İş insanlarıyla bazı müjdeleri paylaşmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çalışanlara ödenen yemek ücretlerinde vergi istisnası yapıldığını duyurdu. Yemek ücretlerindeki rakam ve yöntemin değiştirildiğini, Temmuz’da yemek bedeli vergi istisnasının 34 liradan, 51 liraya çıkarıldığını anımsattı.
“Yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecektir” dedi.
Söz konusu açıklamaların ardında yemek bedeli vergi istisnası, hem çalışanlar hem de işverenler arasında tartışılmaya başladı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, merak edilen konuyu bugün yayımladığı yazısında ele aldı.
Bingöl, nakdi yemek bedeli vergi istisnası hakkında yazısını Twitter hesabından şu ifadelerle paylaştı:
Henüz ayrıntıları belli olmasa da böyle bir değişiklik için Kanun düzeyinde düzenleme yapılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı.
“…anladığımız kadarıyla, işverenin çalışanlarına işyerinde veya müştemilatında yemek sağlaması veya yemek kartı vermesi alternatiflerine ilaveten belli tutara kadar nakden verilecek yemek bedelleri de ücret matrahına dahil edilmeyecek, başka bir deyişle yemek bedeli istisnası olarak işlem görecek.”
Bingöl’e göre çalışanlara yemek bedelinin nakden ödenmesi durumunda da gelir vergisi istisnasından yararlanması milyonlarca çalışan ve yemek hizmeti veren yüzbinlerce lokanta, restoran, büfe ve benzeri işyerlerini doğrudan etkilemektedir.
Aynı zamanda böyle bir düzenlemenin çalışanların özlük hakları, kısa ve uzun vadeli etkileri, kayıt dışı konularında ciddi sonuçları olacaktır. Vergi uzmanı, milyonlarca çalışanı ve yüzbinlerce işyerini etkileyen böyle bir değişiklik için düzenleyici etki analizi yapılması ve paydaşların görüş ve önerilerine başvurulması gerektiğini savundu.
Yemek istisna bedelinin nakden ödenmesi alternatifinin konunun tarafları, özellikle de çalışanlar açısından ortaya çıkaracağı etkileri açıkladı. Söz konusu istisnanın, çalışanlar, yemek sektörü işletmeleri, işverenler ile kayıt dışılık ve bütçe açısından muhtemel etkilerini ele aldı.
Ozan Bingöl’ün yazısına göre vergi istisnasının çalışanlar açısından etkileri:
Lokanta, restoran ve büfe gibi yemek sektörü işletmeleri açısından muhtemel etkiler konusunda yemek kartı yerine yemek bedelinin nakden doğrudan çalışana ödenmesi durumunda, bu tutarın farklı amaçlarla kullanılması nedeniyle, restoran, büfe, lokanta ve kafe gibi işyerlerinin önemli sayıda müşteri kaybedeceğini aktardı.
Kayıt dışılık ve bütçe gelirleri açısından da ciddi sonuçlar ortaya çıkaracağını belirten Bingöl, nakdi yemek bedeli istisnası uygulamasından kesin fayda sağlayacak kesimin işverenler olacağını bildirdi.