Global hisse senetleri Cuma günü, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşması için devam eden umutların ortasındaki hafta işlemleri ile seviyelerini daha yüksek bir düzeye çıkararak kritik eşiklere dokundu.
ABD tarafında vadeli endekslerin sabah hareketlerinde spot piyasalarda pozitif bir açılışa işaret ettiğini yazmıştım. Gelişmeler ışığında vadeliler S&P 500 için %0.4 artış, açılış zilinden itibaren Dow Jones ve Nasdaq 100 için ise %0.5 genişlemeyi işaret etmesinin ardından endekslerdeki görünüm sırası ile %0.30, %0.42 ve %0.33 oldu.
Dow Jones bileşenlerinde ılımlı kazançlar, teknoloji hisse senetleri ve Çin büyümesine maruz kalan şirketler tarafından yönlendirildi. Intel Corp.%2.8 ve Caterpillar Inc, premarket ticarette %0.8 artış kaydetti. Diğer tarafta, Kraft-Heinz Co. hisseleri %20.5 düşüş gösterdi, ancak şirket geçen yıl beklenmedik bir şekilde daha yüksek maliyetlerle karşılaştığını ve dördüncü çeyrekte zarar gördüğünü açıkladı.
Stoxx Europe 600’den “U” Dönüşü ve Korkutucu Almanya IFO Güncellemesi
Yiyecek ve içecek sektörü hisse senetleri, Avrupa’da da artış gösterdi. Stoxx Europe 600’deki sektör %0.7 düşüşünün ardından, öğleden sonraki ticaretinde %0.3 artış gösterdi. Yükselen piyasa varlıkları endekslerde artış gösteren iyimserliğin desteğini arkasına aldı. Temel tüketim malları ve teknoloji sektörleriyle kazanımlar katılaştı.
Euro, enflasyon verilerinin beklenenden daha küçük bir düşüş göstermesini takiben iki haftanın en yüksek seviyesine yakın bir bölgeye tırmandı. Bununla birlikte kasvetli veriler, son zamanlarda zayıf Avrupa ekonomik büyüme göstergeleri dalgasına sallanmakta. Almanya’nın Ifo ticari iklim endeksi Cuma günü dört yılın en düşük seviyesini açıkladı. (Bugün açıklanan veri 99,0 beklentisine karşılık 98,5 düzeyinde gerçekleşti.
(IFO İş İklimi endeksi önem arz eden göstergelerden biri olup yaklaşık 7.000 şirketin katılımı ile gerçekleştirilen; imalat, inşaat, toptan ve perakende satış ile gelecek ayki tahminler ile şirketlerin durumlarına dair bilgi veren bir endeks olarak takip etilmekte.)
Yumuşak AB’ye Karşılık Sert Asya Primlenmeleri
Avrupa’daki yumuşak artışlar, Şangay Kompozit Endeksi %1.91 yükseliş ile 2.804 puana geldi ve Mart 2016’dan bu yana en yüksek haftalık artışa ulaştı. Çin’deki daha büyük hareketlerin ardından, her iki endekste de bu orana göre daha değişken olan Shenzhen A-Share %2.36 oranında prim ile 8.651 seviyesine tırmandı.
Değerlenmede dikkat çekenler teknoloji ve bankacılık hisse senetleri oldu. ABD’de listelenen Çin teknoloji devi Baidu Inc., beklenenden daha iyi sonuçlar verdikten sonra premarket ticaretinde %1.45 değerlenerek 174,30 $’a yükseldi ve günlük kazancı an itibarıyla 2,49 $ oldu.
Büyük Asya piyasaları bu hafta, ABD ve Çinli müzakerecilerin bir ticaret anlaşması imzalama yönünde ilerleme kaydettiğine dair umutlar kaynaklı, 2019’daki keskin yükselişlerine kısmen devam ettiler. Bu hafta Hong Kong Hang Seng Endeksi %3.33, Tokyo Nikkei 225 ise %2.5 değer kazandı.
FED’i Arkasına Alan S&P 500 ve Yatırımcı Psikolojisi
ABD endeksleri bu yıl benzer iyileşmeler kaydederken S&P 500 agresif FED faiz oranı politikasındaki güvercin duruş etkisi ile geçen yıla göre %10.7 primlendi. Bununla birlikte bazı stratejistler, küresel hisse senetlerinin yükselişinin Aralık ayında son derece karamsar bir ticaret bağlamında geldiğine dikkat çekti.
Bu yükseliş trendi yatırımcı tarafında endişelere yol açar bir duruş göstermekte. Dikkatli olmaya yönelik yorumlar yapan yatırımcı kanat FED projeksiyonunun büyük ölçüde fiyatlandığına inanıyor olabilir. ABD-Çin görüşmelerinde iyileşme algıları da artıyor ancak yine de teknoloji tarafındaki gerilimde bir risk görülüyor.
Yüz gösteren tedirginliğe ters orantıda üzerinde anlaşmaya varılan bir müzakere, Mart ayının başında taze ikili ithalat tarifelerinin planlanan girişimini önleyecek ve geçen yılın ikinci yarısında yükselen pazar hisselerine baskı yapan gerginlikleri azaltabilir.