Finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesinde düzenlemenin yankıları sürüyor. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 7,5’ten yüzde 12’ye, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.
Mevduatta indirimli stopaj döneminin son bulmasını değerlendiren Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, “Vergi avantajı bitti yeni rota ne olacak?” başlıklı yazısında görüşleriyle dikkat çekti.
Yatırımcının farklı enstrümanlara yönelebileceğin, hisse fonlarında stopajın sıfırda kalmasının avantaj sağladığını ve borsaya yabancı girişi olduğunu belirten Aktaş; para piyasalarına gelen yeni uygulamayla paranın akış yönünde değişikliğe gidildiğini aktardı.
Beklentilerini şöyle paylaştı:
“Değişiklik, yatırımcıların mevduat ve fonlardan elde ettiği net getirileri düşürürken portföy tercihlerini ister istemez yeniden şekillendirecek. Özellikle stopajdan etkilenmeyen hisse senedi fonları ve alternatif yatırım araçlarına ilginin artması gündeme gelebilir. Artan stopaj maliyetlerine rağmen mevcut haliyle TL varlıklarda getiriler hala güçlü. Bu nedenle dağılımın hemen gerçekleşmesi beklenmemeli. Ancak enflasyondaki düşüş eğilimine paralel kademeli olarak para piyasası fonları, borçlanma araçları, mutlak getirili fonlar arasında dağılımlar beklenmeli. Hisse senedi fonlarında ise daha çok yılın ikinci yarısı gözlenmeli.”
Yeni uygulamanın, yatırım tercihlerinde daha bilinçli ve çeşitlendirilmiş portföylerin önemi artıracağını savundu.