Mesajlaşma devi WhatsApp kullanıcıların bu amaç için ilk seçeneği oluyor. Platform dünya genelinde 2 milyarı aşkın aktif kullanıcıya sahip ve bu sayı her geçen gün daha da artıyor. Son günlerde ise ülkemizde ve pek çok yerde platform veri paylaşım politikasında yaptığı değişiklikler ile gündeme geliyor.
Pek çok kişi WhatsApp’ın yapacağı değişikliğe büyük tepki gösteriyor ve başka uygulamalara geçmeye başladı bile. Signal ve Telegram gibi servislerin kullanıcı sayısında büyük artış yaşanıyor. Henüz bu olay sıcaklığını korurken yeni bir güvenlik açığı ortaya çıktı.
Yapılan bir araştırma gruplardaki sohbetlerin Google ile paylaşıldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda Facebook, başta Cambridge Analytica olayı olmak üzere pek çok veri ihlali gündeme gelmişti. Keşfedilen veri açığı sayesinde gruplardaki özel verilere Google’dan arama yaparak erişmek mümkün oluyor.
WhatsApp’ta Yeni Güvenlik Açığı
Yapılan araştırma Google’dan yapılan aramalarda bazı WhatsApp gruplarındaki konuşmalara erişim sağlandığını ortaya koydu. Benzer bir güvenlik açığı ilk olarak 2019 yılında ortaya çıkmış ve açıklama sonrası WhatsApp tarafından bu sorun düzeltilmişti. Söz konusu açık ile WhatsApp, grup bilgilerinin Google tarafından indexlenmesine izin veriyor. Gruplarda bulunan kişilerin telefon numaraları, profil fotoğraflarına, yapılan basit bir arama ile ulaşılabiliyor.
Araştırmacılar Google’dan arama yaptığında WhatsApp davet kodlarına ulaştılar. Şirketin bu durumun önüne geçmek için bir süredir grup bağlantılarını Google sonuçlarından kaldırmak için uğraştığı biliniyor. Gadgets 360, arama sonuçlarının artık Google’da görünmediğini doğrulayabildi.
Ancak WhatsApp’tan henüz bu konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Tersine mühendislik uzmanı Jane Manchun Wong , WhatsApp’ın sohbet davet bağlantılarına ‘noindex’ meta etiketini ekleyerek görünüşte grup sohbeti indekslemesini düzelttiğini bildirdi.
KVKK İnceleme Başlattı
WhatsApp’ın veri politikasında yaptığı değişiklik resmi kurumları da harekete geçirdi. Dün Rekabet Kurulu, WhatsApp’ın politikasına sessiz kalmamış ve soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Bu hamlenin ardından Kişisel Verileri Koruma Kurulu da harekete geçti ve inceleme başlatıldığını açıkladı.
İnceleme yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler açısından yapılacak. WhatsApp’ın yeni gizlilik politikası 8 Şubat tarihinden itibaren devreye girecek. Bu tarihten sonra KVKK ve Rekabet Kurulu yeni bir değerlendirme yapacak. Şirket kullanıcılara yeni politikayı kabul etmeleri için bildirim gönderiyor. WhatsApp ise açıklamasında yeni politikanın özel mesajları etkilemediğini ve Facebook dahil hiçbir üçüncü şahsın bu verilere ulaşamadığını belirtiyor.
Şirket açıklamasında “Şeffaflığı daha da artırmak ve işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikamızı güncelliyoruz. Bu sayede, işletmeler ana şirketimiz Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip olabilecekler. Bu güncelleme, WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.