Çin’deki yeni krediler Ocak ayında rekor seviyeye yükselirken analistler bunu hükümet uyarıcılarının nihayet devreye giriyor gibi göründüğünü söyleyerek yorumladı ve ekonomi için iyi haber olabileceğini söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, 2018’de yüzde 6.6’lık oranla son 28 yılın en yavaş büyümesini kaydederken yavaşlamanın kısmen üç yıl önce başlayan endişe verici derecedeki yüksek borç seviyelerini düşürme çabaları nedeniyle gerçekleştiği belirtilmişti. Krediyi, özellikle de gölge bankacılık olarak bilinen geleneksel olmayan borç verme biçimlerini kısmak, ekonomik aktiviteyi bastırmış ve büyümeyi daha düşük bir seviyeye düşürmüştü.
Fakat ABD ile ticaret savaşının başlaması ve yavaşlama hızı Çin’i durumu yeniden değerlendirmeye zorladı.Geçen yıl yetkililer, bankaları daha fazla borç vermeye, vergi indirimleri yapmaya ve orta ölçekli şirketleri desteklemeye teşvik etmek için adımlar atmaya başlamıştı. Çin Merkez Bankası’na göre, ülkenin en geniş kredi ölçütü olan banka kredileri ve toplam sosyal finansman Ocak ayında rekor seviyeye ulaşmıştı. Yeni yuan kredileri 3.23 trilyon yuana (481.76 milyar dolar) ulaşırken, diğerlerinin aynı sıra kredileri ve tahvilleri ölçen toplam sosyal finansman 4.64 trilyon yuana ulaşmış ve rakamlar analistleri şaşırtmıştı.
Barclays’de Çin’in baş ekonomisti olan Jian Chang da kredinin epey önemli ölçüde arttığını söyleyerek ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin iyileşmesini beklediği yönünde yorum bildirdi. Chang ayrıca böyle bir senaryonun Çin hükümetinden gelecek daha fazla politika gevşetmesine bağlı olduğunu kaydetti. Keza bu görüş, hükümetin ekonomik büyümeyi artırma yönünde uyarıcıyı hızlandıracağını söyleyen diğer iktisatçılar tarafından da benimseniyordu. Ne var ki bazı analistler aynı fikirde değildi.
Nomura, Salı günkü açıklamasında yavaşlayan bir ekonomideki yüksek borç seviyelerinin bazı borçluların, reel ekonomik büyümeyi fonlamak yerine mevcut borçları ödemek için yeni kredi almaları gerektiği anlamına geldiğini belirtmişti.
Japon finans firması Nomura; “Üstelik ikili ihracat ve emlak piyasasındaki gerilemelerle birlikte kredi için gerçek talebin anlamlı bir şekilde nasıl artacağını görmek için mücadele ediyoruz.” dedi. Nihayetinde Çin dünyanın en fazla borç yüklü ekonomilerinden biri olup yetkilileri borçlanmaya zorluyordu. Ancak ekonomik yavaşlama ile analistler ve yatırımcılar, artan borç riskine rağmen ekonomiye yeniden para pompalamak için borç vermeyi teşvik etmekten başka seçenek olmadığını öne sürüyorlardı.
Hong Kong’daki yatırım şirketi Value Partners’ten Kelly Chung da Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte; “Yakın vadeli düşününce, bu iyi görünüyor. Fakat uzun vadede, bu aynı soruna geri dönmek anlamına geliyor.” diyerek görüş bildirdi. Oxford Economics’ten Louis Kuijs ise yetkililerin ihtiyatlı bir şekilde ilerlemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını beklediğini aktardı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.