Kripto sektörünün geleceği açısından büyük öneme sahip davada ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) karşı yasal mücadelesini sürdüren Ripple cephesi, dava sona yaklaşırken güçlü duruşunu koruyor. Bu süreçte XRP Ledger (XRPL) ekosisteminde de gelişim aralıksız sürüyor.
Devam eden yasal savaşa rağmen, Ripple’ın XRPL ekosistemi, XRP’nin faydasını artırmak adına yeni özellikler geliştirmeye devam ediyor.
Ekosistemdeki hacim ve aktif adresler gibi temel ölçütlerde de artış gözlemleniyor.
Ripple Cephesinde Davadan Bağımsız Gelişmeler Var
2020 yılının sonlarında başlayan süreç nedeniyle yıllardır dava konusu olan Ripple için güzel günler yakında olabilir! Çünkü son yaşanan gelişmeler davada artık bir sonun yaklaşmış olabileceğini ortaya koyuyor. Kuşkusuz davanın kesin sonucu hakkında bir şey söylemek hala mümkün değil ancak Ripple cephesinin bu süreci oldukça güvenli bir duruşla yürüttüğü gözlemleniyor.
Devam eden hukuk mücadelesine rağmen XRP Ledger (XRP Defteri) üzerindeki faaliyetler de durmadı. XRP’ye daha fazla fayda sağlamak için çeşitli özellikler geliştirilmeye devam edilmekte.
Ripple Kullanım Alanı Genişliyor
Kripto veri analiz şirketi Messari tarafından kısa süre önce yapılan bir paylaşım, XRP’nin değerini tanımlarken Ripple XRPL ekosisteminin derinlemesine bir analizini sağladı.
Analizde, ABD düzenleyici makamlarının uyguladığı dış baskıya rağmen, Ripple tarafından desteklenen XRPL’nin, yalnızca bireyler için değil, merkez bankaları gibi mevcut finansal kuruluşlar için de dijital bir ödeme altyapısı sağlamayı hedeflediği belirtildi.
XRP Ledger’a ilişkin arka plan işleyişi, tokenomikler, ağ etkinliği, yol haritası ve rekabet ortamı gibi başlıklar değerlendirmeye alındı.
Bilindiği üzere XRP, kullanıcı tarafından asgari düzeyde çaba ve zaman harcanarak diğer kripto para birimleri ve hatta itibari para birimleri ile takas edilebilmektedir. Bu özellik, platform ticaretinin bel kemiği haline geldiği için en popüler kullanımlarından biridir.
Bunun yanı sıra, XRPL’ye NFT yeteneği de eklendi ve şu anda DEX’ler (merkeziyetsiz borsa) bunun üzerine inşa ediliyor. XRP’nin kullanışlılığı ve potansiyel uygulamaları bu adımların atılmasıyla genişletildi.
İşlem Sayısında 2 Milyona Ulaşıldı
XRPscan tarafından bildirildiği üzere XRPL işlemlerinde son dönemde dikkate değer bir artış yaşandı. XRP Ledger ölçümlerine göre defterde işlenen işlem sayısı bir yılı aşkın bir süredir ilk kez 2 milyon baremini geçti.
XRPL üzerinde akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dApp) oluşturulmasını sağlayan EVM test ağının onayı bir diğer önemli gelişme oldu. EVM test ağı, şirketin geliştirici odaklı projesi olan RippleX tarafından onaylanırken XRP potansiyelini genişletti. Bu gelişme, XRP Ledger üzerindeki akıllı sözleşmelerin Ethereum blockchainine taşınması hedefini içeriyor.
Kilit Ripple Göstergelerinde Artış
Kripto analiz firması Santiment’teki hacim ve aktif adres analizlerine göre XRP son dönemde ciddi derecede yüksek aktivite gördü.
Hacim, haber yazımı esnasında 4 milyarın üzerindeydi ve önemli ölçüde artışla dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Son süreçte, haftalık aktif adres istatistiğinde de önemli artışlar gerçekleşti. Yazım esnasında neredeyse 948.000 aktif adres mevcuttu ve bu, önceki dokuz aya göre rekor bir rakam olma özelliğini taşımakta.
XRP’nin Fiyat Hareketi
Bu arada, XRP fiyatı günlük zaman diliminde yüzde 25.73 artarak 21 Mart tarihinde 0.47-0.48 dolar seviyesine kadar çıktı. Ancak özellikle ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararının duyurulması sonrasında FED Başkanı Jerome Powell’ın mesajlarıyla çakılan kripto piyasasından etkilendi ve fiyat, 0.42 dolara kadar geri çekildi.
XRP fiyatı, haber yazımı itibarıyla piyasanın biraz canlanmasına paralel olarak yeniden toparlanma çabalarında ve 0.4450 dolar seviyelerinde seyrediyor.