İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi, piyasalarda iyimserliğin hakim olmasını sağladı. Özellikle Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere merkez bankalarının faizleri düşürme kararı ve piyasayı yeniden para boğma politikalarının geri gelmesi, gelişmekte olan ülkeler arasından en fazla Türkiye’ye fayda sağladı.
Bu faydalanmanın bir nedeni olarak, Türkiye’nin ekonomisini dış kaynakla fonlayan ülkelerin başında gelmesi gösteriliyor. Bu dönemde Türkiye’nin yüksek faiz oranlarını (%24) kademeli olarak indireceği ve yine bu süreçte portföy yatırımı yoluyla Türkiye’ye gelen fonların da kazançlı olacağı öngörülüyor.
Bu süreci engelleyen iki önemli setten biri aylardır pazarlığı devam eden ABD ile yaşanan S-400 gerginliğiyken, diğeri ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriydi.Aylar boyunca pazarlığı devam eden ABD ile yaşanan S-400 gerginliğinde son gelişme olarak, bu sürecin hafta sonunda Japonya’da gerçekleştirilecek G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmede sonuca varılması bekleniyor. Öte yandan piyasa bu konuda son derece iyimser.
S-400 satın alınması sebebiyle bir yaptırım geleceği düşünülse de bu yaptırımın Trump’ın girişimleriyle Türkiye ekonomisini sarsacak türden olmayacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları seçimlerinin kazasız belasız atlatılması da piyasada oldukça iyi bir algı yarattı.
Seçimlerin ardından Borsa İstanbul, faiz ve Türk lirası dolar karşısında ralli yaptı. Fakat dün öğleden sonra dolar/TL’de seçimle gelen iyimserlik, yerini S-400 gerginliğine bıraktı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin S-400 satın alma kararlılığını bir kez daha vurgulamasıyla, piyasadaki iyimserlik yerini bu gerginliğe bıraktı. Yapılan açıklamayla birlikte dolar/TL düştüğü 5,71 seviyelerinden 5,82’ye fırladı. Borsa İstanbul ve tahvil piyasası kazançlarının bir bölümünü geri verse de günü kazançla kapattı.
Borsa İstanbul %1.2 değer kaybı yaşarken, faiz 0.5 puan düşerek 19.41’den işlem gördü. Faiz oranlarının kaydettiği bu gerilemede yerli yatırımcıların alımlarının etkili olduğu biliniyor. Fakat Borsa İstanbul’un %1.2 yükselmesinde yabancı yatırımcı ilgisinin de göz ardı edilemez olduğu bildiriliyor.
Türk varlıkları olarak bilinen tahvil ve hisse senetlerine yabancı yatırımcıların yatırımını olanaklı kılabilmek için bu varlıklar hakkında raporlar olması gerekiyor.Bu gelişme, henüz piyasada tam etkisi görülmese de arka planda ekonomi bakımından sevindirici bir ilerleme olarak nitelendirildi. Yabancı fonlar ve gerçek kişiler söz konusu bu raporlara göre alım-satım yapıyorlar.
Bankacılıktan alınan bilgilere göre, son 4 yıldır yabancı bankalar Türk meslektaşlarından bu raporları talep etmiyordu. Daha açık bir ifadeyle, zaten yatırım gerçekleştirilmeyeceği için, kendilerine göre riskin çok yüksek olması sebebiyle rapor isteyip bunu okumaya gerek duyulmuyordu.
Fakat pazar günü yapılan İstanbul seçimlerinin ardından bu riskin ortadan kalkmasıyla yabancı bankalar yatırımcıları için Türk varlıkları hakkında bankacılardan rapor istemeye başladı. Bu sayede bu bankalar yatırım esnasında yatırımcılara bir alternatif olarak Türk hisse senetleri ya da tahvillerini önerebilecek.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.