Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatan tüketicileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanımında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme durumunda da alınamayacağını belirtti.
Sakarya’da davacı bir özel okulun vekili, erken kapatılan üç krediyle ilgili olarak bankanın tahsil ettiği ücretlere itiraz ederek dava açtı. Davacı vekili, kredi sözleşmelerinde genel işlem şartları kapsamında tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin iadesini talep etti.
Şimdilik 1.000.00 TL’lik kısmın ticari temerrüt faiziyle birlikte bankadan alınarak davacıya verilmesini istedi. Davalı banka ise davanın reddini talep etti.
İlk derece mahkemesi davanın kısmen kabulüne karar verirken, fazlaya dair talebi reddetti. Taraflar bu karara itiraz ederek istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi ise tarafların istinaf başvurularını reddetti.
Bölge Adliye Mahkemesi kararının temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ise şu kararı verdi;
“Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya belirli tarihlerde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2020/4 sayılı tebliği ile bu uygulama sona ermiştir. İstihbarat ücreti alınmadığından, buna uygulanan BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) de tahsil edilmemelidir.”
Yargıtay, bu gerekçelerle istihbarat ücreti ve buna bağlı olarak tahsil edilen BSMV’nin de davacıya iadesine karar verdi. Bu karar, erken kredi ödemelerinde banka tarafından talep edilen ek ücretlerin yasal olmadığını ortaya koyarak emsal teşkil edecek nitelikte.