Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yastık Altı Altınlar Yerinden Çıkarılmaya Başlandı

Ocak ayında, yastık altında yer alan altınlarda ilk kez bir düşüş yaşanırken, bunların finans sistemine kazandırılması adına ilk sinyaller olduğu belirtildi.
Yastık Altı Altınlar Yerinden Çıkarılmaya Başlandı
HABER GİRİŞ

Geleneksel yatırım araçları arasında güvenli liman denince akla ilk gelen isim olan altın, farklı şekillerde değerlendirilerek yatırımcılar için adeta bir koruma kalkanı oluşturuyor. Özellikle savaş ve kriz gibi zamanlarda, risk iştahının azalması yatırımcıların altına olan talebini artırıyor.

Fakat yastık altında duran altınların ekonomiye kazandırılması sorunu da her dönem gündemde yer alan bir konu. Elde edilen verilere göre yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılması istenilen altınlarda uzun süredir ilk kez bir değişim oldu.

2022 yılının Mayıs ayından, 2023 yılının Eylül ayına kadar olan dönemde 45 milyar dolar artan yastık altı altın stoku, bu yılın Ocak ayında 1,1 milyar dolar düşüş gösterdi.

QNB Finansbank ekonomistlerinin yaptığı değerlendirmeye göre bu durum altın yatırımlarının, istikrar odaklı politikaların etkisi ile finansal sisteme geri dönme eğilimine geçtiğini gösteriyor.

Yurt İçi Altın Stoku 333 Milyar Dolar

Türkiye İstatistik Kurumu, dış ticaret, yurt içi üretim, ithalat ve ihracat gibi verilere bağlı olarak yapılan hesaplamalara göre yurt içindeki toplam altın stoku Ocak sonu itibarıyla 5.096 ton olurken, bunun değeri 333 milyar dolara denk geliyor.

GCM Yatırım Banner

1992 yılından bu yana yapılan hesaplamalara göre altın yatırımları 2007 yılına kadar artış eğiliminde kaldı. Ancak ters dolarizasyon eğilimine paralel olarak altın yatırımlarında artışın hız kestiğine dikkat çekildi.

Altın ihracatının 2017 yılından bu yana azalması ve dolarizasyon eğiliminin güçlenmesi nedeniyle yurt içindeki altın stokunun tekrar artış gösterdiği belirtilen raporda, 2023 yılında 451 tonluk artış olduğuna dikkat çekildi. Fakat bu tarihten sonra aylık artış hızında düşüş olduğu açıklandı.

QNB Finansbank Ekonomistleri Erkin Işık, Deniz Çiçek ve Kaan Özçelikkale imzalı raporda, “Bu yatırımları finans sistemine çekmek için özellikle son 10 yılda birçok girişim ve düzenleme olmuştur. TCMB’nin altın karşılığı swap imkanı, Hazine’nin altına endeksi tahvil ve kira sertifikası ihraçları, KKM’de altından dönüşüm imkanı ilk akla gelen düzenlemelerdir. Böylece bankalardaki değerli maden hesapları geçen sene nisan ayında 527 ton seviyesine yükselmiştir. Sonrasında altın yatırımlarının yastık altına kayması ve KKM işlemleri sonucunda düşüş yaşanmıştır ve Ocak itibariyle 473 tonluk bir bakiye vardır” bilgisine yer verildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın