Asya-Pasifik bölgesinin milyarderleri, geçen yıl toplam zenginlikleri ve sayılarıyla küresel olarak en büyük kaybı yaşadı. Wealth-X’in 2019 Milyarder Sayım Raporu’na göre bölgedeki milyarder nüfusunun yüzde 13 ve milyarderlerin toplam zenginliklerinin yüzde 8 oranında azaldığı görüldü. Bu Asya-Pasifik’te 109 milyarderin ve toplam servetlerinde 212 milyar doların kaybına tekabül etti.
Düşüşlere, bölgenin en kalabalık dört ülkesi olan Çin, Hong Kong, Hindistan ve Singapur’un liderlik ettiği aktarıldı. Ayrıca bulgular, bölgenin diğerlerinden daha fazla ultra zengin birey çıkardığı 2017 yılındaki durumdan tersine döndüğünü gösterdi. Önceki yıl rekor seviyelere ulaşan küresel milyarder serveti 2018’de azalarak 8.6 trilyon dolara, milyarder nüfusu da 2.604 kişiye geriledi.
Borsaların zayıf performansları, süregelen ABD-Çin anlaşmazlığı ve güçlü bir ABD doları karşısında yükselen piyasa volatilitesinin kayıplardan büyük ölçüde sorumlu olduğu vurgulandı.Kısacası, tüm bu faktörler milyarder sayılarını küresel çapta etkiledi. Wealth-X’e göre küresel milyarder serveti 2018’de yüzde 7, toplam milyarder nüfusu ise yüzde 5.4 seviyesinde düştü. Bu da 2008 mali krizinden bu yana milyarder sayılarındaki ikinci düşüşü temsil etti. Kuzey Amerika, milyarder nüfusundaki yüzde 3’lük artışla büyüme kaydeden tek bölge olurken raporda ABD milyarderlerinin yüksek faiz oranlarından ve Trump’ın vergi reformu paketinden faydalandığı yazıldı.
Çin, ABD’den sonra dünyanın ikinci en büyük milyarder nüfusuna sahip ülke olurken dünya genelinde milyarderlerin yüzde 12’sini oluşturdu. Dünya milyarder nüfusunun dörtte üçü ise sondan başa Singapur, Kanada, İtalya, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Suudi Arabistan, Hindistan, Hong Kong, İsviçre, Birleşik Krallık, Rusya, Almanya, Çin ve ABD’de yer aldı. Bu 15 ülkedeki 1942 milyarderin toplam servetlerinin 6.8 trilyon dolar olduğu ve bunun da 2018’deki toplam milyarder servetinin yüzde 79’unu oluşturduğu aktarıldı.
New York, San Francisco ve Los Angeles ülkedeki en yüksek milyarder sayısına sahipken ABD, dünyadaki milyarderlerin yüzde 27’sini ve küresel milyarder servetinin yüzde 35’ini oluşturdu. Küresel milyarder servetinin yüzde 12’sini oluşturan Çin’de ise 285 milyarder ve 996 milyar dolar toplam milyarder serveti olduğu görüldü. İkinci sırada yer alan Çin’de milyarderlerin büyük ölçüde Shenzen ve Hangzhou’da yoğunlaştığı, ülkedeki milyarder sayısının ticaret savaşı, daha yumuşak Çin talebi, yükselen piyasa dalgalanması ve küresel büyüme zayıflaması nedeniyle azaldığı dile getirildi.
Dördüncü sırada yer alan Rusya, değişken enerji fiyatlarına ve jeopolitik gerilimlere rağmen ekonomik iyileşme ve daha yüksek emtia üretimi sayesinde artış kaydetti. Ülkedeki milyarder sayısı 102, toplam milyarder serveti ise 335 milyar dolar oldu. Rusya’nın ardından gelen Birleşik Krallık, ABD dolarına karşı daha güçlü döviz kurundan yararlanarak 97 milyarder ve 209 milyar dolarlık milyarder servetiyle kayıtlara geçti. İngiltere’deki genel milyarder serveti, kısmen varlık piyasalarının zayıflaması nedeniyle yüzde 16 azalırken özellikle Londra döviz kuru gelişmelerinden dolayı milyarder sayısında artış yaşadı.
Hong Kong, Asya piyasalarındaki gerilemeyle milyarderlerinde büyük bir düşüş yaşarken milyarder sayısı 87, toplam servet ise 259 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hindistan’ın serveti ise büyük bir gelir eşitsizliğine dikkat çekti. 82 milyarderin ve 284 milyar dolar servetin bulunduğu ülkenin, Oxfam raporuna göre 2017’de en üst yüzde 1’lik kısmının, ülke servetinin yüzde 73’ünü elinde tuttuğu vurgulandı.
Dokuzuncu sırada yer alan Suudi Arabistan’ın en zenginlerinin ülkenin yolsuzlukla mücadele çabalarından olumsuz etkilendiği, ülkede 57 milyarderin ve 147 milyar dolar servetin olduğu söylendi. Ardından da 55 milyarder ve 195 milyar dolar servetle Fransa, 55 milyarder ve 160 milyar dolar servetle BAE geldi. 12. sırada yer alan Brezilya, milyarderlerde ve servette düşüş yaşayarak 49 milyarder ve 154 milyar dolar servetle listeye girdi.
Politik istikrarsızlık nedeniyle milyarder nüfusu düşen İtalya, 47 milyardere ve 141 milyar dolar servete ev sahipliği yaptı. Kanada’nın zenginleri, nüfusun geri kalanından daha hızlı zenginleşirken ülkede 45 milyarder ve 87 milyar dolar servet olduğu bildirildi. Zayıf hisse senedi piyasası nedeniyle milyarder nüfusunda düşüş kaydeden Singapur da listenin 15. sırasında 39 milyarder ve 84 milyar dolarla en sonda yer aldı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.