Çılgın hareketleriyle gündemden hiç düşmeyen bitcoin, kripto para biriminin ilk yatırımcıları arasındaki Emil Oldenburg’un bütün varlığını satmasıyla manşetlerdeki yerini aldı. Kaldı ki dünyanın en popüler kripto para alım-satım sitelerinden olan Bitcoin gurusu, bununla da yetinmedi.
İsveçli yatırımcı bütün bitcoini satmakla kalmayıp sanal para birimiyle ilgili şaşırtıcı açıklamalarda bulundu. Bitcoinin “oldukça eski ve riskli” bir sistem olduğunu söyleyen Oldenburg, kripto paraların geleceği hakkındaki görüşleriyle akıllarda soru işaretleri yarattı.
Bitcoin hakkında pek çok kişi ve kurumdan uyarı tarzında açıklamalar gelirken, aralarına Bitcoin.com’un kurucusunun da katılması olay yarattı.Çünkü Emil Oldenburg, sahip olduğu bütün bitcoinini sattığını açıkladı. İsveç merkezli Breakit’e konuşan Oldenburg, sistem hakkında “artık riskli ve çok eski” yorumlarıyla büyük ses getirdi. İlaveten; son dönemin ikinci en popüler kripto para birimi “bitcoin cash”e yatırım yaptığını belirtti.
1 Ağustos’ta gerçekleşen bu bölünmeyle birlikte bitcoin cash ve bitcoin core ortaya çıkmıştı. İşte Oldenburg de bölünme sonrasında ortaya çıkan bitcoin cashe yatırım yaptığını söyledi.
Çünkü ona göre BCH, bitcoine kıyasla daha hızlı ve daha güvenli. Bitcoin ile ilgili iki büyük sorun olduğunu dile getiren İsveçli, yüksek transfer ücretlerinin ve alım-satım işlemlerinin onaylanmasının saatler almasının yatırımcıyı bezdirdiğini belirtti.
Kuruluşlarında BCH hareketlerine daha çok önem vereceklerini de açıklayan Oldenburg, bitcoin cashin çok daha yenilikçi bir sistem olduğunu savunuyor.Ayrıca bitcoin sahiplerinin de ileride sistemin eskiliğinden ötürü kripto paralarını satacaklarını, bu nedenle çok geç olmadan bitcoinlerini elden çıkarmaları gerektiğini ifade ediyor. Sonuçta; Oldenburg’un dediği gibi yeni dünyanın para birimi bitcoin yerine BCH mi olur, yoksa denildiği gibi bitcoinin değeri 1 milyon dolara mı ulaşır, sorularının cevaplarını bekleyip görmekten başka çare yok.
TL ile bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin alınıp satılabildiği parmakla sayılır platformda yaşanan hesaba geç geçen havaleler ile işlem emirlerinin gerçekleşme sürelerinin yarattığı sıkıntılar yatırımcıyı bezdirdi. Ayrıca bitcoine en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alan Türkiye’deki bir diğer sıkıntı ise bitcoinin dolar cinsinden fiyatı ile Türk borsalarındaki TL fiyatı arasındaki arbitrajın açılması.
Ancak yerli borsalar bu soruna karşı kendilerini “Kısa süreli ya da uzun süreli teknik arızalardan dolayı doğrudan veya dolaylı olarak doğan ve doğabilecek hiçbir zarardan sorumlu tutulamaz.” sözleşme maddesiyle koruyorlar.
Neticede; olası bir kayıp durumunda yatırımcının başvuracağı bir düzenleyici bulunmuyor. Yaşanan problemler de Oldenburg’un dediği gibi bitcoinin eski ve riskli bir araç olduğu görüşünü destekliyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.