Birçok yabancı şirket Hindistan’da başarılı olmakta zorlanırken Flipkart’ın kurucu ortağı Binny Bansal, bunun hükümet tarafından sıkça yapılan politika değişikliklerinin yanı sıra firmaların ülkenin benzersiz ortamını ele alamamalarından kaynaklandığını söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen bir konferansta konuşan Hintli e-ticaret devinin kurucu ortaklarından Bansal, Hindistan’ın Batı pazarlarından çok farklı olduğunu vurgulayarak; “Flipkart için, lojistik kolumuza kendi kendimize başlamak zorunda kaldık, bu küresel olarak göremediğiniz bir şeydi. Dolayısıyla, pazarın nasıl yapılandırıldığından dolayı işleri farklı bir şekilde yapmanız gerekiyor.” dedi.
Kendi başına bir şeyler yapmayı ve büyümeyi öğrenme yeteneğinin Hintli girişimlere rekabet gücü kazandırarak avantaj haline geldiğini anlatan Bansal, bunun birçok yabancı şirkette olmadığını belirtti.Sonuçta, Flipkart’ın eKart isimli lojistik kolu 2010 yılında kurulmuş, Batılı rakibi Amazon ise kendisini ilk kez bir taşımacılık hizmeti sağlayıcısı olarak 2016 yılında tanıtmıştı. Amazon sadece son yıllarda lojistik faaliyetlerini önemli ölçüde genişletmiş, bazı büyük gönderilerini ele almak için düzinelerce uçak ve binlerce kamyon kiralamaya başlamıştı. Diğer taraftan, son gelişmeler de yabancı şirketlerin Asya’nın üçüncü en büyük ekonomisinde rekabet etmesini zorlaştırmıştı.
Hükümet, e-ticaret şirketlerinin artık satıcılarla özel satış düzenlemeleri yapamayacaklarını ve bu anlaşmalara dayanarak tüketicilere sert indirimler teklif edemeyeceklerini açıklamıştı. Yeni kurallara göre doğrudan yabancı yatırımlara yalnızca alıcılar ve satıcılar için pazar yeri sağlayan e-ticaret şirketleri için izin verileceği duyurulmuştu. Şubat ayında yürürlüğe giren yeni kurallar, hem yerli perakendecilerden hem de Amazon ve Flipkart gibi şirketlerin tepkisini çekmişti.
Öncesinde Hindistan Merkez Bankası 2018’de Hintli kullanıcıların verilerini yerel olarak depolamak için ödeme tedarikçilerine yeni kurallar getirmişti. Bansal politikalardaki bu değişikliklerin çevreyi daha da zorlaştırdığını söyleyerek; “işlerin gerçekten gelişmesi ve olgunlaşması için çok zaman ve sermaye gerekiyor ki eğer politikalar değişmeye devam ederse o zaman işler herkes için daha zor hale gelir, büyük şirketler için yönlendirmek zorlaşırken küçük şirketler için de başlamak ve hayatta kalmak zorlaşıyor” dedi.
Başladıklarında çok az politika olduğunu söyleyen Flipkart’ın kurucu ortağı, 2018 ya da 2019’da durumun çok farklı olduğuna dikkat çekti. Amazon’un CFO’su Brian Olsavsky de Ocak ayındaki bir açıklamasında Hindistan’ın e-ticaret sektöründeki değişikliklerin etkisine ilişkin çok fazla belirsizlik olduğunu dile getirmişti. “Bizim asıl sorunumuz ve asıl kaygımız, müşterilerimiz ve Hindistan’daki satıcılarımız üzerindeki etkiyi en aza indirmeye çalışmak” demiş ancak uzmanlar e-ticaret gibi bazı sektörlerin ülkedeki politika değişikliklerine karşı daha savunmasız olduğunu öngörmüştü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.