Halihazırda Rusya’nın Google’ı olarak tanımlanan Yandex, şimdi de ülkenin Amazon’u olmayı planlıyor. Fakat bu noktada Yandex’in karşısına büyük bir problem çıkıyor çünkü Rusya’da online alışveriş oranları hiç yüksek değil hatta Amazon’un dahi ülkede çok küçük bir payı bulunuyor.
Öte yandan Yandex’in, teslimat, lojistik ve güven gibi konuların üstesinden geldiği takdirde ülkenin e-ticaret alanında egemen olabileceği gerçeği de gözlerden kaçmıyor. Zaten internet devinin yeni hizmetiyle ilgili açıklama yapan Yandex yöneticisi de bu durumu vurgulayarak e-ticaret işi hakkında epey umutlu konuşuyor.
Rusya’nın Google’ı olan Yandex, şimdi de Rusya’nın Amazon’u olarak anılmasını sağlayacak çevrimiçi alışveriş hizmeti üzerinde çalışıyor.Sonuçta; Rusya’da toplam 87 milyon internet kullanıcısı varken, internet devinin aylık kullanıcı sayısı 50 milyonu buluyor ve rakamlar Yandex’in pekala ülkenin Amazon’u olabileceğini gösteriyor. Çevrimiçi taksi uygulaması Yandex.Taxi, sesli asistanı Alice gibi hizmetleriyle yeni alanlara giren Yandex, şimdi de e-ticaret alanına giriyor.
“Uzun yıllar boyunca tamamen çevrimiçiydik, bu servis somut olma özelliğinden dolayı Yandex için çok yeni bir iş” diyen Levin, Yandex.Market’in depoları, lojistik elemanları ve işe aldıkları üyeleri ile işe çoktan giriştiğini hatırlattı. Ayrıca servisin Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ile ortak girişim olduğunu ve ancak yıl sonunda tam anlamıyla faaliyete geçirileceğini belirtti.
İlaveten; bu rakamın Yandex’in arama motoru ile kıyaslandığında hiç de büyük olmadığını ama Rusya’daki birçok alışveriş sitesinden büyük olduğunu vurguladı. Diğer taraftan; servisin pahalı bir risk olduğunun üzeri çizildi.
Keza Yandex, şimdiye kadarki gelirinin büyük bölümünü online reklamlardan elde etmişti öyle ki şirketin 2017 gelirinde % 92’lik kısmını oluşturmuştu. Ve online alışverişin faaliyet giderleri lojistik alanı arttıkça çoğalacaktı. Uzmanların konuyla ilgili fikri de aynı yöndeydi.
Örneğin; BCS analisti Mitch Mitchell’e göre Rusya’daki e-ticaret gücü İngiltere ve ABD’ye kıyasla fazlasıyla düşüktü ve bunun başlıca nedeni lojistikti.Lojistik sebeplerin yanında Rusya ekonomisinin nakit paraya dayanması da etkiliydi. Çünkü Rus vatandaşların çoğu siparişler için nakit ödeme yapma taraftarıydı. Analist bu durumu; “müşteri eğer eşyadan memnun kalıyorsa, kuryeye ödeme yapıyor, aksi takdirde ürünü almıyor ve kurye ürünle birlikte oradan eli boş ayrılıyor, bu da süreci epey pahalı bir hale getiriyor” sözleriyle açıkladı.
Ancak Yandex yöneticisi, durumu değiştirebileceklerini öngörüyor. Ve bunu; “Rusya’da Amazon’a karşı rekabet etmiyoruz. Biz orada, onlarca yıldır ya da tüm yaşamları boyunca bu işi yapmış perakendecilere karşı rekabet ediyoruz. Perakendecilik konusunda onlar kadar iyi değiliz ama biz de makine öğrenimi ve veri bilimi konusunda iyiyiz” diyerek ifade etti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.