Altın fiyatları, 2690 dolar civarında seyrederken bugün açıklanacak enflasyon öncesinde iki günlük yükselişi durdurdu. Kısa vadeli fiyatlamada, ABD’de fiyat artışlarına yönelik etkili olacakken uzmanlara göre 2025’te altını, gelişmekte olan piyasaların merkez bankası talebi yönlendirecek.
Güçlü bir ABD ekonomisinin doları desteklemesi ve ABD Merkez Bankası’nın gevşeme döngüsünü sona erdirmesiyle 2025’te altına yönelik yatırım talebi zorlanabilir. Ancak Wells Fargo’daki emtia analistlerine göre bu, kıymetli metalin gelecek yıl yeni zirvelere ulaşmasını engellemeyecek.
Wells Fargo Reel Varlık Stratejisi Başkanı John LaForge, 2025’e girerken yatırımcıların geniş bir emtia sepetine maruz kalması gerektiğini söyledi.
Yatırımcıların bir yandan en ucuz emtia olan petrolü, diğer yandan altını içeren bir “dambıl stratejisi” benimsemelerini önerdiğini de sözlerine ekledi.
Wells Fargo, altının önümüzdeki yılı ons başına 2800 ila 2900 dolar arasında kapatmasını beklerken Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatlarının yılı varil başına 85 ila 95 dolar arasında kapatacağını öngörüyor.
Bankanın iyimser görünümü, enflasyonun yüzde 3’ün üzerine çıkmasıyla FED’in gelecek yıl faiz oranlarını yalnızca bir kez düşürmesini beklemesinden kaynaklanıyor. Piyasalar ABD dolarını destekleyebilecek daha kısa bir gevşeme döngüsüne hazırlanırken, LaForge gelecek yılın emtia süper döngüsünün beşinci yılı olacağını belirtti.
Emtia fiyatlarının diğer süper döngülere kıyasla daha uzun süre mücadele etmesine rağmen talebin arzı aşmasıyla sektörün güçlü temel destek görmeye devam ettiğini aktardı.
“Bizim görüşümüze göre, küresel talebin toparlanmaya hazır görünmesi ve birçok önemli emtiada sıkı arz koşullarının devam etmesiyle emtia boğa süper döngüsü bozulmadan kalıyor,” dedi.
İlk bakışta, güçlü büyüme, daha yüksek enflasyon ve daha kısa bir gevşeme döngüsü olan ekonomik ortamın altın fiyatları için ideal görünmediğini kaydeden LaForge, bununla birlikte kıymetli metalin yatırım talebi tarafından yönlendirilmediğini söyledi.
Gelişmekte olan piyasalardan gelen merkez bankası talebinin önümüzdeki yıl kıymetli metali daha da yukarı taşımasını bekleyen uzman, altının borç dolu bir dünyada kendilerini korumak isteyen gelişmekte olan piyasa merkez bankaları ve tüketiciler tarafından yönlendirildiğini ekledi.
Merkez bankaları 2022’den beri önemli miktarda altın satın almış olsalar da LaForge, rezervlerin büyümesi için hala yer olduğunu söyledi.
“Bilançolarında altın bulunan gelişmekte olan piyasaların çoğu hala çok küçük bir yüzdeye sahip, en fazla yüzde bir, iki. Bu eğilimin hala devam ettiğini düşünüyorum.” dedi.