Teknolojinin otomobiller üzerindeki boyutları git gide büyüyor. Yapay zekanın devreye girmesi ve araçların yakıt hücrelerinde yapılan değişimler, şimdi bahsedeceğimiz NanoFlowcell Quant E ile biraz daha değişik hal alıyor. Yeni tip motorların her birinin öncüleri olsa da, arkadan hızla gelen adını duymadığımız firmalar atak üzerine atak yapıyor. Cenevre Otomobil fuarı’nda ilk olarak gösterilen Quant E, sıvı bazlı yakıt sistemine sahip. Liechtenstein merkezli NanoFlowcell, yeni aracına yüklediği tasarım dili de göz alıcı.
Aslında neden olduğunu bilmiyoruz ancak Quant E modeli ilk etapta Koenigsegg markasının konsepti olarak tanıtımı yapılmıştı. Sonradan neler yaşandı nasıl bir anlaşma yapıldı da NanoFlowcell’in bünyesine geçti bilemiyoruz. Özelliklerinden bahsetmeden önce şirketin nereye odaklandığını söylemek istiyorum. Başlığımızda da geçen “farklı yakıt teknolojisi” şirketin direk olarak “en uzun menzile sahip olma” düşüncesinden doğan bir şeydir. Yani Quant E’nin tek dolumla en uzun menzil yapabilmesi için çalışıldı.
Dış görünümüne baktığımızda Fisker Emotion’a benzer çizgilerin olduğunu görüyoruz.4 senelik geçmişi olmasına rağmen NanoFlowcell “Yeni dünya yakıtı” sistemine uyum sağlayıp hızlı bir şekilde kendini gösterdi. Bilim adına bir çok yenilik getireceğini düşündüğümüz firmanın, dünyada yeni bir yakıt sisteminin öncülüğünü yapacak. İddia ettiği 14 saat durmadan sürüş süresi ve bağlantılı olarak menzil mesafesi, Tesla dahil bir çok üreticinin kafalarını karıştıracaktır.
Kısaca “Dünya Elektrikli Arabalar Savaşı” büyük startını verdi. İncelediğimiz Alman NanoFlowcell firmasının yüksek bilimin sayesinde oluşturduğu “QUANT E” modeli için görüşleriniz neler olurdu?
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.