Borsa İstanbul 97 bin puanı kırdı. Endeks geçtiğimiz haftalarda küresel piyasalarda gözlenen katı değerlenmelere paralel tarafta pozitif bir grafik çizse de primlenme oranlarından fazlasıyla geride kalmıştı. Gözlediğimiz zayıflık geçtiğimiz haftanın son işlem gününde küresel piyasalardaki negatif kapanışlara ters orantılı Türkiye varlıklarında pozitif ayrışma ile son bulmuştu.
Bu hafta ilk işlemler Pazar günü ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye konusundaki tweeti ile değerlenen dolar karşısında baskılı kalmıştı. Politikanın gölgelediği varlıklar jeopolitik riskin arması kaynaklı satış görmüş ve açıklanan sanayi verileri negatif tablo beklentisi artmıştı. Gelişmelerin karşısında Borsa İstanbul yukarı yönde ani bir atak ile BIST Bankacılık Sektörü önderliğinde son işlem günlerinin tamamını ciddi değer kazanımları ile kapatıyor.
Piyasalarda gözlemlediğimiz güncel veriler ışığında BIST 100 endeksi için 91.500 puan üstündeki kapanışların olumlu sinyalleri artıracağını yorumlarken 92-93-95 derken 97.000 puanı aşan bir endeks ile karşı karşıyayız. Bu yukarı yönlü hareketin bankaların sermaye artırımlarından sonra geldi. Piyasalarca öngörülen TCMB faiz kararında bir değişikliğe gidilmemiş olması da TL tarafında bir değerlenme reaksiyonu gösterirken yanılmamış yatırımcı kanadında da bir güven tazelenmişe benziyor.
Borsa İstanbul 100 ve Endeks Kontratına Teknik Bakış
Hafta ortasında %2.40 ile 95.411 seviyesinde kapanan BIST 100 94,625 seviyesindeki denge (pp) noktasında gözlenirken yukarı yönde oluşan geniş açı ile dikkati çeken direnç bölgeleri oluyor. Olası dirençlerde gözlenebilecek 96.225 puanın kırılması ile 97k psikolojik seviyesi ve üzerinde 97.050 seviyesinde takip edilecek teknik direnç ile karşılaşılabilir.
BIST 30’un %2.73, BIST 50’nin ise %2.51 değerlendiği hafta ortasında bankacılık endeksi katı bir değerlenme kaydetmişti 30 endeksinde de teyit edildiği üzere finansallarda gözlenen aşırı değer kaybının yatırımcı tarafında olası bir toparlanma durumunda yoğun rağbet gördüğü öngörülen bir gelişme idi.
Şubat vade endeks kontratı (F_XU0300219 iş kodu) bugün %1.79 değer kazanımı işaret ederken 126.275 seviyesinde (olası ilk direncine yakın) işlem almakta. Tekniğinde olumlu hareketi ile noktalarını yukarı yönlü güncelleyen vadeli için olası destek 121.4750 ve direnç ise 125.500 bölgesinde ele alınabilir. Günlük bazdaki değer kazanımı ile yorumlanan ilk direncin kırılması halinde 126.875 seviyesinde ikinci direnç bölgesi ile karşılaşılabilir.
XBANK Yine Star Oldu
Endeksin yukarı yöndeki itici kuvveti, 2018 yılının son çeyreğindeki 100 bin puanın aşılmasında etkili olan XBANK oldu. Peki neden bankacılık argümanları bu derecede değerlenme kaydediyor? BIST Bankalar Endeksi, değer kaybının en yoğun kaydedildiği argümanlardan biri idi. Örneklersek İş Bankası C grubu hisse senedi ISCTR (yıllık baz) 7,97 tepe noktası kaydetmişti ve buna karşılık değer kaybında 3,73 TL/p fiyatına gerilemişti. Diğer tarafta son zamanların hacimli listesindeki diğer dikkat çeken finansal hisse GARAN 12,22 TL civarından 5,54 TL’ye gerilemişti.
Hisse senetlerindeki bu katı değer kayıpları XBANK sakinlerinin genelinde gözlemlenmişti. Uygun maliyetlerin şu sıralarda gözlenen değerlenmelere karşı hala yatırıma müsait olması, Para Politikası Kurulu tarafından desteklenen finansal istikrar ile birleşmesi yukarı yöndeki ilk hareketin en fazla kayıp göstermiş ve endeksin en önemli birimlerinde gözlenmesine yol açtı. Tedirgin yatırımcı kanadında bu yükselişin sert bir şekilde kaydedilmiş olması nabızları artırırken trade (al-sat) yönlü işlemlerin sıklaştığı son zamanlarda kar realizasyonlarına da sık rastlanmakta.
XBANK bugün %3.24’lük değer kazanırken, daha birkaç gün öncesinde 115k seviyelerinin kırılması olumlu bakışı destekler dediğimiz endekste gelinen nokta an itibarıyla 132.237 oldu. Resmi bir açıklamanın gelmemesine karşın Çin’in Türk bankalarından birini satın alması gündeminin konuşulmasına karşılık, Fitch Ratings ve Standard & Poor’s tarafından not indirimi geleceği söylentileri de tedirgin yatırımcıları destekleyen bir başka neden oluyor.
BIST Bankalar Endeksi için 14 günlük çalıştırılan RSI indikatörü 79 seviyesinde aşırı alım bölgesinde hareket ederken aynı periyottaki STOCHRSI da aşığı alım bölgesinde dalgalanıyor. Endeksin hareketli ortlamaları ise 10 günlükte 129.406 ve 5 günlüğünde ise 131.335 seviyesinde kaydediliyor.
XUSIN Aralık Seviyelerine Tırmanıyor
BIST Sanayi Endeksi yeni yılın ilk işlem günlerinde düşük hacimler kaynaklı ciddi düşüş kaydeden bileşenleri ile geri çekilmişti. Endeksteki bu düşüş 101k seviyelerini kaydederken yukarı yönlü toparlanmaların ardından %0.84 civarında ki değer artışı ile 109.708 puandan işlem gören endeks 110 bin puan üstünde daha ılımlı bir seyir kazanabileceği gibi indikatörleri tarafındaki değerlendirmenin sonucunda da güçlü alım sinyali görülmekte.
Endeksin 147 bileşeninden Birko Birleşik Koyunlulular Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş. (BRKO) en fazla değer kaybeden olurken (-%3.45), en fazla kazanım ise Niğbaş Niğde Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. (NIBAS)’da (%19.96) gözleniyor. Geçtiğimiz haftalarda BIST en fazla değerlenenler listesinin öncüsü DGZT bugün %1.56’lık değerlenme ile 13,10 TL, Çin ABD müzakerelerinin olumlu beklentilerine paralel primlenen KRDMD %1.83 ile 2,230 TL seviyesinde işlem alıyor.
PETKM 4,79’lu seviyelere geri çekilmesi ile yatırımcısını ürkütmüştü. Yükselme beklentilerinin yoğunlaştığı hisse için gelinen noktaların uygun maliyetli yatırım seviyeleri olduğu karşımıza çıkıyordu. Varlıkların genelinde gözlenen primlenmeye paralel hareket eden hisse senedi günlük bazda 5,30 seviyesinde kaydettiği tepe noktası ile yaklaşık 0,51 TL’lik bir prim gerçekleştirdi. 52 haftalık değişiminde hala ciddi bir kayıp (%22,18) gösteren PETKM aylık ve haftalık değişimlerinde getiri tarafında hareketlenirken değişimler sırası ile %3.15 ile %2.54 oluyor.
THYAO ve ASELS Endekse Ters Orantılı
Gündemi baskılayan jeopolitik riskin ansızın bir gelişme ile gündeme gelmesi olumlu-olumsuz reaksiyonlara ciddi reaksiyonlar gösteren finansal varlıklar açısında yatırımcının tedirginlikleri arasında yer alıyor. Endeksin genelinde yaşanan bu değerlenmeye ters orantılı hareketler sergileyen betası yüksek ASELS ve THYAO değer kayıpları ile gündemde. Hareketlenmenin satım ya da alım yönündeki önderliği tutan hisse THYAO endekse paralel hareket etmenin tersine endeksteki yukarı yönü aşağı çeken ağırlığı yüksek pay olarak rol oynuyor.
Yeni havalimanı transferlerinin ekstra maliyetleri, petrol fiyatlarındaki değerlenme ve BOFA Merrill LYNCH hisse için tavsiyesini “AL”dan “NÖTR”e hedef fiyatını ise 28,00 TL’den 17,65 TL’ye çekmişti. Değerlendirilen bu gelişmelere ek olarak bölgenin jeopolitik riskleri de eklendikten sonra hisse senedinde gözlenen değer kaybına kaynak görülecek spesifik bir haber bulunmamakta. THYAO bugün 14,32 TL’den ve ASELS ise 23,70 TL’den işlem görmekte.
Gelişmeler Işığında Borsa İstanbul Değerlendirmesi
Borsa İstanbul 100 endeksi için kısa sürede katı bir şekilde gerçekleşen değerlenmenin kalıcılığı için haftanın gelinen seviyeleri koruyarak son bulması yakından takip edilebilir. Gelecek hafta ilk işlemlerinin de yakından gözleneceği finansallarda Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Putin görüşmesi de önemli reaksiyonların görülebileceği bir diğer kaynak olarak değerlendirilebilir. Endeksin 97k seviyelerinin üzerinde gerçekleştireceği olası sert değerlenmeler ve sağlanacak kalıcılığa rölatif 98.000 ve 99.000 noktalarının test edilme olasılığı artabilir.
Petrol fiyatlarındaki ABD’nin maksimum üretime gelmiş olması negatif bir etki oluşturacağı gibi OPEC toplantısında planlanan arz kesintisi ise olası bir yukarı yönlü hareketi destekleyebilir Bu bağlamda fiyatların yükselmesini PGSUS ve THYAO gibi hisselerde negatif ve TUPRS’de ise pozitif yansımalar şeklinde takip edebiliriz.
TCMB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi, gerekli görülmesi halinde sıkılaşma politikalarının genişletilebileceği vurgusu ve ileriki döneme faizlerdeki stabillik veya düşürülmesine yönelik oluşan algı spot hisse senedi piyasalarını destekleyen bir başka kaynak olarak görülürken, ülkenin risk sigorta primi olarak değerlendirilen ve alınan kıymet getirilerinin sigortalarının bu katsayı üzerinden hesaplandığı CDS’de Türkiye 5 yıllık primi 344.08 marjında işlem görüyor ve geçen yılki ciddi seviyelerin altındaki gelişme riskli ortam algısının ılıman havasını teyit eden bir veri olarak değerlendiriliyor.