault ortaklığında teknoloji unsurlarını dikkat çekecek noktaya getirmiş. Japonların sevdiğim noktası; Leaf dahil birçok modelinde Yeşil Araba Ödülü ve ardından Yılın Otomobili ödüllerini almış olsa da rehavete kapılmadan çalışma ve geliştirme programlarını ileri seviyeye taşıyorlar.
Eski Leaf’in elektrikli araçlar dünyasında ilk adımlardan birisi olmasından dolayı normal olarak eksik kısımları vardı. Nissan’ın 2018 Leaf için o eksik kalan yanlarını tamamladığı ve yapısında bir öncekine göre grafiklerinde ciddi gelişmeler olduğunu gördük.
Leaf’in ön kısımda yapılan yeni grafik stilleri bizden tam puan alıyor. Farlar, keskin çıkışlara sahip ve bumerang tipi Led aydınlatma çok güzel durmuş. Nissan, güncel modellerinden aldığı “V” formlu ızgarasının krom ve piano black renk tonlarıyla ağır bir görünüm vermiş. Tamponu, ızgaradan gelen biçimlere uygun yapılmış. Soğutma ekipmanına fazla gerek duyulmadığı için difüzör kısımları dar tutulmuş. Profilinden Leaf, düzgün bir duruşa sahip. A stündan itibaren tavanı da kaplayacak şekilde siyah renk ile kombin yapıldığını görüyoruz. Jantlarına baktığımızda 5 kollu 17″ sade ancak evrensel bir lastik grubu verilmiş. Arka kısım incelemesine geçtiğimizde, yuvarlak hatlara sahip, parçaların yine V forma göre yapıldığı dikkat çekiyor. Leaf’e takılan stop farları aslında Toyota ve Honda gibi markalarda rastladığımız cinsten. Yine de aracın karmaşık olmayan, GT karoserine uygun diyebiliriz. Arka tamponun alt kısımına baktığımızda, siyah difüzör ve elektrik sembol rengi mavi şerit verilmiş. Leaf’in iç mekanına geldiğimizde adeta eskiye dair hiç bir şey bırakılmamış. Baştan sona kadar her detay yeniden yorumlanmış. Orta konsolun üst kısmına konumlandırılan Apple CarPlay yazılımlı 7″ multimedya ekran yer alıyor. Navigasyon ve internet bağlantısı özelliklerine de sahip. Nissan’ın son teknolojilerden biri olan e-pedal ile Leaf’in durdurulması ve de hareket geçişlerinin tek bir pedal üzerinden yapılması sağlanmış. Yani ayağınızı pedaldan çekseniz dahi araç gerekli oranları otomatik sağlıyor. Vites kısmına baktığımızda kibar ve joystick şeklinde olduğunu görüyoruz. Geçişleri üst kısmında bulunan e-pedal butonunun yanına yerleştirilen ekrandan bakabiliyorsunuz. Güvenlik ve pratik kullanım teknolojisine el atan Nissan, şehiriçi aktif güvenlik paketlerinin yanında bir de tam otomatik park özelliğini sunuyor. 12 ultra sensör sayesinde yarı otonom sürüş de paketlere dahil edilmiş. Yapı olarak eski ve yeni Leaf arasında ne kadar büyük bir fark olduğunu bu resimden görebilirsiniz. Nissan’ın her Japon’da olduğu gibi usta olduğu motor ünitesi tarafına geçiyoruz. Leaf’in motoru 40kWh ve 60kWh’lik litum-ion pillere sahip 147 hp ve 320 nm tork verimli üniteye yer verilmiş. Motor kısmında asıl önemli olan yapacağı menzil rakamı! Leaf 8-16 saat arasında şarj edilebiliyor ve batarya seçeneğine göre 378-500 km arasında gidiş menzili sağlayabiliyor. Leaf’in tanıtımından sonra satış fiyatları da açıklandı. Avrupa satışları başlangıç olarak 30 bin $ olması bekleniyor. Türkiye fiyatlarının ise 125 bin TL’den başlayacağına yönelik tahmin aktarıldı.
* Yazar Yorumu
Satış rekorlarıyla ünlenen Leaf’in 2018 model yılına dair neler yapılmış incelemiş olduk. İlk başta Nissan’ın yeni aracının dış karoserini yorumlamak istiyorum. Eski jenerasyona göre fazlaca yol katedildiği fazlasıyla belli oluyor. Nissan, insanların görmek istediği grafik tarzını daha öncesinde X-Trail ve Pulsar modellerinde yakalamıştı. Hazır beğenilen bir yapı ortaya çıkarmışken, Leaf’e de aynı şekillerde aktarımlar yapılmış. Aracın genel hatlarının V tipi parçalardan oluşması en azından diğer firma modellerine benzeteceğimiz durumları ortadan kaldırıyor.
İlginizi Çekebilir :
Bana göre dış kısımdan çok yeni elektrik ünitesinde ve Leaf’e aşılanan teknolojik paketler dikkatimi çekti. Leaf’in ProPilot ile otonom sürüş sağlayabilmesi sınıfında tek olma özelliğini taşıyor. 30 ile 100 km arasındaki kontrolü, yerleştirilen 12 sensörle sizden alarak Tesla gibi gidiş özelliği de oldukça dikkatimi çekti. Güvenlikte aktif safe kontrollerin neredeyse hepsi standart olarak geliyor. Bunları bir arya topladığımızda neden Avrupa ve Amerika pazarlarında tutulduğunun nedenleri çıkıyor. Ayrıca Toyota Prius gibi segmentinde ilklerden olması da haliyle etkili oldu.
Yeni Leaf‘in çok satmasından sonra yeni haliyle liderliğine devam edeceğini düşünebilirsiniz! Ancak bana göre son zamanlarda farklı kıtalardan gelen bu tarz elektrikli araçlar Leaf’in 2010 ile 2017 yılları arasında gerçekleştirdiği satış rakamları gibi olmayacaktır. Rekabet düzeyinin seviyesi gün geçtikçe artıyor ve menzil-batarya faktörleri için yatırımlar yapılıyor. Son zamanlarda Tesla’nın dünyanın en büyük batarya fabrikası Gigafactory buna örnek olabilir. Sizler 2018 yeni Nissan Leaf’in tasarım ve donanımlarını nasıl buldunuz?