ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bugün yaptığı açıklamada ABD-Çin ilişkinlerini değerlendirdi. Yellen, ABD’nin Çin ile yapıcı ve adil ekonomik ilişkiler arayışında olduğunu bildirdi. ABD-Çin ilişkileri sürecinde Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarını koruyacağına dikkat çekti.
Yellen’ın bugün Johns Hopkins Üniversitesi’nde ABD ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerine ilişkin yapacağı konuşma, ABD Hazine Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Yellen konuşmasında yapıcı ve adil Çin ilişkilerine işaret ederek, Çin’in yabancı rakiplerine hükmetme eylemlerini ABD’nin geri püskürteceğini vurguladı.
ABD’nin Çin ile ekonomik ilişki arayışında olduğunu belirten Yellen, iki ülkenin de konuları dürüstçe tartışabilmesi gerektiğini savundu. Söz konusu durum mümkün olduğundaysa ABD ve dünyanın yararı için Çin ile birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.
Çin-ABD İlişkilerinde Makroekonomik İstikrar
Pekin’i ziyaret etme planı olduğunu bildiren Yellen, ABD’nin servetten teknolojik yeniliğe kadar değişen alanlarda lider olarak dünyanın en büyük ve en dinamik ekonomisi olduğunu ileri sürdü.
Biden yönetiminin Çin’e yönelik ekonomik önceliklerinin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını güvence altına almak olduğunu bildiren Yellen, böylece sağlıklı rekabeti teşvik edileceğini öngördü.
Tüm bunlara ek olarak ABD-Çin ilişkilerinde iklim değişikliği, borç hafifletme ve makroekonomik istikrar gibi küresel konularda da iş birliklerine işaret etti.
ABD’nin Çin’e yönelik ekonomik yaklaşımındaki hedeflerden de bahseden Yellen, ulusal güvenlik çıkarlarını, müttefiklerin ve ortaklarını çıkarlarını güvence altına almak olduğunu söyledi. Ayrıca ilişkilerde insan haklarını korumak olduğunu ekledi.
ABD’nin Düşüşüne İlişkin Beyanlar Söylenti
Son yıllarda ABD-Çin ilişkilerindeki çatışmaları birçok kişinin gördüğünü vurgulayan Yellen, bu durumun bazı Amerikalılar tarafından paylaşılıp ABD’nin ekonomik düşüşte olduğuna dair endişelerden kaynaklandığını öngördü.
ABD’nin düşüşüne ilişkin beyanların senelerdir söylentilerde kaldığını aktaran Yellen, bu söylentilerin her zaman bir yanılgı olarak kaldığını vurguladı.
Çin’in son yıllarda sanayi politikasının daha iddialı ve karmaşık hale geldiğine dikkat çeken Yellen, ülkenin yabancı rakiplerine hakim olmak için devlete ait işletmelere ve yerli özel firmalara verdiği desteği genişlettiğini paylaştı.
KAYNAK: AA