Şangay Fuarı’nın açılmasıyla birlikte şirketler en yeni ürün ve teknolojilerini de göstermeye başladı. Mercedes’in GLB Concept gösterimi sonrasında Toyota’nın ilgi çekecek bir atılımından söz edildi. Adını dünyaya hibrit destekli motoruyla duyuran crossover CH-R, yapılan ortak üretim neticesinde iki farklı tamamı elektrikli motorla Çin’e gidiyor.
Japon markanın yenilikleri arasında sadece CH-R yok! Marka kardeşliğine IZOA konsept modelini de ekleyerek gücünü katlama niyetinde. Genel bir bakış açısıyla olayı yorumlarsak, Toyota’nın dünyadaki ilk tamamı elektrikli modelleri bunlar olacak. İşte detaylar;
CH-R’ın dış ve iç hatlarında belirgin değişimlerine rastlıyoruz.Evrenin en büyük elektrikli pazarı olacak Çin, GAC-Toyota ve FAW-Toyota ortaklığında saldırılarını gerçekleştirecek. CH-R, yapısal ve teknoloji anlamında bir anda insanların çok sevdiği bir crossover haline gelmişti.
Adetsel manada çok satması da bunu kanıtlıyor. Şimdi ise bu akülerle çevrili gövdesinde Full EV araç olarak görevini sürdürecek.
CH-R’ın yüz hatları makyaj çerçevesinde Prius’a benzer bir şekle alınmış.İlk fark edilen ızgaranın kapatılması. Buradan da beslediği yakıt hücrelerinin ne olduğu anlaşılabilir. Bakılınca çok değişiklik varmış gibi gözükse de far stili aynı, içeriğinde değişimler söz konusu.
Tampon, kenar şekilleri sayesinde daha havalı olurken, bu kısımda panjurun plastik bir hazne tarafından kapatılması, değişik bir araç olarak gözükmesine neden oluyor.
Teknik detaylar üzerinde çok durulmasa da elektrik motorun, hangi kısımda görev yapacak biliyoruz.Aldığımız bilgiler neticesinde CH-R’ın pilleri tabana yerleştirilmiş. Dediğimiz gibi kWh olarak hangi değerde olduğu açıklanmadı. Elektrik motoru ön kısma yerleştirilerek sadece ön aksın güç dağıtmasını sağlayacak.
Kokpitine geçiş yaptığımız kompakt crossoverın değişimleri dijital tarafta değişmiş.Toyota CH-R’ın elektrikli versiyonlarında gösterge paneli yerini tamamı dijital olana bırakmış. Bilgi-eğlence kısmı yine standart kontroller adına aynı şeklinde bırakılmış. Ayrıca “yeni vites geçişi” sisteminden de söz edildi.
Konsept modelin gösterim amacı aslında Japon firmanın pazara giriş hızını gösteriyor. Zira IZOA EV‘nin yanında Şangay’da RAV4, Lexus’un da kullancağı Alphard‘ın elektrikli tipleri gösterilecek.
İlginizi Çekebilir :
Şu anda Toyota, 10’dan fazla modelinin elektrikli versiyonlarını Çin’e sokmaya hazırlanıyor. 2030 yılına kadar da dünya genelinde 5.5 milyon EV araç satılması planlanıyor. Detaylar şimdilik bu kadar. Modeller hakkında farklı bilgiler geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.