Düzenli kitap okumak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek, para biriktirmek… Sizce neden bahsediyor olabilirim? Söylediklerim pek çok kişinin kazanmak istediği alışkanlıklar olabilir mi dersiniz? Evet evet! Çoğu insanın kazanmak istediği, belki onları edinmek için harekete geçtiği ama genellikle aynı olumsuz sonuçla karşılaştığı alışkanlıklardan bahsediyorum.
Peki, siz de o kişiler arasında olabilir misiniz? Daha güzel bir hayat yaşamak için sizin de kazanmak istediğiniz alışkanlıklar var mı? Büyük ihtimalle, var! Var ama ne yazık ki istediğiniz alışkanlığı bir türlü alışkanlık haline getiremiyorsunuz. Her Pazartesi günü diyete başlayıp haftanın yarısına gelmeden bırakanlar gibi siz de alışkanlık haline getirmek istediğiniz şeyi birkaç kez yapıyor sonra zorlanarak vazgeçiyorsunuz. Ama hiç üzülmeyin, çünkü şimdi öğrenecekleriniz sayesinde istediğiniz yeni alışkanlığı çok daha kolay şekilde kazanabileceksiniz.
Sonuçta; yeni bir alışkanlık kazanmanın ve bunun alışkanlık olduğuna beyni ikna etmenin pek kolay olduğu söylenemez. Hatta bunun var olan alışkanlıklardan vazgeçmekten daha zor olduğu bile söylenebilir. Ki hepimiz yıllardır sürdürülen bir alışkanlıktan vazgeçmenin ne kadar zor olabileceğini biliyoruz. Ama bir dakika! Şimdi neden alışkanlık kazananın zorluğundan bahsediyorum ki? Yapmam gereken şey motive olmanızı sağlayacak olumlu şeyler söylemek değil miydi? Elbette öyle! Ancak ben burada size istediğiniz yeni alışkanlığı kazanmanın “çok kolay” olacağını söylemeyeceğim. Eğer böyle söylersem, hayal kırıklığına uğrar, siz de hedefe ulaşmadan pes eden kişilerden biri olursunuz. Ben alışkanlık kazanmanın zor olduğunu fakat akıllıca yöntemlerle o zorluk seviyesinin pekala aşağıya çekilebileceğini söylüyorum.
Küçük ve Net Hedeflerle Başlayın!
Yeni bir alışkanlık kazanmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey hedefinizi doğru bir şekilde belirlemektir. Mesela; kendinize “düzenli olarak kitap okuma alışkanlığı kazanacağım” demek yerine; “günde şu kadar sayfa kitap okuyacağım” demelisiniz. Ya da sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz diyelim. Bu kadar genel bir hedef belirlemek yerine “artık abur cubur yemeyeceğim, fast fooddan uzak duracağım” gibi daha net ve daha küçük hedefler belirlemelisiniz. Küçük hedefleri tamamladıkça yenilerine geçerek, en sondaki büyük hedefe daha kolay bir şekilde ulaşmış olursunuz.
İlginizi Çekebilir: Doğru Hedefe İlerlediğinizden Emin Olmak için Öğrenmeniz Gerekenler
Nedenini Bilin!
Tamam, yeni bir alışkanlık kazanmak istiyorsunuz da acaba bunun nedenini biliyor musunuz? Diyelim ki; spor yapma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz. Peki, bunun altında yatan gerçek neden nedir? Gerçekten daha sağlıklı bir yaşam için mi yoksa etrafınızdaki bütün arkadaşlarınız spor yaptığı için mi? Ekranlarda gördüğünüz o süper modeller gibi bir görünüm kazanmak için mi yoksa sadece havalı göründüğü için mi düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirmek istiyorsunuz?
Ne demek istediğimi anladınız, öyle değil mi? Size neden o alışkanlığı kazanmak istediğinizin farkında olmanız gerektiğini söylüyorum. Çünkü altında gerçek bir neden yoksa ya da o alışkanlığı kazanmak sizin için fazla önemli değilse, kuvvetle muhtemel olumsuz sonuçla karşılaşırsınız.
Kararınıza Ulaşmak için Yardımcı Ögelerden Faydalanın!
Hayatınıza katmak istediğiniz yeni alışkanlık konusunda başarılı olmak istiyorsanız, yardımcı ögelerden faydalanmayı bilmelisiniz. Daha açık konuşmam gerekirse; istediğiniz alışkanlık hususunda size destek olacak unsurlardan faydalanmalısınız. Mesela; sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz. Mutfağa girmeli ve sizi baştan çıkartabilecek tehlikeli yiyecek-içecekleri ortadan kaldırmalısınız. Masanızın üzerini sağlıklı yiyeceklerle süslemeli, yeni ve lezzetli tarifler bulmalısınız. Tüketeceğiniz yiyecekleri özenle hazırlamalı, onları gözünüze hoş görünecek şekilde servis etmelisiniz.
Ya da düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz, diyelim. İlginizi çekecek kitaplar satın almalı, bunları gözünüzün önünde bir yerlere koymalısınız. Hatta belki rahat bir okuma koltuğu satın almayı bile düşünebilirsiniz. Oturma odanızın bir bölümünü kitap okuma alanınız olarak yeniden dekore edebilir, böyle ufak tefek hilelerle o alışkanlığı kazanma işini daha cazip hale getirebilirsiniz.
Motive Olmayı Öğrenin!
Yeni alışkanlık kazanma sürecinde zorlanacağınız anlar olacaktır. Mesela; o gün spora gitmek işkence gibi gelecek, sağlıklı beslenme fikri sizi çileden çıkartacaktır. Ve büyük ihtimalle böyle anlarda diğer pek çok kişi gibi siz de “aman olmuyor işte, eski düzen devam” demeye yelteneceksiniz. Ama yapmamalısınız. Pes etmeye meylettiğinizi anladığınızda, kendinizi motive etmeyi öğrenmeli, bunun için de size iyi hissettiren şeylere yönelmelisiniz.
Mesela; düzenli spor yapan arkadaşınızın hayran olduğunuz fotoğraflarına bakmalı ya da sürekli okuyup yeni şeyler öğrenen o kültürlü mesai arkadaşınızı düşünmelisiniz. Veya o alışkanlığı kazandığınızda hayatınızın ne yönde değişeceğini düşünüp, bunları bir bir yazarak kendinizi motive etmeyi deneyebilirsiniz. Anlayacağınız; cesaretiniz kırıldığında nasıl motive olacağınızı bilmelisiniz ki bunu en iyi bilecek kişi yine sizsiniz.
İnceleyin: “Yeter!” Demek İstediğinizde Teşvik Edici 6 Motivasyon Taktiği
İşin İçine Birazcık Eğlence Katın!
Yeni bir alışkanlık kazanmanın kolay olmadığını söylemiştim, değil mi? Ama bu demek değil ki o alışkanlığı kazanma sürecini eğlenceli hale getiremezsiniz. Evet, kullanacağınız birkaç küçük tüyoyla yeni alışkanlık kazanma olayını daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mesela; x alışkanlığını kazanmak istiyorsunuz. Böyle bir alışkanlığı hayatına katmak isteyebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla birlikte hareket edebilirsiniz. Fazla kilolarından ve sağlıksız hissettiğinden sürekli yakına arkadaşınızla birbirinize destek olabilir, sağlıklı yaşam alışkanlığını daha kolay kazanabilirsiniz. Uzun lafın kısası; o alışkanlığı kendiniz için eğlenceli hale getirmenin yollarını bulmalısınız.
Vazgeçmeyin!
Herkesin farklı özellikleri olduğunu düşünün ve çıktığınız yoldan asla vazgeçmeyin. Diyelim ki; arkadaşınız spor yapma alışkanlığını kısa süre içinde kazandı. Aynı anda spora başlamanıza rağmen o birkaç hafta sonra sporun hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söylüyor. Eğer böyle durumlarla karşılaşırsanız, sakın ola öz güveninizi kaybedip vazgeçmeye falan kalkışmayın. Çünkü herkes aynı değildir.
Mesela; yeni bir alışkanlık kazanmak için gereken sürenin 21 gün olduğu söyleniyor. İşte bu sürenin kişiden kişiye göre farklılık göstereceğini bilmelisiniz. A kişisi yeni alışkanlığını 15 günde kazanırken B kişisi için bu süre iki katına kadar uzayabilir. Uzun lafın kısası; “neden hala o alışkanlığı kazanamadım” demek yerine, çaba harcamaya devam etmelisiniz.