Sigorta Bilgi Merkezi kapsamında kurulan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) belirlediği usul ve esaslara göre bir platform hazırlandı. Platform uygulamasıyla, trafik ruhsatı olan sigorta şirketlerinin üyeliğini zorunlu hale getirerek sektöre entegrasyonu sağlanacak.
Söz konusu platformda 17 bin sigorta acentesinin üyelik süreci, üyelik ücreti ödeme şartı ile isteğe bağlı tutuldu.
SEDDK’nin platformun işleyişini tebliğ ettiği genelgeye göre sigorta şirketleri aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle platform üzerinden organik şekilde süreçleri yürütecek.
Sözleşme Yapılacak
Hukuksal bağı bulunmayan sigorta şirketi ile acente arasında ise sadece platformda geçerli olmak üzere sözleşme yapılacak.
Platformun işleyişine ilişkin detaylar da belirlendi. Buna göre aracılık sözleşmesi yapılırken teminat mektubu veya kefalet sigortası gibi ek belgeler istenmeyecek.
Tüm bunlara ek olarak sigorta şirketleri, acentelere tek bir şirketle çalışma zorunluluğu getiremeyecek ve acentenin müşteri portföyünü etkileyecek kısıtlamalarda bulunamayacak.
Süreç İki Faza Ayrılacak
Teklif alma süreci iki faza ayrılacak. İlk fazda, acenteler halihazırda anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden 10 dakika içinde teklif alabilecekler. Onaylanan teklifler hemen işleme konulacak.
İlk fazda teklif alamayan acenteler ikinci faza geçecekler ve platform üzerinden diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecekler. Bu aşamada da 10 dakika içinde teklifler alınacak ve poliçeler düzenlenecek.
Şirketler tarafından teklif verilmemesi ve verilen teklif ile gün sonuna kadar poliçe tanzim edilmemesi durumu ise poliçe düzenlemekten kaçınma hali olarak kabul edilecek. Platform sayesinde teklif vermeyen şirketler hemen tespit edilecek.
Poliçeye Ulaşım Zorlaşabilir
Platformun acentelerin işlerini kolaylaştıracağını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, platformun yarın devreye gireceğini bildirdi.
Platform üzerinden yapılacak aracılık sözleşmelerinin önemine dikkat çeken Korkut, ancak şirketlerin acentelere vermemesi durumunda 3 ay boyunca yeniden başvuru yapılmasının poliçeye ulaşımı zorlaştırabileceğini vurguladı.
Kazanılan zamanın sektöre ve acentelere fayda sağlayacağını belirten Korkut, olası sorunlarla ilgili SEDDK ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve sektörün gelişimi için tüm taraflarla iş birliği içinde olduklarını ifade etti.
KAYNAK: AA